fredag den 9. december 2016

VINTERENS HAVE

HAVEDESIGN

I vores julemagasin 2015 tog vi dig med ud i vinterens have. I dag tager vi et tilbageblik og ser på nogle af de elementer, der giver vinterens have karakter.

TEKST & FOTO: LONE


Hvis man gerne vil have en vinterhave med lidt pondus, kan det anbefales at se på de faste elementer, der holder på havens geometri vinteren over. Vi kigger her på nogle af de elementer, der kan gøre vinterhaven både karakterfast og indbydende. Også selvom alle blomstringerne har lukket ned for i år.

De måske vigtigste elementer for havens overordnede struktur er velplacerede hække. Her vælges gerne stedsegrønne planter eller alternativt en sort af bøg eller liguster, der beholder bladene hele vinteren. Hækkene tegner tydelige linjer i haven, så havens struktur er synlig og giver mening på trods af, at en stor del af stauder, sommerblomster mv. har givet op, og bedene nu mere ligner kaos end kultiveret have.Ikke blot er det hyggeligt med afskærmning af enkelte haverum med hække inde i selve haven, men det viser også for alvor sin værdi her i vintermånederne at bruge hække til mere end den traditionelle afgrænsning af matriklen mod naboer og vej.Herover ses et godt eksempel på netop dette. Hække sat i et fint geometrisk mønster og ledsaget af flisebelagte stier, der er med til at opretholde den ønskede struktur. Stierne med faste belægninger skaber orden i vinterhaven, og ligeledes gør de haven let farbar, selvom det er koldt og vådt.
Om sommeren bliver stedsegrønne hække af mange betragtet som lidt kedelige, og det er en skam, for stedsegrønne hække viser for alvor deres sande værdi om vinteren. Hække af taks, buksbom eller fx den storbladede kirsebærlaurbær er eminente i vinterhaven - særligt sidstnævnte, der lyser op i kulden med sin flotte grønne farve.Ligeledes er trækroner smukke, især hvis de står med repetition. Så er de med til at give haven karakter - en form for orden. Kigger man ned i bedene, vil man opdage, at nogle af de visne staudetoppe har mere karakter end andre. Kartebollen er et rigtigt godt eksempel.Selv længe efter afblomstring og langt ind i vinteren står den rank med sine store tidselagtige hoveder og er blot endnu smukkere med lidt is eller rim på takkerne. Mange stauder opfører sig som den i de kolde måneder. Fx løvehale, hjortetrøst, kongelys og astilbe.Desuden er der mange buske, der helt og aldeles holder deres struktur i de kolde måneder. Fx er sommerfuglebusken meget smuk om vinteren, hvor den fortsat står rank med en del af sine blade, og har du ladet de sidste blomsterhoveder sidde, vil de i silhuetten næsten se ud, som var det sommer.Andre planter, der har stor værdi vinteren over, er prydgræsserne. Mange sorter står flot med aks langt ind i vinteren, og når der sætter sig rim på de smukke aks, kan man nyde de fineste drømmeagtige syn. Og så må vi selvfølgelig ikke glemme de vintergrønne planter som fx juleroser og påskeklokker - Helleborus - der står med flotte grønne blade i bede eller skovbund hele vinteren.

2 kommentarer:

  1. Ja vinter er slet ikke dårligt når man har sådanne smukke vækster med struktur.

    SvarSlet
  2. Og det er sjovt at se småfuglene sidde i karteboller osv og guffe i sig. Jeg har desværre ikke ret mange indre hække, men buske og buer over gange lavet af taks og buskbom. Det giver nu osse vinteroplevelser. Og en busk som troldnød er flottest om vinteren.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE