mandag den 6. juni 2016

TOFTEGAARDS BEDSTE GØDSKNINGS-RÅD

I DRIVHUSET 

Hvordan gøder du korrekt i drivhuset? En utroligt vigtig viden, som Lene Tvedegaard kan fortælle os en helt masse om i dag. Læs med, og bliv klædt godt på. 

INTO: REDAKTIONEN 
TEKST: LENE TVEDEGAARD
FOTO: GARTNER TOFTEGAARD & BJARNI JACOBSEN
Mange kunder spørger os om gødskning af drivhusplanter, fx i varme perioder, hvordan er det nu, det er? 
Spørgsmålene går på planter dyrket både ude og inde, hvor meget gødning skal de have og hvordan? Og lidt om auberginen.


Gødning er nødvendig næring, for at planten kan vokse og specielt for, at den kan give et godt udbytte. En indkøbt spagnum (pottemuld, plantesæk mv.) er grundgødet mere eller mindre godt, og den løber tør for næringsstoffer i løbet af vækstsæsonen. Der skal tilsættes gødning typisk 2-4 uger efter plantning. Hvis man bruger pilleret organisk gødning, mineralsk gødning, der frigives langsomt, eller at planterne står i havejord udenfor, frigives gødning langsomt i løbet af sæsonen, og der vandes med rent vand hele tiden.

Hvis der vandes med flydende gødning, er det vigtigt at forstå samspillet mellem vanding, temperatur og vandforbrug. I hobbydrivhuset er det både køligt og heftig varmt for både mennesker og planter. Vi kryber i skygge, men hvad med planterne? De ’sveder’ faktisk, de fordamper vand fra bladene for at komme af med varmen. Prøv at røre ved et blad en varm dag, det er altid køligt! Ekstra fordampning af vand gennem bladene holder temperaturerne nede i planten, dvs. der bruges meget vand som ’kølevæske’. Derfor skal de have ekstra meget vand på en god sommerdag. En velvoksen tomatplante kan drikke tre liter vand i døgnet, når det er varmt, hvor 2/3 af vandet bruges til køling. Planten har ikke brug for al den mad (flydende gødning), der kommer med ’kølevæsken’, den ophobes bare i plantesækken og giver saltlignende forhold! Skær derfor ned til 1/3 gødningsmængde, når det er varmt. Rent praktisk er det en god ide at vande med rent vand i varme perioder, så bliver koncentrationen af gødning tyndere fx i kapillærkassen.

Husk, at flydende organisk gødning generelt ikke kan anvendes i kapillærkasser. Flydende organisk gødning skal have kontakt med jord, før planterne kan få gavn af gødningen, dvs det skal altid hældes fortyndet direkte ned i jorden. Flydende organisk gødning omdannes af jordens mikroorganismer til næringstoffer, som planterne kan optage. Tilsættes det i en kapillærkasse til vandet i bunden, kan planterne altså ikke optage gødningen.
Auberginer er en af de smukkeste planter at opleve i et hobbydrivhus. De står med lilla blomster og smukt tonede blanke frugter fra hvide, gule til lyslilla, stribede til lillasorte. De findes i mange former og farver, og har også meget forskellig smag! Vi har flere år ledt efter spændende sorter, så hobbyfolket kan få både et godt udbytte og en stor smagsoplevelse. Bagt aubergine-frugtkød rørt med hvidløg og krydderurter er pragtfuldt.Vi skal lære af Sydeuropa. Aubergineplanten kan blive meget tæt i væksten, så fjern lidt blade efter behov (det lufter), så gråskimlen ikke får fat. Ligesom chiliplanten kan aubergine også stilles ud på terrassen på en lun plet om sommeren.
FOTO: BJARNI JACOBSEN 
3500 m2 drivhuse har siden 1996 været rammen om Gartneri Toftegaards økologiske produktion. Det har været en fantastisk oplevelse hvert år at opleve flere kunder, der har fundet vej til os. Hovedparten af vores salg sker direkte fra vores drivhuse, hvor en stor gårdbutik inde i drivhuset er hjertet i vores produktion. Vi sælger også planter via vores netbutik i foråret. Her kan folk langvejs fra få planterne leveret hjem til deres hoveddør.

Se mere på www.gartneri-toftegaard.dk 


Læs også TOFTEGAARDS TOMATERGODE DRIVHUS-TIPS FRA TOFTEGAARD samt HAVEFOLKETS anmeldelser af bøgerne BOGEN OM KRYDDERURTER og SMAGEN AF CHILI

1 kommentar:

  1. Det er nu en sandhed med modifikationer, at man ikke kan bruge flydende organisk gødning til kapillærvanding. Jeg bruger quadgrows til mine chiliplanter og har brugt flere forskellige med stor succes - bla. kan man få flere slags, som er beregnet til at bruge i hydroponisk dyrkning (dyrkning i vand uden jord). Jeg har også brugt denne, som giver nogle flotte planter: http://fritidogbolig.dk/shop/oekologisk-goedning-244p.html

    Jeg har tit tænkt over, om det vil fungere, hvis man blander økogødning i fast form i jorden, når man bruger quadgrows og så bare fylder rent vand i reservoiret?

    SvarSlet

ANNONCE