søndag den 22. maj 2016

HER BOR EN HAVEDAME

HAVEREPORTAGE

Min interesse for havelivet er som så mange andres vakt via min mors haveglæde. Her skal du et lille smut med ind og nyde nogle små kroge i min mors have i Frederiksværk.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Min mor er blomsterelsker. I hendes have finder du ikke tone-i-tonebede, og den er ikke lavet efter en håndtegnet eller digital plan, men den er intuitivt anlagt og utrolig fredfyldt og vidunderlig at befinde sig i. Den har et naturligt flow med mange rum, og det er noget af hemmeligheden ved at føle sig tryg og godt tilpas. Beundringen af og kærligheden til blomster og alt levende ude naturen lever i hende og har altid gjort det. Hun voksede op i 40'erne og 50'erne i en villahave på 600 kvm i Brønshøj. Der var flagstang og sandstensopsatser med petunia og pelargonier, kæmpemæssige hortensier langs det hvidmalede stakit og direkte udsigt fra vejen ind til en bedårende veranda med roser klatrende op ad den hvide treetagers patriciervilla. Jeg husker, at min mormor altid havde rifter langt op ad armene af at beskære, klippe og arrangere disse roser. Ofte stod der roser som "Peace", "Ingrid Bergman" og "Dronning Ingrid" på flyglet inde i stuen, hvor min mormor gennem tiden har haft elever til klaverundervisning.
 

Der var også et skønt gammelt skur med zinkvandkander så tunge som bly, og op ad alle murene voksede espalierede pære-, blomme- og ferskentræer. Æbler i massevis lå, hvert enkelt sirligt indpakket i aviser, oplagret i kælderen. Et lysthus var der, en køkkenhave, fint revne grusstier. Der er serveret mange, mange frokoster og varme kopper te i baghaven, hvis græsplæne var fuld af tusindfryd.

Den have besøger jeg tit i mine drømme, og den var med til - allerede da jeg var barn - at så et frø i mit hjerte. Men det var min mors have også, og inden besøget i haven i Frederiksværk skal du først lige høre om alle min mors haver, for hun har nemlig haft et nogle stykker.

MANGE HAVER
Først en helt vild og naturlig én på Sandet i Tisvilde Hegn i Nordsjælland. Der voksede lyng, blåbær, tyttebær, porse, gran, fyr og ikke mindst birk, som det selv ville, og man kunne lige uden for døren sanke både kantareller til aftensmaden og fyrsvamp til optænding i pejsen derinde i min mors og fars smukke norske bjælkehytte.

Senere fik min mor en byhave på hjørnet af Store Kongensgade og Suensonsgade i Nyboder, hvor Holmens faste stok før i tiden holdt til. Her stødte hun konstant på potteskår i jorden fra tidligere århundreders knuste tekopper og vaskefade, når hun gravede i det lille jordstykke, der hørte til. Derfor voksede der ikke meget andet end pæoner, men de lyste heldigvis godt op om foråret, inden vi drog til Tisvilde. I byhaven var der en selvsået, kroget gammel hyld, der hældede ind over rækværket mellem husene. Der var grus, tørresnor og nogle hyggelige københavnerbænke, som vi sad og drak te på.


Så boede vi i Espergærde i en almindelig 70´er villa med en flad have og en kæmpe swimmingpool, en gårdhave og en hel masse græs. Begge mine forældre arbejdede, og det skulle være nemt. Alligevel var det der, jeg lavede et stenbed som 15-årig. Senere flyttede mine forældre til fastlandet, og med en afstikker på en 10-15 år til en skrånende have med havudsigt på Haldbjerg mellem Sæby og Frederikshavn, landede hun i Frederiksværk, hvor hun bor nu,

På Haldbjerg, som er en ås fra første istid, og hvorfra man kan skimte både Læsø og se en lang, lang kystlinje langs hele den ene side af haven, var der ret så forblæst. Alligevel voksede der rododendroner, roser og kvan, og masser af rynket rose dannede en ramme ud mod uendeligheden på den anden side. Dér lå nemlig en stor eng; ovenfor den evigt omskiftelige himmel og nedenfor - havet. Der herskede en enkelhed og renhed, som var så smuk. Min far lavede en gårdhave med en swimmingpool som væg til den ene side, og dér kunne man altid sidde i læ i, hvilket vi gjorde ofte, når vi var der. Det var skønne timer ved grillen med masser af solcreme på og børn om benene.

HAVEN MED DE MANGE RUM I
I Frederiksværk, hvor hun bor nu og har gjort det siden 2000, er haven kuperet og består af fire-fem sammenhængende haverum. Min mor har selv lagt fliser og bedkanter samt plantet træer og planter, og hun stod - indtil for et år eller to siden - selv for hækklipningen, da min far blev for syg til at kunne. Nu må en havemand tage sig af det, men så sent som for 14 dage siden savede hun selv et stort gammelt æbletræ op. Hun slår selv græsset, sår, fordi hun bare ikke kan lade være, og planter, deler, flytter og luger dagen lang. Hun hejser flaget på hellig- og mærkedage, og så har hun nogle skønne høns, som dagligt forsyner hende med æg. Jeg gætter og håber på, at hun bliver meget, meget gammel. Hun har netop rundet de 80, så hun er godt på vej. På den gode, sunde måde.


Tilbage til haven. Hun har også anlagt en vidunderlig lille dam, der ligger neden for disse smukke margueritter. I dammen er der et springvand, hvis lyd får én til at falde til ro. En "sunken garden" med en markise helt op ad huset er der også. Den giver læ for både blikke og blæst, og den er hvert år spækket med skærmliljer, klatrende lathyrus, potter og krukker med nerier, citron og alt muligt andet.ALLE ROSERNE
Der vokser utroligt mange roser i min mors have. Det må hun have arvet fra sin egen mor, dog har hun heldigvis lært at benytte skindhandsker, når de skal beskæres og trimmes. Du får en liste over dem nedenfor. Her er det den sidst tilkomne - 'Alchymist' - som er en af de dejligste, skønt der jo findes så uendeligt mange indtagende, uundværlige, bedårende og smukke duftende roser. 

Jeg kunne naturligvis fortælle meget mere om hendes have og vise en masse billeder, hvor alt strutter af frodighed, for du har hverken set eller hørt om hendes dronningebusk-portal, snebollerne, paradisæblerne og meget mere, men det må blive en anden gang.Tak, fordi du havde lyst til at tage med en tur ind i min primære inspirationskilde og allerbedste havevenindes have. 

ROSER: 
 • Nina Weibull
 • Heidelberg
 • Tivoli
 • Brilliant Flower Circus
 • Ingrid Bergman
 • Coral Down
 • Alchymist
 • Louise Burgnet
 • Claire Renaissance
 • The Fairy
 • Hanne
 • Queen Elizabeth

11 kommentarer:

 1. Hej Marianne

  Sikke en skøn reportage :-). Kærligheden til haven og hinanden skinner stærkt igennem.

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
 2. Tak for turen i din mors have/haver. Det var spændende læsning. Husk din mor har en tur til gode i min have.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 3. Tak for en så skøn fortælling om din mors haver. Billederne oser langt væk af hygge og haveglæde. Hils din mor og sig tak fordi vi måtte kigge "indenfor" :-). Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 4. Tak for et dejligt portræt både i ord og billeder.

  SvarSlet
 5. Tak for kikket. Og jo, nysgerrigheden efter at se mere fra haven er meeget stor, såå en dag må du godt lave en artikel mere, be om....
  Have folk bliver altså ældre og sundere end andre, din mor lyder som en rigtig sej skøn dame. Min egen mor fylder 90 til næste år, men tuller stadig rundt i sin have, og rydder grene tilside når vi andre har savet dem ned for hende.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Smuk have og lækre billeder. Tak for rundtur. Det er så dejligt at få lov at kigge lidt ind i andres haver. Jeg synes altid der er noget der kan inspirere. Det glæder mig at du og din mor nyder det gode haveliv sammen - sådan helt nært og vedkommende - og netop det at der ikke er højtragende gardendesigns kan jo være så befriende. To haveøgler, uanset alder kan vel altid skvadre lidt planter. Det er i hvertfald en hyggebeskæftigelse hver gang min far kommer forbi her i haven. :)

  SvarSlet
 7. Det var vidunderlig og nærværende læsning,om din dejlige mor og hendes/jeres "jordbundne"haver. Det får mig til at mindes min nu afdøde bedste(93 år), hun støttede sig i de sidste år til spaden eller riven, hun elskede at være i vigør og rode i jorden. Da hun stoppede med at have høns, blev hønsehuset gjort rent og det blev hendes sommerhus hvor kaffen blev indtaget, og der var ly for sol eller regn.

  SvarSlet
 8. Tak for rundturen i din mors dejlige have. Jeg glæder mig til flere "besøg" hos din mor. At haven er intuitivt anlagt, som du udtrykker det, tror jeg gør noget godt for stemningen i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet

ANNONCE