søndag den 12. februar 2017

VINTERHITS - GRÆSSER OG DELIKATE FRØSTANDE

HAVEDESIGN
Det er bitterligt koldt derude, men kalenderen siger jo altså også stadig vinter. Mens frosten bider, ser vi på nogle af de vækster, der kan tage sig interessant ud på denne tid af året. Måske endda smukt!


TEKST & FOTO:  HENRIK


Det er den mest barske tid for vores haver, vi er inde i nu. Mens vi venter på foråret, kan vi med fordel se på, hvad vi kan gøre for at tilføre haverne noget interessant, også på denne tid. Der er skønne stedsegrønne, flotte grenstrukturer på hække og træer. Men der er også andre bud, blandt andet græsser og visne blomsterstande og frøkapsler. Eksemplerne her er fra bedene ved Toosbyes Torv i Bredebro, som vi har besøgt tidligere. Bedene er højbede og rigtigt gode eksempler på - næsten - vedligeholdelsesfri bede. Men de har yderligere den kvalitet, at de også tager sig godt ud her om vinteren.


De klarer sig normalt ikke gennem hele vinteren - Storkenæb - men de holder ud længe, og får hurtigt fat i foråret. Sorten Geranium macrorrhizum bevarer løvet vinteren igennem som en undtagelse, og det er måske værd at gå efter i staudebedet som stedsegrøn bunddække.

Astrantia, Stjerneskærm, er smuk året rundt. Ikke kun med sine mange fine blomster i sommerhalvåret, men også på denne tid, når blomsterstandende står tilbage som forstenede blomsterhoveder. 

Græsser er jo moderne! Normalt mener vi jo de høje elegante slags, men sådan en dag med frost i luften, er en ganske almindelig - om end lidt langhåret - græsplæne, slet ikke så tosset!


Det er denne type vi egentlig mener, når vi taler græsser. Sådan en uordentlig bunke vil jo ellers ikke betegnes som smuk, men her i det blege vinterlys er græsser en god "filler", som skaber interessante strukturer i bedet.


Sankt Hansurt er jo en klassiker som vinterstand. Nogle år klapper de sammen, når frosten kommer, men som regel vil de stå tilbage med tørre, rustrøde skærme.


Lad endelig staudernes frøstande sidde efter afblomstring! Her er det de ganske store kapsler fra liljer, og de er ret eksotiske efter dansk standard - og kombinationen med græsser er en vinder! Liljerne er jo ret ordinære før blomstringen, så det er en god ide at give dem en makker, som sommeren igennem kan give lidt fylde og danne bagrund for blomsterne, uden at tage opmærksomheden fra dem.
Hvis du vil gense bedene og de øvrige omgivelser, kan du læse artiklen her: ET ROBUST BYRUM - TOOSBYES TORV 

8 kommentarer:

 1. Det er først nu, hvor jeg ser dit billede, at jeg får øjnene op for, at stjerneskærm har noget at byde på om vinteren. Jeg plejer at klippe de visne blomster af, inden frøene modner, da jeg ikke gider alle de små frøplanter om foråret. Men hvor er frøstandene dog smukke. I år vil jeg lade dem blive siddende vinteren over og tage lugearbejdet til foråret!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. HAVEFOLKET fralægger sig naturligvis ansvaret for evt. ekstra lugearbejde der måtte forekomme :-)

   Slet
 2. En næsten stedsegrøn storkenæb?? den er flux noteret ned til senere besøg hos plantepusheren. Bare han har den.. Men ja der er mange fine motiver i haven nu med sneen, det er lige det perfekte lag, ikke for meget, ikke for lidt. Her er der kommet ca til ankelhøjde.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Den bliver selvfølgelig vissen om vinteren, så "stedsegrøn" er ikke ensbetydende med GRØN! Men den beholder bladende og holder dermed jorden dækket.

   Slet
 3. Skønne billeder af græsserne, godt de bliver brugt mere og mere i vores byrum. Der er også et virkelig skønt område omkring Viborgs rådhus med græsser, nordiske træer og store arealer med græs der ikke bliver slået, jeg har uden held prøvet at finde ud af hvem der har tegnet det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som et sted der skal besøges! Jeg ved det er Henning Larsen Architects der har sået for byggeriet, herunder nedsivningsanlæget til regnvand. Mon det er her de græsser du omtaler står?

   Slet
 4. Jeg kan klart anbefale Geranium macrorrhizum, den har jeg i store afgrænsende runde bede. De er smukke og stedsegrønne hele året, selvfølgelig knap så oprejst her om vinter. Og nu til flere plusser, den dufter, blomster og der kan intet ukrudt leve under den. Den er super nem at tage stiklinger fra, klip en stikling med lidt grønt, stik den i jorden og den gror bare 😊. Lige som Jeannett, så er området omkring Viborg rådhus vildt smukt med græsser og sedum på taget af alle cykelskurerne, virkeligt smukt 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det lyder jo den rene win-win-win! Dejligt, at du deler dine erfaringer med os Margit!

   Slet

ANNONCE