lørdag den 14. maj 2016

VILDT, SMUKT OG NATURLIGT

HAVEARKITEKTERNE
GRØNNE RUM #3


Birgit Aarsleff Sommer, der har tegnestuen Grønne Rum, er stærkt inspireret af bogen 'Vilde blomster i haven'. Læs her, hvorfor netop denne bog fanger hende og nu er hendes yndlingsinspirationsbog.

TEKST: BIRGIT SOMMER, GRØNNE RUM
FOTO: LISE GARTMANNGang på gang forundres jeg over, hvor smukt naturen selv sammensætter for eksempel grøftekanterne. Så enkelt, fint og alligevel tilpas spændende og varieret evner naturen at sammensætte blomsterne rundt omkring i landskabet uden menneskelig indblanding. Florlette afstemte farverige tæpper med små fine kontraster drysset ud hist og her.

I mine øjne er noget af det, der gør de vilde blomster så smukke, deres enkelhed og yndefulde lethed. Sarte og fine skærmblomster, der nærmest svæver i luften. Enkle kronblade, der har så fuldendt en form, at de er små kunstværker i sig selv.

Glad og forventningsfuld blev jeg da også, da jeg læste, at Lise Gartmann havde skrevet en bog netop om at bringe de vilde blomster ind i haven. Fluks måtte jeg have den i min bogsamling. En bog, der lynhurtigt er gået hen og blevet min yndlingsinspirationsbog.

Lise Gartmann er passioneret havemenneske og har fuldstændig tabt sit hjerte til vilde blomster.
Hendes idé var at bringe de vilde blomster ind i haven, så haven stadig fremstod planlagt. Ønsket var ikke at få et totalt vildnis, der hverken var til at finde hoved og hale i, ej heller en have, der var alt for pæn og friseret. En gylden og smuk middelvej, hvor der stadig var plads til overraskelser og tilfældigheder.

Gennem års erfaring har Lise fundet frem til, hvilke planter der er nemme at få til at trives i en almindelig villahave. Blomster, der er lette at starte med, er fx rosenkatost, vild gulerod, vild merian, blåhat og engstorkenæb.

Bogen er smukt illustreret med en blanding af plantesammensætninger og closeups, der viser hver enkelt blomsts skønhed på smukkeste vis. Til hver plante hører data om oprindeligt voksested, og hvordan den dyrkes i haven.

DUESKABIOSE, ENGSTORKENÆB & LÆGESTOKROSE


Et af de mange fortrin, vilde blomster har, er, at de tiltrækker et mylder af bestøvende insekter, der skaber et summende liv i haven. De adskiller sig også fra kulturplanterne ved, at de oftest indeholder mere næringsrig nektar til gavn for insekterne. Kulturplanterne er fremavlet udelukkende til at se smukke ud.

BLÆRESMELDE


Bogen kommer også med inspiration til, hvordan flere fugle og smådyr kan inviteres ind i haven, så der opstår et mangfoldigt dyreliv i mere naturlig balance i forhold til fødekæden. Dyrkning sker selvfølgelig uden brug af nogle former for gift i haven, da fugle og smådyr spiser skadedyrene.
Bogen viser, hvordan der kan bygges pindsvineskjul, laves insektgemmesteder og et lille vandhul, der igen tiltrækker andre smådyr. For at skabe kontrast til alle de smukke blomster kan genbrugsmaterialer som rustent jern og træ bruges til at bygge plantestativer, stole, borde og finurlige skulpturer.

BOGENS FORFATTER: LISE GARTMANN
Det er tilladt at plukke planter på offentlige steder i naturen til eget forbrug, med mindre planterne er fredet. På Naturstyrelsens hjemmeside står beskrevet, hvilke arter der er fredet. Flere steder på nettet sælges økologiske frø af vilde planter bl.a. hos Urtegartneriet.dk.


Alt i alt en skøn bog, jeg varmt kan anbefale til alle, der ønsker sig en mere naturlig have.


Lise Gartmann
Vilde blomster i haven – en magnet til masser af liv
Alle fotos i bogen er taget af Lise Gartmann selv.

3 kommentarer:

 1. Ja den er meget meget anbefalelsesværdig<3 jeg købte den sidste år og har sjældent følt mage til begejstring.
  Den bekræfter mange oplevelser, jeg har gået og undret mig over. For på magisk vis finder nye vildarter vej til netop min have. Ved det i bringer bogen frem i hukommelsen igen, giver det mig en afklaring omkring et nyt hjørne i forhaven hvor der ikke står alverden endnu, tror jeg vil lade tålmodigheden råde, og se hvad der sker-selvfølgelig fjerner jeg græs mm;-)
  Tak for at bringe den spændende bog frem, og rigtig god pinse:-)

  SvarSlet
 2. Den lyder rigtig rigtig god. Er flux kommet på ønskelisten,,
  jeg har i forvejen inviteret et par vildarter ind i haven og med saksen til hjælp er det gået godt.
  God pinse med et ønske om bare lidt regn
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Det er en rigtig dejlig bog. Den har et par gange villet med mig hjem fra biblioteket.
  Hvis jeg skulle anlægge en ny have, kunne jeg godt tænke mig kun at bruge planter, der er hjemmehørende i den danske natur. Det kunne blive så sart og let.

  Hilsen Elna

  SvarSlet

ANNONCE