søndag den 19. juni 2016

HAVEFOLKETS NORDEN

HAVEREPORTAGER

Vi har været i England og omkring i Sydeuropa i de sidste par uger - og hvor har det været skønt. I næste uge skal vi endnu længere væk, men inden da, så lad os lige blive her på vore egne breddegrader, her i Norden. 

TEKST & FOTO: HAVEFOLKET 


Ude er godt, men hjemme er bedst, som man siger, og i dag skal vi beskæftige os med alt det, vi kender her fra Norden.
Har du læst med på havefolket.com et stykke tid, vil du vide, at vi på redaktionen har været vidt omkring - og det gælder da i øvrigt også vores gæstebloggere. Fra København til det nordlige Jylland, fra en svunden tid til noget helt nutidigt - vi har næsten været overalt. Kom med en tur ud i det skønne nordiske sommerland, og fryd dig over alt det, vi har at byde på herhjemme. Måske kunne det friste dig til en halv- eller heldagstur, måske med en haveven eller -veninde, måske med familien, hvis du kan lokke den med. Følg vores særligt udvalgte links herunder, og bliv inspireret til en tur ud i det blå.


BESØG HAVEN I HUNE
Lad os først slå det helt fast. Vi synes simpelthen, at du skal besøge den selv! Den skønne have i Hune. Men hvis du nu bare ikke kan, eller hvis du har brug for en appetitvækker, før du kommer af sted, så læs med her. Du får nu en reportage fra Haven i Hune - rum for rum. 
KAN DU GÆTTE...
... hvor vi har været?
Vi har besøgt en kvinde, der må have været engelsk lady i et tidligere liv. Se billederne og du vil give os ret!ELLIPSEHAVERNE I HYLLESTED
Tag med til et pragtfuldt haveanlæg der ligger i mellemrummet mellem den moderne og den klassiske have.
En nyfortolkning af landbohaven, der byder på spandevis af inspiration!PÅ FRILAND
Mellem gamle stråtækte huse og smukke nyttehaver møder vi heste, grise og gæs. Vi er på Frilandsmuseet - et skønt udflugtsmål for hele familien. Kom med os og mærk stemningen og sporene fra en svunden tid. 

GRÆSSERNE VED DONG
Planteskolen Overdam er mester for beplantningen på virksomheden og arbejdspladsen DONG i Vangede nord for København. Her har medarbejderne frit udsyn til de skønneste vajende græsser ogstauder, som alle sammen stort set passer sig selv.

GRÆSSERNE I CHARLOTTEHAVEN
Fra fabriksgrund til en moderne boligkarré. I dag skal du med til Charlottehaven i København i et helt unikt gårdrum, kun bestående af prydgræsser. 

HEIDES PLANTESKOLE - EN PERLE VED LIMFJORDEN
Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet "Heides Planteskole" efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!


URTERNE VED ØM KLOSTER
Når jeg flere gange er vendt tilbage til den lidt morbide ruinpark ved Øm Kloster, er det fordi man,ved siden af skeletter og gamle fundamenter, også finder en dejlig urtegård. Tag med på besøg i klosterhaven.

FORÅR I GRÅSTEN SLOTSHAVE
Gartnerne i de danske slotshaver ved hvad de gør, når de forbereder næste års blomstring. I GråstenSlotshave lægges løgene i store imponerende grupper.


MIN HØJRE ARM FOR EN LANDEJENDOM
Fra den pulserende Istedgade til det mere rolige Vanløse udenfor København. Skal jeg rykke længerevæk, så ryk mig helt ud på landet. 


NÅR KONTRASTER MØDES
"Vi er jo kun et par proletarer fra Lars Tyndskids mark, som let kommer til at slippe en vind, når vi hoster."
Sådan lød ordene inden mit første møde med Tante Grøn og hendes syrenprins John. 


HAVERUM HOS CLAUS DALBY #1: EN SUNKEN GARDEN
Mange vil nok give mig ret i, at en have bliver hyggeligere, når den inddeles i rum. Men hvordan gør man? Vi har besøgt Danmarks havemand nr. 1 i Risskov og tager dig over de næste par uger med ind i rum fra den private have. 

HAVERUM HOS CLAUS DALBY #2: PÅ TERRASSEN
Her skal vi besøge endnu en terrasse hos Claus. Terrassen ligger ved et af hans mange væksthuse og er med til at give et roligt sted midt al blomsterfloret. Her kan man nyde stilheden under uret. 
HAVERUM HOS CLAUS DALBY #3 - EN HAVE I HAVEN
Fra terrassen, som vi besøgte i sidste uge, kan man gå direkte ud til et af de største staudebede i Claus' have. Selvom stien gennem dobbeltbedene er bugtet, skal man ikke lade sig narre af den naturlige form. 
HAVERUM HOS CLAUS DALBY #4 - EN SKJULT OASE
Allernederst i haven hos Claus møder man dette lille haverum. Selvom det ligger i umiddelbar nærhed af den tilstødende villavej, så er her endnu en skøn oase med tid til eftertænksomhed.


MAGISKA GUNILLABERG
Tag med Katarina, fra Katarina's trädgård, på et besøg i Tage Andersens fantastiske Gunillaberg i Sverige.BOTANISK HAVE I LUND
En sommerdag i juni kørte vi østpå til Skåne, og mindre end 1 time efter stod vi ved lågen tilBotanisk Have i Lund. Her ventede os en dejlig blomsteroplevelse.POSTKORT FRA KRAPPERUP SLOT
Den sidste dag i august tager vi østpå til Skåne. Turen er planlagt på forhånd - vi skal til Kullen, men der bliver alligevel tid til et lille besøg på Krapperup Slot.


PÅ PLANTESKOLE I SVERIGE
Det er ikke kun armchair gardening, der dyrkes her i januar. Jeg er også i gang med at planlægge haveture til den kommende havesæson og herunder hører bl.a. besøg på skønne planteskoler.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE