fredag den 13. januar 2017

ÅRSKAVALKADE I HAVEN / DEL I

HAVELIV

Endnu et haveår er gået, og jeg tænker, at en lille årskavalkade fra mine små 200 m2 er på sin plads. Kom med mig ind bag havelågen. I dag befinder os i forhaven, hvor vi stikker snuden ned i bedene. 

TEKST & FOTO: KARINAVi starter indendøre, for januar er her hos mig en måned, hvor der ikke sker så pokkers meget i haven. I stedet bruger jeg januar måned på at planlægge slagets gang for det nye haveår, for endnu har der ikke været et år uden en eller anden form for omlægning eller fornyelse.
Og således blev også 2016 et år præget af byggeprojekter i haven. Baghaven stod denne gang for skud med en ny pergola og udvidelse af lounge-terrassen.

Midt i alt save- og malearbejdet, som vi begyndte på allerede i april, var der heldigvis også tid til at komme rundt med kameraet og fange lidt af planternes pragt og vælde.

Vi starter denne tur i forhaven, hvor der er flest blomstrende vækster. Vi slutter af i august og vender tilbage i del II.
FEBRUAR
Ligesom januar kan februar også være en lidt kedelig omgang - det er ihverfald sådan, jeg har det med den måned. Et par snebyger kommer og går, sidste år var det her ved havelågen, jeg fik fanget lidt vinterstemning.MARTS
Efter en halvlang februar måned, hvor længslen efter at komme ud for længst har meldt sig, kommer marts. Endnu en lidt ustabil måned sådan vejrmæssigt, men det tager de første vintergækker sig heldigvis ikke af.APRIL
Solen begynder at titte mere frem, og det samme gælder haveredskaberne, for nu melder de første opgaver i haven sig. Fliserne får en tur med kosten, og et smut forbi det lokale plantecenter er også et must, for her står hornviolerne allerede og frister i massevis.MAJ
Forårsrengøringen i haven fortsætter ind i maj. Staudebedene skal renses op for visne staudetoppe, så alle de tidlige vækster kan komme til sin ret. Her på billedet er det de tidlige Purissima-tulipaner, der står på spring.Midt i maj - blot et par uger efter - er der sket en masse. Purissima-tulipanerne afløses af Spring Green, den dejlige grønstribede tulipan, som du ser herover.Mere og mere begynder det hele at blomstre og strutte.

Her i slut maj er blåregn og syren godt i gang, ligesom de mange forskellige allium og den skønne mørke Queen of Night-tulipan.JUNI
Den første sommermåned er heller ikke dårlig. Min juni-favorit er klart iris, som jeg køber flere og flere af, som årene går.I baghaven har jeg de hvide og i forhaven forskellige blå. I år overvejer jeg en lille flok lysegule, men nu må vi se...JULI
Man føler næsten, at man har behov for at trække vejret efter de to foregående måneders utrolige blomstring, og det får man faktisk også lov til hos mig, da der i den første uges tid i juli næsten kun er grønt.
Derefter begynder nye planter at vise sig. Astrantia - stjerneskærm - blandt andet. En staude, jeg længe har ønsket mig, og som jeg endelig fik anskaffet. Den tror jeg ikke, at jeg bliver træt af foreløbig.En efterhånden gammel dame, som jeg heller ikke bliver træt af, er den italienske skovranke, som vokser op ad vores redskabsskur. Her blomstrer den fra juli og ofte helt frem til oktober.En anden favorit er hortensia, men desværre har jeg ikke haft held med den. De første, jeg havde, var af sorten Limelight, men de kunne ikke forlige sig med min jord. De næste er Annabel her på billedet. Dem købte jeg, inden vi skulle på ferie, hvilket var ret dumt, da følgen blev, at de døde på grund af manglende vanding.


AUGUST
Endu en grøn pause kommer i starten af august.

Inden længe dukker pileurt op, og alle græsserne begynder snart at vise deres fine aks. Hostaerne står smukt, og i det hele taget er haven bare fantastisk og frodig.Det var lidt fra forhaven. I næste uge smutter vi en tur om i østhaven og baghaven, hvor det store byggeri har stået på. Håber, at du har nydt turen indtil videre. 

8 kommentarer:

 1. Du kan tro, jeg har nydt turen. Jeg er ret imponeret over, at din have ikke er større, det er utroligt, hvad der kan rummes på lidt plads, bare det bliver gjort rigtigt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Glad for at du nød turen Elna.
   God weekend til dig :-)

   Slet
 2. Smukke billeder, og så elsker jeg dit mørke træværk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg også bare glad for Sussi. Tak :-)

   Slet
 3. uhm dejlige billeder. Og et super eksempel på mange planter på lidt plads, der skal "bare" tænkes kreativt, så det bliver så smukt som her. Ofte lettere sagt en gjort, tror jeg.
  I dag har jeg fundet den første erentis i blomst!!!!! og nogle af vintergækkerne har hvide spidser.. Foråret kommer,, håber jeg. men jeg er dog ikke helt færdig med at
  beskære og vinterluge bla. hasselurt og vildfarne græstotter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det kræver en anden slags planlægning og en stor portion vilje at have en lille have, hvor det ikke bliver for meget og ej heller for lidt :-)
   Lyder dejligt med erantis. Her sner det ligenu, men jeg har da opdaget nogle krokus-skud. Glæder mig også til foråret!

   Slet
 4. Det var dejligt at følge med rundt og nyde dine flotte farvesammensætninger og forskellige grønne nuancer og blade i bedene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at du syntes. Tak og god weekend Rose :-)

   Slet

ANNONCE