lørdag den 27. august 2016

GRÆSSER SOM RUMDELERE

PLANTER

Græsser er oplagte, hvis man ønsker enkle og uformelle afgrænsninger af haverum. De gør ikke meget væsen af sig, skal ikke klippes som en hæk eller beskæres som buske og træer. En årlig nedklipning er nok. Alligevel kan de danne vægge, der er tætte nok til, at man føler sig beskyttet og ugeneret.


TEKST & FOTO: HENRIKGræsser er forunderlige planter. De står med smukke silhuetter om vinteren og skyder fra bunden til meterhøje bundter af grønt, gult, rødt - ja, nogle endda med et smukt metallisk skær. Deres evne til at danne tætte vægge, der alligevel lader dig få flimrende kig imellem stråene, gør dem yderst velegnede til at opdele et haverum i forskellige områder.


Er  der en lyd, der virker afslappende og beroligende, så er det vindens raslen i græs. Bare et lille pust er nok, så vajer de enkelte strå og danner den fine lyd. Det er bestemt en god baggrund for et rum til afslapning og hygge!

Græsser kan danne lave, ret tætte rum, som ikke bliver klaustrofobiske, fordi væggene bevæger sig og har denne lette transparens. Muligheden for variation er stor både mht. højde, farve og tekstur. 
Med græsserne kan der dannes lette afgrænsninger, der ikke kræver det store vedligehold. De forskellige strukturer giver mange variationer i tæthed - både i forhold til, hvor meget de lukker af for indkig, men også for, hvor meget lys de lader trænge igennem. 

 En særlig effekt er visse arters evne til at fange dug og regndråber, så de hænger som fine diamanter i de lette frøstande. Det gælder feks. staudehirsen.

Er du - ligesom jeg - blevet lidt småforelsket i græsser?

10 kommentarer:

 1. habe gar nicht gewusst wie schön GRÄßER ausschauen
  wenn sie so hoch gewachsen sind
  danke fürs zeigen,,,

  wünsche noch einen schönen TAG bis bald die BIRGIT aus TIROL

  SvarSlet
  Svar
  1. Hallo Birgit,
   Vielen Dank für Ihre Begrüßung

   Slet
 2. Græsser er fantastiske, jeg forstår slet ikke at de ikke bliver brugt meget mere i både det offentlige rum, og i de private haver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jeannett, jeg tror du kommer til at se det mere og mere, både i offentlige og private anlæg. Jeg er selv ret uerfaren med græsser og vi er nok nogle som har brug for at se dem brugt før vi hopper på ideen, men det skal nok komme!

   Slet
 3. Kære Henrik. Græsser er nærmest helt meditative og deres små lyde og bevægelser, hvis man har dem omkring terrassen. Så er det jo året rundt de ændrer deres farver og struktur, der er altid noget at kigge på og lytte til, jo lidt små forelske :-) Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Merete, du har helt ret. Græsser kan andet end se smukke ud! Bevægelse og lyd er en del af deres charme!

   Slet
 4. Hej Henrik.Jeg er også blevet meget glad for græsser i min have.
  I går sad vi på vores lille terrasse mod syd og nød vores store græs der bælgede i vinden.
  og har da også en plan med en stor aflang kumme til at dele vores lange terrasse op......og der skal bla. græsser i.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Bølge i vinden...ja, det er lige præcis hvad græs kan!
   Du smider vel billeder på af dit kumme-projekt når du når så langt? :-)

   Slet
 5. Uuh jo jeg er osse småforelsket i græsser, meen de er ikke glade for min have. Eller osse har jeg ikke fundet de rigtige endnu. Et par høje eller halvhøje græsser ville gøre mine bede lidt lettere. Plox er smukke, men de kan virke ret bombastiske hvis de er mange sammen. Men jeg må prøve igen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor,
   Hvor irriterende at de ikke vil gro i din have. Har du overvejet at sætte dem i potter/krukker som du kunne sætte ud i bedene? Jeg synes nu Plox er absolut skønnest i store flokke - men måske er det fordi der kun er en enkelt sølle en der har overlevet hos mig i år... ;-)

   Slet

ANNONCE