Myrten er den græske kærlighedsgudinde Afrodites blomst. Måske af samme årsag er den en yndet plante til brug i bryllupskranse- eller buketter. Og myrten er netop fra Middelhavslandene, hvor du måske har smagt den i sommerens likør.


TEKST & FOTO: LONE
Har du været på ferie på italienske Sardinien, så har du sikkert set de imponerende vilde myrter, der vokser på klippeskråningerne. I varmen blomstrer myrterne med hvide blomster og modner senere til mørke slåenlignende bær, der er ingrediens til den velsmagende specialitet mirto rosso. En mørk likør, der skal nydes isnende kold og efter min mening smager fantastisk. Der er også en hvid likør – mirto bianco, der laves på blomsterne. Begge brygges på myrten, Myrtus communis: almindelig myrte.

MYRTE

Myrtus communis

Myrten er et lille vintergrønt træ, der i naturen kan blive op til 4-5 meter. Bladene er små og læderagtige, placeret over for hinanden to og to på grenene. Blomsterne er hvide/gullige med mange og tydelige støvdragere.
Myrte købes herhjemme ofte som stueplante, og hvis du har prøvet at have myrte indendøre, vil du vide, at det er en lidt besværlig plante. Den skal have masser af lys og tør luft, og den må for guds skyld ikke mangle vand. Gør den det, smider den bladene, og det kan være svært at få den i gang igen – indendøre altså.

Dyrker du i stedet myrten, som var den en citrusplante, dvs. ude om sommeren og køligt inde om vinteren, så er myrten helt anderledes nem!Har du myrten ude i sommerperioden, vil du nemlig opleve, at den stortrives og vokser støt fra år til år. Den skal indenfor før den første frost, og så skal den altså overvintre lyst, tørt og køligt. Vandes lidt henover vinteren skal den også. Det er nemt at se, når den trænger til vand, for så hænger de yderste skud lidt. Mine får vand ca. hver 14. dag, og det holder dem flotte hele vinteren. Skulle de komme til at tørre lidt ud, så taber de bladene, men de kommer som oftest igen, når planterne igen kommer udenfor. Skulle nogle grene være gået helt ud, klipper jeg dem i bund, og så kommer der langsomt vækst, der tager over.

Generelt er det godt at give myrterne en studsning i det tidligere forår. Vil du formere, er det i januar, du kan tage stiklinger og danne nye planter. Skal planterne pottes om, gøres det bedst i august.

Jeg klipper disse kraftigt i facon hvert forår, og det betyder, at blomsterne udebliver. Målet er at holde kronerne små, mens stammerne langsomt tager til i tykkelse og bliver mere krogede. Myrter er en af de planter, jeg ville have svært ved at undvære i min have. Og det med den hyppige vanding: Er planterne udenfor, er de ikke nær så krævende. På almindelige danske sommerdage får mine kun vand 1-2 gange om ugen.