Dagene bliver kortere, og det bliver tidligt mørkt. Man kan ikke tænke sig en bedre tid til at få hænderne i jorden og lave nogle sjove planteeksperimenter til jul.


TEKST & FOTO: ANNA TAWS, URBAN GARDEN COMPANY

Vi har vist alle set kokedamaer – japanske mosbolde – i snore på Instagram, hængende i stuen eller i butiksvinduer, men er du mon klar over, hvor lette de er at lave? Københavnsbaserede designer og allround super kreative Anna Taws har lavet denne enkle vejledning, så du kan lave din egen hængende kokedama ved hjælp af lerblandet jord.

Det er på det seneste blevet meget populært med japanske mosbolde også kaldet kokedama, som en fin og kreativ måde at dekorere blandt andet vinduer på. De kan efterhånden købes flere steder, men er faktisk ret simple at lave selv.

Fremstilling af kokedama er samtidig en god aktivitet at lave med børnene, og man kan bruge mange forskellige slags planter til formålet. Derudover fungerer kokedamaer som en fin værtindegave eller en lille sød ting, børnene kan give til deres bedsteforældre. Dybest set er kokedama en plante, som er taget op af jorden eller potten, pakket ind i en kugle af jord, dækket af mos og til sidst snøret sammen med snor.

FOR AT KOMME I GANG SKAL DU BRUGE FØLGENDE

  • En plante efter eget valg. Julestjerner, hyacinter, juleroser eller dufttazetter. Du kan også prøve med et lille juletræ, men det kræver, at du vander tit.
  • Mos – den skal være fugtig og ren
  • Ler-blandet jord
  • Jutesnor
  • Saks
  • Evt. dekorative elementer såsom små julekugler eller julepynt.

OM JORDEN
Der er mange måder at gøre det på, når det kommer til valg af jord. I Japan bruger man akedama, en jordblanding bestående af ler, jord og vand, men man kan sagtens bruge god almindelig havejord.

Hvis du ikke har adgang til havejord, kan du som alternativ bruge posejord. Bland en lille smule ler i, da det holder på fugten og gør det nemmere at forme. Opløs ca. en spsk. dekorationsler i vand til fem gode håndfulde posejord. Jordblandingen skal være fugtig, men ikke mere fugtig, end at du kan forme en kugle af det, uden at det smuldrer.

SÅDAN GØR DU
Fjern først så meget jord som muligt fra mosset. Fjern forsigtigt planten fra potten, men tag ikke al jorden væk. Form herefter din jord-blanding rundt om rødderne, så det bliver rundt. Læg planten på mostæppet og fold mosset rundt om rødderne. Hold snoren fast omkring mosset og bind den rundt om bolden.

Klip overskudende snor væk, og lad bolden trække vand i en skål i 4-8 minutter.

Lad den dryppe af et par minutter, før du hænger den op.

Så har du lavet din egen jule-kokedama klar til ophængning. Afhængig af vejr og valg af jord og plante vil kokedamaen have brug for vanding to gange om ugen eller mere. Et godt trick er at mærke efter af og til. Hvis din kokedama føles let, trænger den til vand.

Held og lykke med projektet.

 

I morgen kan du igen deltage i en julelodtrækning om en lækker giveaway her på Havefolket.com, hvor netop Anna fra Urban Garden Company har stillet en havegave på højkant.

Du kan følge med i Anna Taws’ univers på bloggen hos UrbanGardenCompany eller finde lækre produkter til din have, baggård eller altan i shoppen, som du finder på samme link.