onsdag den 13. juli 2016

AFTENVANDRING I REGNVEJR

HAVEDAGBOG

Det danske vejr er jo noget omskifteligt, og jeg må indrømme, at jeg nyder min egen have allermest i varme og solskin, når det er sommer. Men en aftenvandring i regnvejr efter en varm solskinsdag er nu ikke så skidt endda.TEKST & FOTO: LONE
Jeg har inviteret dig med inden for lågen flere gange tidligere, men oftest i morgen- eller aftensol. I dag skal vi prøve noget andet. Vi skal ud i regnvejr.

Mens du på billedet herover måske ser på en blå blomstrende skærmlilje og en sort havelåge, så falder mit blik straks på de tilgroede herregårdssten. Jeg er gået i gang med projekt fliserens, og det involverer masser af tid og en højtryksrenser med patiomundstykke! Det virker, men hold op, hvor er det en langsommelig proces. Stien her er jeg ikke kommet til endnu. Det bliver først på den anden side af sommerferien.

Lad os lige komme videre - ind på den anden side af lågen her.

Vi starter ud nede i bunden af haven, hvor man kan søge ly under de store kirsebærtræer. Desværre er kirsebærhøsten spoleret pga. alt for meget regn. Kirsebærrene hænger blot sprækkede på træerne og går til. Den sædvanlige kirsebærfest er aflyst. Til gengæld nyder fuglene de gode bær i træernes top, og det er dem vel undt.

I staudebedet bukker de høje græsser under for det kraftige regnvejr og hænger tungt ud over buksbomhækken. Her er det 'Karl Foester', der har lagt sig ned.

Herunder ses samme bed i højre side. Nu er vi i den øvre del af samme haveafsnit. Her er der også kig til en af de klippede kirsebærlaurbærhække og til den store guldpil, som efterhånden er 15-16 år gammel. I regnvejr søger mange fugle tilflugt til den - den er et af havens store aktiver for dyrelivet. 

Og så må vi lige se på en af de staudekombinationer, som jeg lige nu nyder mest. 

Kattehale, kongelys, virginsk ærenspris og middelhavsprydløg. Selv her i den lidt dunkle aften lyser disse bedet op. 

Den fine lyselilla ærenspris købte jeg sidste år på et havebesøg i Mien Ruys' have. Jeg mener, at denne hedder 'Lavendelturm'. 

Middelhavsløgene spreder sig villigt, og det er kun velkomment. Regndråberne løber stille ud af hovederne på dem.


Kan du mon fornemme regnvejret via billederne? Det håber jeg, at du kan. Der er altså bare en helt særlig stemning i en have, når det regner, og der ligesom er sat en dæmper på fuglenes pippen, mens man overalt kan høre vandet ramme planter og belægninger - og zinkbakkerne ikke mindst. 

I de år, hvor vi har rigtig mange dræbersnegle i haven, er ture som denne overhovedet ikke nogen nydelse. Men i år er det endnu ikke så slemt med snegle - og så har regnvejrshaveture pludselig værdi igen. Heldigvis.

2 kommentarer:

 1. Der kan være noget meget stemningsfuldt over en regnvejrstur rundt i haven, hvis det da ikke lige plasker ned. Det er dejligt, at fuglene har det godt i haven, det giver også noget ekstra til en have. Det er jo meget forskelligt, hvordan planterne klarer regnen, hostaen står så rank og flot. Det er altså en fantastisk dejlig plante.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 2. Eller en aftensol tur efter en hel dag med regn..
  En aftenstur foregår under alle omstændigheder med sneglejernet i hånden, og hvis tiden tillader det osse en morgentur. Men så bliver bæsterne osse holdt nede på et tåleligt nivue.
  Jeg har lidt middelhavsløg og jeg glæder mig til de spreder sig,. De er så flotte rent grafisk inde mellem alt det andet.
  Den lyserøde ærenpris, uhhm, jeg har set den eller en der lignede på billeder et par gange, og jeg kikker efter den når jeg er hos plantepusheren, endnu uden held. Nu har jeg et navn at gå efter, det vil nok lette det.
  sommer hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE