Jeg vil godt indlede med en indrømmelse: Der er så smukt derude. Det er sagt før i denne serie, men det afstedkommer altså, at jeg i oktober vil skrive hele tre artikler om årets gang på Frilandsmuseet. Dette er derfor en lille smagsprøve på alt det, du kan glæde dig til.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

I den tid, der er gået siden august i haverne på Frilandsmuseet, har der været Gamle Sorters Dag. Selvom det godt både kan lyde og faktisk også være lidt støvet (i ordets bogstaveligste forstand), så er der så megen skønhed, liv og læring i oplevelserne, at de fortjener bare lidt mere end en hurtig gennemgang i en enkelt artikel. Derfor kan du i oktober måned glæde dig til følgende:


STATIONSBYEN, SAVVÆRKET OG SNEDKERENS HAVE
Her vil jeg tage dig med til snedkerfruens bedårende og lille bitte have fra ca. 1925. Du får også lov til at komme ind i hendes stuer, i hendes forrådskammer og så selvfølgelig komme med over i hr. snedkers værksted. Hus og træværk er malet i den mest bedårende farve, og jeg kan love dig, at vi skal tale både om den og om den måde, haven er struktureret på.

 

DYRENE OG GAMLE RACER PÅ FRILANDSMUSEET
Ingen haver uden dyr, og på Frilandsmuseet er det de gamle landracer, der holdes og passes. Derfor følger vi bl.a. Tanja, som er ankerkvinden i forhold til dyrene.

EVENT OG LEVENDEGØRELSE MED DE GAMLE SORTERS DAG
Der er især blus på herregården fra  Fjellerup, som jo et af de huse, hvis have vi har fulgt i denne serie. Her er det høsttid, og der er aktivitet alle vegne. Honning, æblesaft, æbleflæsk, sjældne frøsorter, blonder, kyser og gang i både ildstedet, det ‘moderne’ brændefyrede komfur – samt knive, pander, økser, pensler, ja alt muligt værktøj.

 

Der er også foredrag om nogle af alle de sjældne æblesorter og en hel masse yderst interesserede æblefolk.

Hold derfor et vågent øje med udgivelserne i HAVEFOLKET, hvis du interesserer dig lidt for at høre om og følge nogle af de måder, hvorpå man før i tiden har holdt have og forsynet sig med føde. Ja, i det hele taget i, hvordan man har levet på landet i tidligere tider. 

PÅ GENSYN.