fredag den 24. februar 2017

6000 BLOMSTERLØG, EN HAVEARKITEKT OG MASSER AF TÅLMODIGHED

HAVENS DESIGN
GÆSTEREDAKTION / FEBRUAR

Der er så småt ved at vise sig små spirer rundt omkring i haven, men det hele er ikke rigtig kommet igang endnu. Så i stedet for at skrive om februar i haven, hvor der alligevel ikke sker så meget, har jeg valgt at skrive om alt det, der skete i haven sidste år, hvor vi startede på en større omlægning af hele haven.

TEKST & FOTO:JEANNETT FRUERGAARD
Vores have er en gammel landbohave på ca 10.000 kvm, der blev anlagt i år 2000, efter vi havde købt gården nogle år forinden. Vi fældede en del udgåede træer og udvidede den eksisterende have, som dengang kun bestod af en græsplæne. Vi anlagde to store frugthaver, en køkken- og skærehave og en prydhave samt plantede en del nye træer og nogle bøgehække. For at få hjælp til at komme igang med omlægningen af haven kontaktede vi landskabsarkitekt Kjeld Slot. Han kom på besøg og gav gode ideer samt lavede en planteplan over de staude- og græsbede, han samtidig anbefalede, der skulle ligge rundt om og i forlængelse af stuehuset.

Så var vi klar til at bestille planter, grave bede ud, flytte gamle planter og plante nye.


I marts kom de træer og planter, vi havde bestilt. Vi havde i mellemtiden gravet alle de gamle roser samt den lille buksbomhæk, som var plantet rundt om huset, op og flyttet det hele op i køkkenhaven til midlertidig opbevaring. Så det var bare at gå igang med at spraye planteplanen ud på jorden, sætte potter op efter den planteplan, Kjeld havde lavet, og så plante.
Kjeld havde foreslået nogle flere træer inde i haven, så de blev også plantet sammen med 14 guldregn, som skulle danne en allé op mod vejen.


Da jeg var helt lille, så jeg engang et billede af en guldregn-allé med smukke stauder og lilla skyer af allium under. Siden dengang har jeg ønsket mig sådan en allé, så den måtte bare være en del af vores nye plan.

Jeg havde året forinden lavet et langt staudebed lidt længere væk fra huset, og i forbindelse med at mine gamle rosenbede blev sløjfet til fordel for græsbedene, lavede vi flere bede i den ende af haven og flyttede de gamle roser derned. Jeg valgte at lave et langt hvidt bed med strejf af lyserødt på den ene side og et mørkt pink og lilla bed på den anden side. Der går en pergola gennem begge bede i en akse, som fortsætter igennem den lille skov og ud på marken.For at skabe mere læ på den store græsplæne og for at opdele de to haver, Kjelds græshave og min mere romantiske rosen/staudehave, blev der plantet en bøgehæk tværs over græsplænen.


Så var det bare vente, vente, vente. Det hele var så fladt og kedeligt at se på i virkelig lang tid.


Heldigvis var der meget andet at se på rundt omkring i haven og i hegnet rundt om gården.

Maj og juni måned var også meget tør, så vi måtte vande en del for at holde liv i planterne.

Stille og roligt begyndte haven at vokse til, og blomsterne begyndte at vise sig.Først i staude- og rosenbedene...

... og til sidst kom også græsbedene med alle de smukke efterårsstauder.


Selv køkkenhaven, som mest af alt var blevet brugt til opbevaring af planter, begyndte at se fin ud sidst på sommeren, da de få sommerblomster og grøntsager, der var blevet plads til, var vokset til.
Sommeren gik hurtigt, og det blev efterår. Græsbedene præsterede stadig, men rundt omkring begyndte haven at falme, og det blev tid til at høste grøntsager og æbler.
Jeg elsker efteråret med alle de smukke farver, og det at forberede vinteren med at høste fra haven er noget helt særligt.

Vi fik lagt ca 6000 forskellige løg i bedene, så der blev også forberedt til det kommende forår.

Efteråret gik over i vinter, og vi oplevede for første gang, hvor smukke græsserne er med rimfrost.

Selv om vi langt fra er færdig med omlægningen af haven, er vi meget tilfredse med det, vi har nået indtil nu.

De nye bede er så fine og en meget væsentlig del af haven. Vi er glade for, at vi valgte at få hjælp fra en ekspert.

Haven sluttede denne sæson af på smukkeste vis dækket af sne, og det var også slut på min gennemgang af haven.


På to-do-listen i marts står der blandt andet oprydning, nedklipning af de sidste græsser samt forspiring af sommerblomster til skærehaven. Jeg er nok ikke den eneste, der glæder sig til sådan rigtig at komme igang igen derude i haven.


Du kan se meget mere til Jeannette's have på Instagram og på bloggen Ævlebævle 

25 kommentarer:

 1. Wow. Helt fantastiskt. Det blir en fröjd att följa din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak jeg er glad for at du har lyst til at følge med, Jeg glæder mig også til rigtig at komme igang med at skrive om haven

   Slet
 2. Ja, wow helt fantastisk. Det er ikke en have, det er en park.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, jeg tager det som en kompliment :-) og tænker du refererer til størrelsen af min have. Jeg glæder mig til at fortælle meget mere om årstiderne i min have.

   Slet
 3. Kære Jeannett,
  Wauw for et fantisk resultat! Meget imponerende. Man kan virkelig se linjerne i haven, samtidig med at detaljegraden i bedene er stor. Tillykke med det. Dejligt, at I valgte professionel hjælp til.
  Sikken et arbejde I må have lagt i haven, det tager jeg altså hatten af for.
  Nyd jeres dejlige have! Jeg vil glæde mig til at følge dig og haven på Instagram og bloggen.
  Hej fra Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, det er jeg virkelig glad for at du syntes for det er også noget af det vi selv er rigtige glade for i haven. Detaljerne er selvfølgelig noget tydeligere i de bede Kjeld har tegnet end i de bede jeg selv har sammensat, men jeg håber, at de med tiden også fremtræder skarpe og lige så gennemtænkte som de lange græsbede.

   Slet
 4. Sikke en smuk have - at skabe en have der er smuk i alle sæsonerne er en stor bedrift. Bliver spændende at følge din have.

  SvarSlet
 5. Mange tak jeg glæder mig virkelig også til at dele haven, årstiderne og de kommende projekter med jer herinde.

  SvarSlet
 6. Uh, så smukke græsbede. Er ikke spor misundelig, lader jeg som om.
  6000 løg,, det bliver et festfyrværkeri nu til foråret. Forhåbentlig viser du billeder og fortælling til den tid? Og en allè af guldregn, smuk med smukt på. Jeg mindes at have set det en gang men ikke hvor. Det var fabelagtig, jeg kan godt forstå du ville have sådan en.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. mange mange tak, jeg kommer bestemt til at skrive om mine løg efterhånden som de kommer frem, og forhåbentlig vise billeder, hvis altså ikke musene har spist dem alle.

   Slet
 7. Kære Jeanett,

  Hvor er det tydeligt her, hvilke rammer en dygtig landskabsarkitekt som Kjeld kan skabe. Jeg har haft samme glæde ved at samarbejde med ham. Din/jeres have er i særklasse smuk. Tillykke ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak Claus, ja Kjeld er bestemt dygtig, og man bliver lidt ydmyg i sin tilgang til haven efter han har været på besøg. Vores haver er jo meget forskellige, og bl.a. er din sunken garden meget meget smuk syntes jeg. Et godt eksempel på hvor forskelligt et samarbejde med en dygtig landskabs arkitekt kan ende ud.

   Slet
 8. Kære Jeannett, dejligt med gennemgang af din have, den er så skøn. Jeg er jo så heldig at jeg har set den med egne øjne og sikke en forvandling på så kort tid, whau, hårdt arbejde der virkelig viser sit værd nu. Så godt at du har meldt dig ind i åben have klubben, det bliver godt 😊, kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak Margit Det har til tider været hårdt, men for det meste også sjovt, jeg husker den underlige følelse det var at kigge ud over græsplænen sidste år, og der pludselig var blomster over det hele, det var lidt vildt. I sensommeren mærkede vi virkelig den store forandring som var sket på bare et år. og ja jeg glæder mig til at åbne haven til august og september, det bliver sjovt.

   Slet
 9. Wow, sikke meget plads at boltre sig på. Hvor lækkert. Der er jo basis for nye ideer og planer i mange år frem. Skønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vi har virkelig meget plads, jeg syntes ofte det er sådan at meget plads giver mulighed for mange drømme og projekter, og mindre plads/haver giver mulighed for detaljer og forfinede resultater. Jeg syntes om begge muligheder ;-)

   Slet
 10. Kære Jeanette
  Hvor er det smukt! Og pudsigt nok er der nogle ligheder mellem din have og min – som den gode Kjeld Slot også har tegnet :o). Jeg kunne godt tænke mig at se tegningen af din have, hvis muligt? Bare for at forstå bedenes, pergolaernes, skovens ... ja altings placering ifht. hinanden. Stort tillykke med haven – glæder mig til at se forårsbilleder herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, sjovt at du også har haft besøg af Kjeld. Jeg har egentlig ikke en stor færdig tegning af hele haven, kun mange løse skitser desværre. Haven er oprindelig tegnet af Lene Juhl Jørgensen, det var hende der introducerede os til de mange gammeldags roser. Kjeld har ikke lavet tegning over haven, han er kommet med forslag til ændringer, og så har han tegnet de lange lige græsbede. Staudebedene det lange hvide bed og det mørke hvor der går pergolaer igennem har jeg selv lavet, bla. med genbrug af mine gamle roser.

   Slet
 11. Utrolig smuk have du har og en utrolig misundelsesværdig frodighed. Jeg elsker som du ved jo dine lange bede med Piet Oudolf inspireret beplantning med alle de skønne græsser og echinacea purpurea - de får mit hjerte til slå et ekstra slag. Fantastisk forvandling Jeannett og så på så kort tid.

  Dine billeder viser med al tydelighed hvordan græsser giver haven struktur og liv på alle årstider.
  Glæder mig til fortsat at følge dine haveudfoldelser og skønne billeder.

  bedste hilsner Dorthe/glimpses_and_moonlight

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Dorte du bliver nød til at kigge forbi til august når jeg hår åben have, så vi kan få en have snak om græsser ;-) Dejligt du har lyst til at følge med

   Slet
 12. Jeg er vild med dit staudebed og det hele taget alt det plads du har at boltre dig på. Glæder mig til at læse mere...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Karen, jeg er også glad for alt vores plads, selv om det nogle gange kan blive lidt dyrt ;-) Dejligt du har lyst til at følge med

   Slet
 13. Hej Jeannett.
  Jeg er så vild med jeres have, den ser virkelig fantastisk ud. Nogle skønne billeder du tager.
  Kærligste havehilsener Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lotte det er jeg glad for du syntes

   Slet

ANNONCE