At sende gækkebreve er en hyggelig dansk påsketradition, der har flere hundrede år på bagen. Få her genopfrisket et par af de så kendte gækkevers, hvis de skulle være smuttet allerbagerst i hukommelsen hos dig. Når først du læser dem, så genkender du dem garanteret. Har du selv flere, så skriv dem endelig i kommentarerfeltet.


TEKST & FOTO: LONE

Til et gækkebrev hører naturligvis en vintergæk – heraf navnet. Har du en vintergæk i haven, så må du ud at plukke, klippe et lille gækkebrev med fine takker eller bølger og skrive den lille remse på brevet. Sæt nederst prikker i samme antal som dit navn, og send det så afsted til afsenderen.

gækkebrev

Der er tre gæt at bruge, inden man må give op, så det kan godt være svært. Er der ikke gættet før påsken, så er du den lykkelige modtager af et påskeæg fra afsenderen. Bliver du gættet, så må du være den glade giver.

gækkebrev

Her er nogle af de velkendte remser:

 

Mit navn det står med lopper,
pas på de ikke hopper.

 

Bag busk jeg fandt en gæk så sød,
jeg troede den af kulde var død.
Nu sender jeg den til dig min ven.
Tæl prikkerne små – og gæt fra hvem.

 

Mit navn det står med prikker,
pas på det ikke stikker.

 

Omme bag en tjørnehæk
fandt jeg denne vintergæk.
Nu med den du får fra mig
sendt en hilsen – hvem er jeg?
En vintergæk,
en sommernar,
en fugl foruden vinger,
en lille ven,
som har dig kær,
en kærlig hilsen bringer.

 

Har du ikke sendt gækkebreve endnu, så kan du jo stadigvæk nå det. Der er vist ikke klippefaste regler for, hvornår det præcist skal være gættet, men mon ikke mange mener, at det skal være inden påsken begynder – dvs. inden palmesøndag.

 
Så find saks og papir – og en vintergæk naturligvis – og det få sendt allerede i dag. Og husk, at du meget gerne må tilføje dine egne yndlingsvers herunder, så de også kan komme i brug landet over.