I sidste uge havde vi sammen med vores gæsteskribent, Lene Tvedegaard, særligt fokus på tomaterne. I dag får vi gode råd om blandt andet opbinding og knibning. 


TEKST: LENE TVEDEGAARD, FOTO: GARTNER TOFTEGAARD & BJARNI JACOBSEN

Lige nu er der mange spørgsmål fra vores kunder i drivhusbutikken bl.a. om beskæring. Det er rart at vide, hvorfor der beskæres, så kan man bedre forholde sig til det. Og der er forskellige holdninger til, hvordan man gør. 

Ret hurtigt efter udplantning skal planterne have en støttende snor. Ved opbinding laves en stor løkke omkring stænglen forneden. Stænglen vokser sig tykkere i løbet af sæsonen.

Tomatplanterne knibes (sideskud fjernes), fordi planten ønskes slank og åben, når den vokser til. Det er en fordel i et hobbydrivhus, da der kan luftes godt ud omkring åbne planter. Hvis planterne har dannet et vildnis, skaber det ofte en meget høj luftfugtighed i hobbydrivhuset i sensommeren, og der kan komme store problemer med svampeangreb – f.eks. gråskimmel og kartoffelskimmel.

Man kan også lade være med at knibe sin tomatplante. Det kræver blot, at der er god plads omkring planten, f.eks. hvis den står udenfor i en krukke. Her giver det en smuk effekt og et lidt ’vildt’ udtryk. Der skal bare lidt flere snore eller evt. et kraftigt pilestativ til at holde den oppe. Krukken skal kunne rumme minimum 10 liter jord til en tomatplante. Mange spørger, om cherrytomaterne skal nippes eller knibes. Som hovedregel bliver cherrytomatplanter lige så store som almindelige tomatplanter. Cherrytomater skal derfor knibes som almindelige tomatplanter. Ganske få typer tomater, ofte meget lavere planter, er busktomat-typer, og de skal ikke knibes. Deres hovedskud ender simpelthen i en blomst, og det er netop på sideskuddene, de næste blomsterklaser dannes, så her er det meget vigtigt ikke at fjerne sideskud!
På peber og storfrugtede chiliplanter fjerner vi de første syv blomster. Herved får man en fornuftig bladmasse, før planten får lov til at fylde frugter. Bevares alle blomster på planten, risikerer man, at planten går i stå i væksten og er uger om at udvikle de første frugter. Har planten flere blade, går det hurtigere, og man får et flow i frugtsætningen. For auberginer gælder det samme, blot fjernes her kun den første blomst. Agurk beskærer vi ligesom tomat. Vi fjerner sideskuddene, og lader de små stammeagurker udvikle sig. Det er nemt og overskueligt, synes vi.

Husk også, at solen kan være meget kraftig i juni måned. Hos os har temperaturen i drivhuset sneget sig op mod de 45 grader, så overvej at skabe skygge mod syd. På planteskoler kan man købe slemmet kridt, som også bruges til fodboldbaner, til at sprøjte eller male på ruderne. Regnvandet fjerner kalken igen efter et par måneder, så glassene er rene igen til efterår og vinter.

 

FOTO: BJARNI JACOBSEN

3500 m2 drivhuse har siden 1996 været rammen om Gartneri Toftegaards økologiske produktion. Det har været en fantastisk oplevelse hvert år at opleve flere kunder, der har fundet vej til os. Hovedparten af vores salg sker direkte fra vores drivhuse, hvor en stor gårdbutik inde i drivhuset er hjertet i vores produktion. Vi sælger også planter via vores netbutik i foråret. Her kan folk langvejs fra få planterne leveret hjem til deres hoveddør.

Se mere på www.gartneri-toftegaard.dk 

Læs også TOFTEGAARDS TOMATER samt HAVEFOLKETS anmeldelser af bøgerne BOGEN OM KRYDDERURTER og SMAGEN AF CHILI