torsdag den 4. august 2016

ET ROBUST BYRUM - TOOSBUYS TORV

BYRUM

I disse år sker der en forandring i den måde, byrum udformes på. Der lægges mere op til, at de skal kunne bruges aktivt, og samtidig skal de også skal være nemme at vedligeholde. Lidt den samme udvikling er der i haverne rundt omkring, så der er inspiration at hente, når man kommer rundt omkring i landets byer. 


TEKST & FOTO: HENRIK

Her er vi forbi et bytorv, der kun har ganske få år på bagen og indholder mange af de elementer, der er trenden lige nu. Vi skal vestpå - til Bredebro. Dér, hvor Ecco-skoene gror.


Du har sikkert haft et par Ecco-sko, og du er godt klar over, at det er et dansk mærke, ikke? Ecco er ejet og drevet af familien Toosbuy og har hovedsæde i Bredebro. Når jeg nævner det her, er det, fordi det nye torv, som vi skal besøge, er betalt, anlagt og præget af Ecco, og på den måde adskiller det sig fra de fleste andre offentlige byrum. Torvet er en gave til byen og blev indviet for et par år siden i forbindelse med Ecco's jubilæum.


Da torvet og bygningerne omkring det skulle anlægges, valgte man at nedlægge en lille park og nedrive nogle bygninger. Det betød, at der kunne åbnes mere op ud mod bygaden, og at Ecco's hovedkvarter blev hægtet mere på byen. På billedet herover ser du Ecco i baggrunden og i forgrunden det fine spejlbassin med skulturen med en bronze-fod - hvad ellers? Læmure afslutter pladsen mod vest og er forsynet med bænke.

I forlængelse af bassinet er der lavet fine plinter i lærk og galvaniserede rammer med græs. Det er enkelt og kan bruges på mange måder. Lange, smalle bede tilføjer yderligere et grønt element, og det er befriende at se en uhøjtidelig beplantning af græsser, liljer og robuste stauder. De passer stort set sig selv, når først de er etableret. Træerne er unge endnu, men som de vokser til, vil de give lidt mere rumfølelse til pladsen, som lige nu er ret åben. I øvrigt er billederne taget en aften i sommerferien - derfor er her ikke et øje bortset fra undertegnede.
Mellem græsserne er der sørget for lidt farveklatter i form af liljer, stjerneskærm, storkenæb og lignende vækster, der kan klare sig selv, og som ikke lader sig tyrannisere af ukrudt, hvis det skulle det komme.

En del af konceptet har været, at der skulle være en café og tilhørende lokaler til foredrag og den slags arrangementer. Caféen hedder Café Sko - hvad ellers? Det er et fint lille uderum, som kun vil blive bedre, efterhånden som træerne får mere fylde. I plinterne er der indbygget lys, som oplyser træernes kroner om aftenen.

Selve torvet er omkranset af bygninger efter forbillede af marskgårdene i området. Terrænet er reguleret med et kraftigt fald, så vandet ikke kan være i tvivl om, hvilken vej det skal løbe. Vi skal jo alle huske at tage klimaforandringerne alvorligt, når vi laver faste belægninger. Vandet opsamles i en laaaaaang rist, der zigzagger ned igennem rummet.

Ristene er designet til stedet og er blevet udsmykket med fine fodaftryk - hvad ellers? Godt set, for den slags elementer er også noget, der giver karakter til et byrum - eller et haverum for den sags skyld.

 De rå træelementer er enkle, men alligevel raffinerede, fordi detaljerne er så fine. De tåler, at man ser dem tæt på!


Til slut et kig til varegården. Den slags er aldrig kønt at se på og skal alligevel være tilgængelig fra både vej og bygninger. Vi kender det derhjemme med de affaldsbeholdere, som er så svære at få gjort usynlige. Her har de løst det ret godt med et lille stykke overdækning med træstørv og pakket ind i samme træbeklædning som flere af bygningerne.

Tillykke til Bredebro med deres nye torv - Toosbuys Torv.

4 kommentarer:

 1. Det var en virkelig spændende artikel om et lille byrum, som jeg ikke anede eksistensen af. Næste gang grænsebutikkerne lokker med usunde fristelser vil jeg lægge vejen igennem Bredebro. Meget gerne flere af den slags artikler.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kig forbi Elna! Og måske kan du også få et par billige sko med hjem ;-)

   Slet
 2. Spændende artikel, og et dejligt torv, og det bliver meget mere som et hyggelig rum når træerne har vokset lidt til.. Det torv kunne vores kommune godt tage at kikke på, de vil igen igen lave torvet inde i byen om. det har d gjort ret tit, de kan åbenbart ikke find ud af det eller osse har de for mange penge, hm hm,.,
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor! Det er altså også svært at lave den slags byrum. De skal jo passe til så mange behov og også kunne vedligeholdes pænt. Men sig at Kommunen skal læse med her på HAVEFOLKET - måske de kan finde noget inspiration!

   Slet

ANNONCE