mandag den 4. april 2016

LINOLIEMALING - EN AF DEN SVUNDNE TIDS VIDUNDERE

FARVER

Det er heldigvis vældig oppe i tiden at genopdage nogle af de gamle holdbare metoder og tage dem i anvendelse - især inden for havebrug. Og havebrug er jo i høj grad også vedligeholdelse af træværk. Her ser vi på linoliemaling.


TEKST & FOTO: MARIANNE


Af en eller anden grund, som jeg ikke skal kloge mig på her, er det ofte sådan, at tidligere tiders metoder bare virker. Industrialiseringen har ført en masse godt med sig, men den har også fjernet os fra at gøre det, der er mest bæredygtigt, mest holdbart og mest oplagt at gøre.Tag nu maling at træværk. Den moderne maling er jo effektiv og langtidsholdbar, men er der den mindste sprække, kan vand trænge ind og mørne træet, men ikke trænge ud igen. Regn selv følgerne ud.

På en spadseretur i Dragør sidste sensommer kom jeg tilfældigt forbi disse lækre farver både på et plankeværk og som demonstration. Da jeg satte mig for at undersøge, hvor de mon kom fra (for det så jo lidt ud som om, de var til salg) viste det sig, at det var fra Beboerforeningen for Dragør Gamle By. De forklarer nærmere på deres hjemmeside om fremstilling og anvendelse af linoliemaling.

Desuden findes der i hvert fald én forretning på Sjælland, hvor man kan købe det: Tibberup Høkeren. Måske der findes andre i andre dele af landet?

Hvis du har kendskab til det, så fortæl os endelig om det. Hvis du selv enten fifler med at lave din egen linoliemaling eller at male med et færdigkøbt produkt, så fortæl om det i kommentarerne nedenfor. Driller det, så send en mail, så lægger jeg den på for dig.  

11 kommentarer:

 1. For efterhånden 15 år siden byggede vi et skur, som jeg malede med linoliemaling. Det tog en krig, men det har absolut været hele arbejdet værd. Malingen ældes med ynde om man så må sige - ikke noget med at skalle af eller løsne sig. Overfladen bliver mere mat med årene og jeg har ikke malet siden.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Smukke blide farver, lige til havebrug. Vi giver lærkebrædderne til vores højbede en gang linolie inden vi laver bedet, men det er dog uden farve i . Det bliver nu pænt alligevel.
  Hvis man kan få linoliemaling i handlen, så skulle jeg måske prøve at lokke gemalen til at vi malede det gamle bord bænke sæt i en af de smukke farver. Det trænger til en kærlig hånd efterhånden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Borde og stole der bliver malet med linolie har en lang tørretid ( altså brugstørre)
  Tidligere var der steder hvor man kunne købe rå linolie i den mængde man ville have og selv blande pigment i feks Oxidfarver fra Byggemarkeder

  SvarSlet
 4. feks ........
  http://shop.nyborggaard.dk/product.asp?product=10
  når man tænker på literprisen er det smadder billigt
  og som Pia /KBH skiver ældes det med ynde

  SvarSlet
 5. Tibberup høkeren er det eneste sted jeg kender hvor man kan købe lindeolie maling, jeg vil sige at han er et besøg værd hvis man er på de kanter.
  Jeg skal til at restaurerer en del gamle vinduer i kernetræ og der vil jeg når de er afrenset bruge lindeolie maling oh lindeolie Kit til at sætte glassene fast med igen. Jeg ved det bliver et stort og langsommeligt arbejde, men også noget jeg vil hygge mig med.

  SvarSlet
 6. 1000 tak for tilliden. Jeg er nu ikke den eneste der sælger linoliemaling, men jeg producere den selv og ved derfor hvad malingen kan og hvordan og til hvad den skal bruges. Det samme gælder for den rå olie. Husk altid at have fungicid i jeres olie, når I bruger linolie udendørs. Det er desværre nødvendigt på grund af vores klima.
  Læs mere om linoliemaling her: http://goo.gl/fukGx1
  Læs mere om grundolie til udendørs: http://goo.gl/jtV65t

  SvarSlet
 7. I Jylland laver www.linolie.dk også malingen fra bunden. De kan besøges på Haderslev-egnen. Spændende sted, og drives af folk der brænder for linoliemaling.
  Jeg vil prøve at bruge det, når datteren skal have legehus senere på året. Bare jeg dog kunne få hende med på den farveskala, som billedet fra Dragør viser.... Jeg tvivler nu....

  SvarSlet
 8. Webbutikken wolfs.dk forhandler linnolie, trætjære etc. Vi har malet vores sommerhus med linoliemaling både ude og inde. Det tager lang tid dels at fjerne gammel maling dels at male, men det har givet liv til gammelt træværk, der ellers skulle have været udskiftet.

  SvarSlet
 9. 1000 tak alle sammen. Det er dejligt, at vi kan samle viden om (og links til) linoliemaling og teknikker her. :)

  SvarSlet
 10. Jeg kan se at de link der er skrevet i ovenstående kommentar ikke længere dur. Derfor får I lige nye links her

  https://tibberuphoekeren.dk/webshop/maling-farver-pigmenter-tapet/maling-farve-pigmenter-og-pensler/linoliemaling/

  https://tibberuphoekeren.dk/webshop/olie-tjaere-vaerk-lak-lim-voks/grundolie/

  God fornøjelse

  SvarSlet

ANNONCE