onsdag den 28. september 2016

ÅRETS BEDSTE SOMMERBLOMSTER

ETÅRIGE

September er ved at rinde ud, men her i haven står flere af sommerens etårige blomster stadigvæk i al sin pragt. Se her fotos af de tre bedste fra dette års såninger.

TEKST & FOTO: LONE


Som jeg fortalte tidligere på året, så har jeg i år primært fokuseret på krydderurter og etårige blomster i køkkenhaven. Selvom jeg især her i høsttiden savner alle grønsagerne, så nyder jeg på sensommerens solskinsdage at have nye blomster i haven. Både til at tage ind i buketter mixet med stauder og prydgræsser og til at nyde, mens jeg er ude.


Jeg har været ude en stille solskinsmorgen og fotograferet tre sommerblomster, der fortjener lidt ekstra opmærksomhed.


TAGETES
Vild
Når jeg nu nævner tagetes, så tænker mange måske, at det er denne triste sommerblomst, som de kender fra fordums tids haver. Plantet én og én, farver som orange eller stærkt gul og ofte brugt i lidt opstillede sammenplantninger i parker mv. Senere har de limefarvede været lidt populære, og flere af os er faldet for appelsin- og citrontagetes. Ikke mindst pga. at de pynter i salater, som tagetes tilfører en lidt pebret smag.Den, som jeg er allermest begejstret for lige nu, er den vilde tagetes, der med sin imponerende højde kan noget helt andet.Planten er faktisk rigtig fin. Bladene er smukt grønne med fligede blade og et væld af blomsterhoveder, der holder længe. Dette syn har glædet os i køkkenhaven nu i flere måneder.Med spindelvæv og dug står de smukt sådan en diset efterårsmorgen.

Jeg er begejstret for det hele - både højde, farver og plantens lette udtryk. Der skal bestemt høstes frø og sås igen til næste år.
ENKEBLOMST
Scabiosa 'Burgundy Bonnets'

Jeg må indrømme, at det er første år, hvor jeg har sået enkeblomst i haven. Jeg ved ikke helt hvorfor: måske fordi planten i sig selv ikke er det skønneste. Den er lidt ranglet og kommer let til at lægge sig lidt.Men blomstringen - den er så fin. Og derfor har jeg heller ikke fortrudt, at de i år har fået lov til at tage lidt plads i køkkenhaven.Blomsterne er blevet flittigt plukket ind, og jeg er da helt vild med farven. Den er smuk sammen med både orange, pink, lime, violet... ja, jeg kunne blive ved.Især har jeg tit haft den inde sammen med de fine tagetes og prydgræsser. Et lækkert grøftekantsagtigt match.

Den eneste ulempe er, at de ikke holder så frygteligt længe i vasen, men har man nok, kan man jo bare plukke ind igen.


KLOKKERANKE
Cobaea Scandens 
Jeg stiftede første gang bekendtskab med denne smukke sommerblomst for 18 år siden, da jeg boede i lejlighed i Aarhus. Min - også dengang meget haveinteresserede mor - kom med et par planter af denne, som hun selv havde sået. Jeg plantede dem ud i en enkelt krukke og lod den stå op ad et nedløbsrør. Inden sommeren var omme, havde vi en imponernede voldsom stor klatreplante fyldt med massevis af klokker.Siden hørte jeg om udfordringen med at nå at få den i blomst. Jeg må indrømme, at jeg i flere år ikke har sået så tidligt, at jeg har fået nok glæde af blomstringen, hvilket også skete i år.Til gengæld er glæden så måske det større, når planten endelig beslutter sig for at blomstre.


Lige nu kan vi nyde klokkerne, der hænger side om side. Og med deres størrelse kalder de jo nærmest på opmærksomhed.

Har du også lyst til at dele, hvilke af dine etårige blomstringer, du har været særligt begejstret for i år, så skriv endelig om det i kommentarerne herunder, eller læg et foto op på vores facebookside, som du finder lige her.

4 kommentarer:

 1. Skønne blomster ! Dine tagetes har en herlig farve og enkeblomsten må jeg vist så næste år :)

  SvarSlet
 2. Jeg har osse enkeblomst for første gang i flere år.. Og jeg vil ha` den igen næste år. Puttet ned mellem tidlig blomstrene stauder er den alletiders. Der får den nemlig lidt støtte. Jeg har haft appelsintagetes i flere år, i krukker og steder hvor jorden trænger til et pift. Men din vilde er da rigtig sød, en herlig farve.
  Men dem jeg aldrig har villet undværet, er dels asters, sået til at plukke af,, og løvemund. Løvemund har jeg tage frø af i mange år, men i år havde jeg købt lidt blodfornyelse i form af nogle der hedder lycky lips, eller sådan noget ligende, fra Blomsterverden. Oh nogle skønheder,, Jeg er spændt på om de er frøfaste eller om de sporter helt ud. Jeg samler frø som en lille hamster.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Fantastiskt vackert. Scabiosan blir min favorit, både till färg och form. Klockranka har jag försökt att få att blomma i några år nu, men den blommar inte hos mig.
  Ha det fint / Marika

  SvarSlet
 4. Är ingen älskare av tagetes men nu har jag hittat några som jag kan tänka mig att ha den här och tagetes Linnea.Så vacker den var i lila Scabiosa är den får jag leta efter till sommaren
  Ha nu en bra vecka hos er
  Kram Meta

  SvarSlet

ANNONCE