torsdag den 24. november 2016

EN SMUK LINDEALLÈ

TRÆER

En kedelig stribe asfalt kan forvandles til et stykke vej, som man vil nyde at slentre langs, som får omgivelserne til at rette ind, og som endda er et jagtslot værdig. Vi skal besøge en allé og se, hvad sådan en række træer kan gøre for os - og for asfalten.TEKST & FOTO: HENRIK


Hække og træer ses på en helt anden måde, når alt andet er falmet og visnet ned. Vi kan bedre se, hvor stor betydning de har for have- og byrum. De er en slags skelet, som holder sammen på det hele. Billederne her er fra en morgen i dejligt solskin for blot få uger siden. Alléen på billederne er Jægersborg Allé i Gentofte, der strækker sig flere km fra Jægersborg gennem Charlottenlund og ender ved Strandvejen og Charlottenlund Fort. De ældste dele er over 300 år gamle, så vi har at gøre med et planteprojekt, som de færreste haveejere kan svinge sig op til. Det er stort tænkt, og det er da også skabt til store forhold. Dels som en passende tilkørsel til Charlottenlund Slot og dels som ramme for datidens store jagter. Den del, jeg viser på billedet, er til det sidste - et pompøst slag i bolledejen, der skulle imponere.


Jeg synes, denne allé er fantastisk. Den er utroligt smuk året rundt, men især, når den står med alle disse gyldent-grønne blade på. Men se på billedet ovenfor: Er det ikke fantastisk, at sådant et anlæg kan overleve gennem århundreder og stadig være i stand til integreres med vej, parkering, buslommer, belysning, cykelstier, fortove og ikke mindst en byudvikling omkring den - bebyggelser fra samtlige årtier i de sidste 100 år.

Den del af alléen, du ser på billederne, består af lindetræer. Et skønt valg til en allé, for de er både smukke enkeltvis og i flok. Duften på en lun sommerdag fra de tusindvis af lindeblomster er ubeskrivelig. Der er ikke parkering direkte under træerne - og det er godt, for lind kan tiltrække lus, der ikke har spor dårlig samvittighed over at klatte ned på lakken på fine BMW'er.

Hjerteformede blade er vældig smukke, også når de ligger spredt i græsset.

Sådan en allé skal passes og plejes. I det tidlige forår bliver stammerne renset af for sideskud, hvilket viser, at træet ikke får sin slanke form uden en hjælpende hånd fra mennesket - hvert fald ikke i sine unge år. Kronen beskæres også, så grenene får deres elegante svaj.

Men der er også det mere langsigtede vedligehold. Skal man lade træerne ældes, til de falder om, eller skal man forny alléen løbende? Her har man valgt det sidste. Få nogle år tilbage blev en del af de ellers sunde træer fældet. Nye blev plantet - tæt - for at man kan fjerne de svageste igen om nogle år. På denne måde er der hele tiden yngre træer til at tage over, når de ældre bliver svækkede. På den måde kan alléen måske få yderligere 300 år uden at skulle ryddes på én gang og startes helt forfra. I mellemtiden kan vi nyde synet, duften og sågar lyden af de mange hundrede træer.

Kender du en smuk allé? Har du også træer langs de veje, du færdes på? Fortæl om dem her - eller på HAVEFOLKETS facebookside.

5 kommentarer:

 1. Jeg glæder mig altid over når jeg ser allèr langs vejene. Der var så mange der blev fældet for nogle år siden, "de kloge" troede de var ekstra farlige for trafiksikkerheden. Så uhyggeligt mange blev fældet. Nu er mange af dem ved at blevet genplantet, "de kloge" er blevet klogere..
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. En del er også bukket under for det noget fjendtlige miljø som vejtræer i byerne kan være udsat for. Men dejligt at se flere træer blive plantet igen :-)

   Slet
 2. Tænk sig, at nogle for 300 år siden traf en beslutning, som fortsat bringer glæde, og som forhåbentlig vil gøre det hundreder af år ud i fremtiden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Man kan blive helt høj af at tænke på det. Og man får lyst til selv at plante nogle... nogen skal jo gøre det!

   Slet
 3. Dejligt indlæg, Henrik:-)
  Her i denne smukke allé har jeg revet så mange blade da jeg var ung og gartner og alléen fra Gentofte til Charlottenlund bringer både gode og dårlige minder. I firserne bestod den mest af ældgamle lindetræer som var mere eller mindre hule i stammerne og jeg synes at det er dejligt at de har plantet nye på noget af strækningen:-)
  Jeg synes at lind er smukke med og uden blade og så er det så lækkert blødt at klippe i :-)

  SvarSlet

ANNONCE