Om efteråret er der masser, der kan gøres i haven. Og en af tingene er at få lagt de famøse blomsterløg, så vi i foråret får masser af tulipaner, allium, krokus, eller hvad det nu lige er, man går og drømmer om. Del med os, hvad du har lagt. Og læs her, hvad vi i redaktionen har puttet i vores haver i år.


TEKST: REDAKTIONEN, FOTO: LONE & HENRIK
En haveskribent beskrev på et tidspunkt det med at lægge løg i haven som at lægge små forårsgaver til sig selv og sine kære. Det er jo så sandt, som det er sagt. Det at lægge løg er båret af havedrømme om forårets komme, og allerede her i efteråret at planlægge de gaver, man skal glædes over, når lyset igen vender tilbage. Når det hele titter op til foråret, glædes man i stor stil over, at man fik overtalt sig selv – igen en gang – til at få lagt blomsterløg. Overtalt – jo, for hvis man har en tung lerjord, så kan det være noget af et hestearbejde. Og selvom man har let jord, så er det at lægge løg i jorden for mange noget, man skal tage sig lidt sammen til, for det er hårdt arbejde. Men det hele er umagen værd, når man i foråret mødes af et blomsterflor, hver gang man går i haven.

Læs herunder om vores nylagte havedrømme.

HENRIK

I de ældste af mine bede trives løg faktisk ikke særlig godt. Bedene består af tung lerjord, som langsomt, men sikkert tager livet af løgene – i hvert fald tulipanerne. Jeg har suppleret gennem årene med nye ‘Cosmopolitan’ og ‘Purple Prince’, men nu er bedene så tætte og efterårene så milde, at det faktisk er umuligt at komme til jorden. Så jeg er meget spændt på, hvor mange tulipaner, jeg får at se til foråret.

“…jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år”

Til gengæld har jeg i år haft stor glæde af tulipanløg i potter, så det kommer der også næste år. Det er igen de rosalignende ‘Wirosa’ og fyldte ‘Angelique’ suppleret med de dybrosa/lilla ‘Purple Prince’. I de nye bede er jeg blevet klogere, jorden er noget lettere. Der er et bed domineret af hvide farver. Her er der i forvejen sat mange hvide ‘Purissima’, men de har fået endnu et supplement, så de til foråret står endnu mere kompakt sammen med hvide allium og hvide liljer. Jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år, og som ikke degenererer i farve og form – og her ser ‘Purissima’ ud til at være en klar vinder. Så er der jo lidt nye bede klar til foråret. Her er der sat en masse orange ‘Orange Princess’ (ja, jeg tager hul på en helt ny æra med farver i det orange/gule felt). De får modspil af lilla allium ‘Purple Sensation’. Nu er der bare at vente på foråret.

LONE

I vores have har vi to primære områder med stauder og buske. Det ene er morgenhaven, placeret mod nord – denne er holdt i lyse og hvide nuancer. Her huserer prydløg og tulipaner, og i år har jeg suppleret med masser af nye tulipaner ‘Spring green’ og ‘Clearwater’.

“…for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker ‘Queen of Night'”

På sydsiden af huset har vi to lange staudebede, der er blåt i den ene ende mod vest, rosa/purpur/bordeaux i den største del, der omfatter den midterste del af bedet, og så gul/orange i den anden ende mod øst. I forårsmånederne er det især de midterste stykke, der får lov at dominere farveskalaen, og her har jeg i år suppleret med en del nye løg af ‘Queen of Night’ og prydløget ‘Purple sensation’. Jeg har over årene forsøgt mig med en del andre tulipaner i samme mørke nuance, men for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker ‘Queen of night’. Desværre forsvinder de lidt med årene efter først at blive mindre og mindre, så derfor skal der suppleres. Nu glæder jeg mig til foråret og håber at have genskabt det blomsterhav, som du kan se på kollagen her på siden.

Hvad har du mon selv lagt i bedene i år? Fortæl os meget gerne om, hvad du har valgt – og hvorfor. Du kan skrive med i kommentarerne herunder.