søndag den 13. november 2016

REDAKTIONENS FORÅRSDRØMMERIER

BLOMSTERLØG

Om efteråret er der masser, der kan gøres i haven. Og en af tingene er at få lagt de famøse blomsterløg, så vi i foråret får masser af tulipaner, allium, krokus, eller hvad det nu lige er, man går og drømmer om. Del med os, hvad du har lagt. Og læs her, hvad vi i redaktionen har puttet i vores haver i år.

TEKST: REDAKTIONEN
FOTO: LONE & HENRIK


En haveskribent beskrev på et tidspunkt det med at lægge løg i haven som at lægge små forårsgaver til sig selv og sine kære. Det er jo så sandt, som det er sagt. Det at lægge løg er båret af havedrømme om forårets komme, og allerede her i efteråret at planlægge de gaver, man skal glædes over, når lyset igen vender tilbage. Når det hele titter op til foråret, glædes man i stor stil over, at man fik overtalt sig selv - igen en gang - til at få lagt blomsterløg. Overtalt - jo, for hvis man har en tung lerjord, så kan det være noget af et hestearbejde. Og selvom man har let jord, så er det at lægge løg i jorden for mange noget, man skal tage sig lidt sammen til, for det er hårdt arbejde. Men det hele er umagen værd, når man i foråret mødes af et blomsterflor, hver gang man går i haven.Læs herunder om vores nylagte havedrømme.

HENRIK
I de ældste af mine bede trives løg faktisk ikke særlig godt. Bedene består af tung lerjord, som langsomt, men sikkert tager livet af løgene - i hvert fald tulipanerne. Jeg har suppleret gennem årene med nye 'Cosmopolitan' og 'Purple Prince', men nu er bedene så tætte og efterårene så milde, at det faktisk er umuligt at komme til jorden. Så jeg er meget spændt på, hvor mange tulipaner, jeg får at se til foråret.

"...jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år"

Til gengæld har jeg i år haft stor glæde af tulipanløg i potter, så det kommer der også næste år. Det er igen de rosalignende 'Wirosa' og fyldte 'Angelique' suppleret med de dybrosa/lilla 'Purple Prince'. I de nye bede er jeg blevet klogere, jorden er noget lettere. Der er et bed domineret af hvide farver. Her er der i forvejen sat mange hvide 'Purissima', men de har fået endnu et supplement, så de til foråret står endnu mere kompakt sammen med hvide allium og hvide liljer. Jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år, og som ikke degenererer i farve og form - og her ser 'Purissima' ud til at være en klar vinder. Så er der jo lidt nye bede klar til foråret. Her er der sat en masse orange 'Orange Princess' (ja, jeg tager hul på en helt ny æra med farver i det orange/gule felt). De får modspil af lilla allium 'Purple Sensation'. Nu er der bare at vente på foråret.


LONE
I vores have har vi to primære områder med stauder og buske. Det ene er morgenhaven, placeret mod nord - denne er holdt i lyse og hvide nuancer. Her huserer prydløg og tulipaner, og i år har jeg suppleret med masser af nye tulipaner 'Spring green' og 'Clearwater'.

"...for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker 'Queen of Night'"

På sydsiden af huset har vi to lange staudebede, der er blåt i den ene ende mod vest, rosa/purpur/bordeaux i den største del, der omfatter den midterste del af bedet, og så gul/orange i den anden ende mod øst. I forårsmånederne er det især de midterste stykke, der får lov at dominere farveskalaen, og her har jeg i år suppleret med en del nye løg af 'Queen of Night' og prydløget 'Purple sensation'. Jeg har over årene forsøgt mig med en del andre tulipaner i samme mørke nuance, men for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker 'Queen of night'. Desværre forsvinder de lidt med årene efter først at blive mindre og mindre, så derfor skal der suppleres. Nu glæder jeg mig til foråret og håber at have genskabt det blomsterhav, som du kan se på kollagen her på siden.


Hvad har du mon selv lagt i bedene i år? Fortæl os meget gerne om, hvad du har valgt - og hvorfor. Du kan skrive med i kommentarerne herunder.

6 kommentarer:

 1. Jeg er bagefter! Jeg har lagt Queen of Night, men jeg mangler både de hvide påskeliljer og allium.... Den kommende uge byder på varmegrader, så da skulle det gerne lykkes - måske i pandelampens skær?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæ hæ - håber det lykkes! Jeg har selv praktiseret lidt af det samme mange gange - og de kommer til foråret alligevel :-)

   Slet
 2. Jeg er en af dem, der ikke kan få nok af tulipaner og har i køkkenhaven lagt 200 løg, som bare er til at plukke ind af til foråret. Det er bl.a. nogle mørke og orange sorter "Crystal Beauty", "Orange Cassini" og "Pacific Pearl".
  I min store Kenzo-kasse ligger der nu 75 løg i sartrosa/lyslilla blanding: "Back Packer", "Double You" og "Shirley".
  Foruden de forskellige bede, hvor der er suppleret med Blue Diamond, Princess Irene og Angelique, dog ikke i samme bed.
  Og krukker med Purissima, Thalia
  Forår, kom an :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder fantastisk, Ulla. Der er da i den grad noget at glæde sig til!!
   Tak for at du deler :-)

   Slet
 3. Oh jeg har soldet hos Blomsterverden, orange, hvide og mørke, navneseddelerne ligger ude i værkstedet. Jeg købte osse et par klassikere, krokus, påske og pinseliljer. Sønnen er jo blevet husejer, og deres lille have har intet andet end græs og ukrudt. Så de fik lidt farver til at starte med.
  Derudover havde jeg jo en masse af mine "gamle" tulipanløg, Jeg kalder dem landsbyløg. Det er tussegamle sorter der ikke er til at få mere. Men de er utroligt stabile, bare de bliver taget op med 3-4 års mellemrum.
  Glæder mig til foråret.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Vi er næsten helt færdig med at lægge løg, men den tidlige frost gav os lige en ufrivillig pause. Vi har ændret en del i haven i år, så der er derfor blevet købt stort ind af forårsløg. Vi har sat ca 1000 Allium aflatunense, ikke Purple sensation da de fleste skal stå i græsbedene, her vil vi gerne have den lidt mere støvet og naturlige lilla farve. I græsbedene har vi også sat allium sphaerocephalon.
  Vi har også sat ca 1000 pinseliljer og ligeså mange hvide nasisser princess zaide samt en del Tahlie og hvide korkus jeanne d'arc, samt allium Roseum de fleste af dem er til det hvide bed. Så har vi sat ca 1000 blandet krokusser og 500 vibeæg samt en del forskellige løg til afprøve. Tulipanerne kommer i krukker for jeg er mest til de holdbare løg i bedene, dem der kommer igen år efter år (så sjovt er det jo heller ikke at lægge løg ;-)

  SvarSlet

ANNONCE