Julemad i lange baner og lidt ekstra godt til glasset. Knas og bagværk til den søde tand – kan man forestille sig en jul uden? I dag vil vi vise lidt fra sidste afdeling, så fat kagerullen, og spænd livremmen ud, for i dag skal det handle om de syndige kalorier. 


TEKST & FOTO: KARINA

Da jeg var midt 20’erne, boede jeg i en kort periode i Holland. Selvom jeg aldrig har haft en sød tand, så var der et par enkelte søde indslag, som fik skovlen under mig. Janhagel var et af dem, og kagerne har fulgt mig som en tro besætning i julekagedåsen, siden jeg for første gang satte tænderne i den for ti år siden.

Janhagel er en småkage med sukker og mandeflager på toppen. Du kan forme den, som du lyster.

Du skal bruge:

2,5 dl sukker
250 g smør
1 æg
1 tsk mandelekstrakt
600 g hvedemel
2,5 dl mandelflager
1 tsk sukker
1 tsk kanelVarm ovnen op til 180°. Del æggehvide fra blomme, og gem til senere. Skær smør ud i mindre stykker, og ælt det sammen med sukker, indtil massen er luftig. Dette gøres nemmest med hænderne. Hæld æggeblomme og mandelekstrakt ned til smør og sukker sammen med mel, og bland det godt sammen. Det er meningen, at dejen skal smuldre. Læg dejen på en bageplade dækket med bagepapir, og tryk den ned, mens den spredes ud til siderne. Tykkelsen på dejen skal være omkring 1/2 cm og gerne lidt under. Læg herefter et stykke bagepapir oven på dejen, og rul efter med en kagerulle for at få den jævn. Skær også kanterne til, så de er pæne og lige. Drys nu med mandelflager, så de er jævnt fordelt, og pres dem forsigtigt ned i dejen. Pisk æggehviden, til den er skummende, og fordel den ud over mandlerne. Igen er det nemmest at bruge hænderne. Bland sukker og kanel, og drys det herefter over dejen. Husk at drysse helt ud til kanterne.Stil nu pladerne i ovnen og bag i 25 min., indtil kagen er gylden. Kagen afkøles i 10 minutter, hvorefter den kan skæres ud i mindre stykker til småkager.