tirsdag den 29. november 2016

KALENDERLYS MED GRØNT I GRØNT

DEKORATION

Ud over juletræet er der en juletradition, som kan findes i de fleste hjem: Kalenderlyset. Uanset om man hygger med overdådige nisselandskaber eller lader julen indordne sig under stramme. moderne rammer, ja, så er der på en eller anden måde altid plads til denne stump stearin, der mere eller mindre effektivt tæller ned til juleaften. Her er et bud på en dekoration til at følge lyset.

TEKST & FOTO: HENRIK


Så varer det ikke længe. Lige om lidt tager vi fat i den egentlige julemåned, selv om mange af os nok har tyvstartet lidt. Noget af det, der skal være klar fra starten. er kalenderlyset. Nogle år har jeg ikke gidet have sådant et - mest fordi vi har oplevet, at det enten er brændt aaaaaalt for hurtigt ned til nummer 24 midt i måneden, eller også har vi haft så travlt, at det dårligt er blevet tændt. Men i år er det her. I en lidt kraftig version, som indeholder noget brændetid!


I stedet for en egentlig dekoration har jeg valgt at lave en krans. Kransen er lidt mere fleksibel end en dekoration. Bliver jeg træt af den, kan jeg hænge den op i stedet for at have den stående på bordet. Og så kan jeg godt lide at holde lyset adskilt fra dekorationen. Det er nemlig rigtig praktisk, når man gerne vil skifte lyset ud med et andet, når vi er nået frem til juleaften. Det er da trist at se på sådan en lysestump, og det bliver sjældent kønt, hvis man klasker et nyt lys oveni.

Lige nu står lyset i en cylindervase, men det kan skiftes ud til en stage eller andet, efterhånden som lyset brænder ned. Jeg ved ikke, om det er fordi, vi har et hus med stråtag - men jeg er blevet ret hysterisk med sikkerhed omkring levende lys. Netop et kalenderlys kan være sådan noget, man glemmer at få slukket, når man suser ud af døren om morgenen. Ja, faktisk bør man jo slukke det, når man ikke lige er omkring det. Men hvem gør det? Her kan lyset i hvert fald få lov at brænde uden at sætte fut den snart knastørre krans.


Bånd er der ingen af. Måske er det en "mandeting", men det kan jeg ikke rigtig få pænt. Materialerne er alle fundet i haven og skoven - det synes jeg er sjovt og hyggeligt. Fra skoven kommer mos og lav i afdæmpede grønne toner sammen med ris af revling. Et par fyrregrene skal der også til. Der er bare noget med de der nåle, der siger juletid.


Fra haven kommer der hoveder af husløg, der i sin form giver lidt associationer til stjerner. Eller måske er det bare i mit hoved? Salvien er blevet pelset for skud og bidrager med den støvede sølv-grå-grønne farve, som nok bliver den røde tråd i mit juleunivers i år. Bladene krøller sig sammen, når de tørrer, og kommer på den måde til at vise den fine grå bagside. Med rettidig omhu har jeg sikret mig et par hoveder af hortensia, mens de endnu havde deres grønlige farve. I sidste øjeblik, kan jeg godt tilstå, men det lykkedes at få dem tørret med et rimeligt resultat.

Nu kan vi så glæde os til at få tændt lyset og rigtig nyde, at der heldigvis stadig er mange dage med hygge frem til juleaften. Har du også et kalenderlys? Måske også i en slags dekoration? Fortæl os om den her eller på vores facebookside.

7 kommentarer:

 1. Hej Henrik

  Både rigtig fin og super praktisk! I like :-).

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
 2. Smart ide med at sætte lyset i en vase!!!! Vi får sjældent brændt de sidste datoer ned netop pga. den til den tid tørre dekoration. Jagten på den rigtige vase går ind.
  I øvrigt en meget smuk dekoration.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor, og held og lykke med jagten!

   Slet
 3. Det er blevet meget flot, og hvor er det en god ide at sætte lyset i en vase, for som du skriver, så er det tit om morgenen man brænder det....og kan glemme det. Jeg har en gang været nød til at ringe hjem til en hjemmegående nabo for at bede hende gå hen og kigge ind ad vinduet for at se om lyset var slukket........ det var det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt på samme måde, som med strygejern, ikke? Derfor stryger jeg sjældent...

   Slet
 4. Hvor det bare en fin krans - den kan jeg vældig godt lide ;-)

  SvarSlet

ANNONCE