lørdag den 7. januar 2017

NYTÅRSFORSÆTTET

HAVETANKER

Nytårsforsæt handler ofte om slankekure eller træningsture, men jeg har i stedet sat mig et for, der ikke bliver særlig slemt at overholde. Det er nemlig et af de dejlige.  

TEKST & FOTO: LONE


Af mit fotoarkiv fra 2016 fremgår det tydeligt, at jeg har været på barsel og dermed også har fået lidt nye prioriteter i mit liv. Nogle måneder har jeg faktisk næsten helt glemt, hvor passioneret et havemenneske jeg dybest set er. Mest af alt fordi jeg ikke har haft tiden til at gøre alle de haveting, jeg normalt gør for at nyde min have og tanke havehjertet op: grave i staudebede, dyrke køkkenhave, plukke ind til buketter eller måske bare sætte sig på hug og så ellers luge derudaf i flere timer.


Havearbejde er bare så godt til at få styr på tankerne, det er afstressende og giver fornyet energi til andre ting. Jeg kan næsten føle mig som et helt nyt menneske, når jeg kommer ind igen. Mon ikke du kender det?Men med et dejligt lille menneske i huset, der nu runder 17 måneder, kan jeg godt se, at 2017 heller ikke bliver et helt sædvanligt haveår for mig. Det bliver et år, hvor der stadigvæk er begrænset tid til havearbejde, og hvor det mest bliver fra børnehøjde, sandkasse eller gynger, haven bliver betragtet. Og ikke noget ondt om det, for det har absolut også sine fordele! Men jeg har også brug for alene-havetid - måske bare fem-ti minutter hist og her. Det hele gør en forskel. Og så er det, vi kommer til nytårsforsættet. 

terracottakrukker, terracottakrukker.dk, krukker, krukkehaven


Jeg har ordineret mig selv daglige havegåture med kameraet i hånden. Gåture alene, hvor jeg bare kigger, nyder og fotograferer måske fra andre vinkler, end dem jeg plejer. Tænker, der skal stå et par fletkurve rundt omkring i haven, så jeg kan tage lidt ukrudt på turen (den idé har jeg fra TV2's Søs Kjeldsen, som jeg besøgte i 2015). Jeg vil helt sikkert også gå og få nye ideer, der på sigt bliver nedfældet i en havedagbog, på en havetegning, bliver et haveglimt på min instagram-profil eller rundes af med et indlæg her på HAVEFOLKET. 

For ud, det skal jeg. Siden 1. januar har jeg holdt mit forsæt. En lille tur i regn eller sne, kulde eller sol. Nogle dage ti minutter - andre blot fem. Der skal ikke meget til, før man kan vende ind med røde kinder og stikkende hænder pga. kulde. Og vende tilbage til arbejdet eller familien - afhængigt af dagen og tidspunktet.Har du mon et nytårsforsæt, der har noget med have at gøre? Fortæl gerne om det. 
Ellers kan du jo hoppe med på vognen lige nu og her. 

7 kommentarer:

 1. Godt nytårsforsæt, jeg har ingen, men jeg skal ud hver dag og holde øje med det hele, i den sidste tid har det selvfølgelig kun været kort. Men har man hund, kommer man altid ud, dog ikke altid i haven. En rask gåtur er også godt, men nyd nu hende den lille, for pludselig er hun stor, det ved du selv alt om :)
  Hilsen fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret, Lisbeth. Og jeg nyder hende i fulde drag. Allerede til nu er det gået alt for hurtigt. Nu snakker hun, løber rundt og laver fis med os og hun har fået sin første forelskelse: i sin Peter Plys :) De vokser alt for hurtigt, de små mennesker.
   Hilsen retur til Samsø herfra!

   Slet
 2. Hej. Det var et godt nytårsforsæt. Jeg forstår dig godt, man bliver lidt afhængig af alle de gode ting, haven fører med sig. Men sådan et lille menneske er fantastisk og der sker så meget så hurtigt.

  SvarSlet
 3. Selv i dag, med snaskvejr og islag har jeg været en runde i haven. Det er bare et must. Selv de dage jeg først når hjem i tusmørket, sætter jeg kaffen over og smutter ud mens den brygger sig.
  Hvis jeg har et nytårsforsæt, må det være at jeg skal nære mig med de mere pasningskrævende ting, og begynde at plante "nemmere" ting, så de får lidt fylde. "Man" er begyndt at mærke gigten, så om føje år kan jeg nok ikke sætte de store stensætninger mere.. Og prøve, bare prøve at reducere mængden af såbakker og dermed planteteenagere i bedene. Selvom familien griner når jeg siger sådan noget, de kender vist mig for godt. hi hi.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Det er er godt nytårsforsæt du har og selvom tiden går stærkt så må det også være dejligt at lillepigen kan tusse lidt rundt på egen hånd nu. Det bliver sjovt for dig at opdage haven på ny og nu i børnehøjde igen:-)

  SvarSlet
 5. Hej Lone...
  Må jeg stille dig et lille spørgsmål, dog i en helt anden kategori...
  Hvilke farver/tuscher bruger du til farvelægning af dine havetegninger?
  Mvh Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Jeg bruger tusserne fra COPIC. Har en del pastelfarver. De er ret gode til haveplanerne :) Jeg køber mine hos ArchiTegn på arkitektskolen i Århus. God fornøjelse.
   Kh.

   Slet

ANNONCE