Det er bitterligt koldt derude, men kalenderen siger jo altså også stadig vinter. Mens frosten bider, ser vi på nogle af de vækster, der kan tage sig interessant ud på denne tid af året. Måske endda smukt!


TEKST & FOTO:  HENRIK MIKAELSEN
Det er den mest barske tid for vores haver, vi er inde i nu. Mens vi venter på foråret, kan vi med fordel se på, hvad vi kan gøre for at tilføre haverne noget interessant, også på denne tid. Der er skønne stedsegrønne, flotte grenstrukturer på hække og træer. Men der er også andre bud, blandt andet græsser og visne blomsterstande og frøkapsler. Eksemplerne her er fra bedene ved Toosbyes Torv i Bredebro, som vi har besøgt tidligere. Bedene er højbede og rigtigt gode eksempler på – næsten – vedligeholdelsesfri bede. Men de har yderligere den kvalitet, at de også tager sig godt ud her om vinteren.

De klarer sig normalt ikke gennem hele vinteren – Storkenæb – men de holder ud længe, og får hurtigt fat i foråret. Sorten Geranium macrorrhizum bevarer løvet vinteren igennem som en undtagelse, og det er måske værd at gå efter i staudebedet som stedsegrøn bunddække.

Astrantia, Stjerneskærm, er smuk året rundt. Ikke kun med sine mange fine blomster i sommerhalvåret, men også på denne tid, når blomsterstandende står tilbage som forstenede blomsterhoveder.

Græsser er jo moderne! Normalt mener vi jo de høje elegante slags, men sådan en dag med frost i luften, er en ganske almindelig – om end lidt langhåret – græsplæne, slet ikke så tosset!

Det er denne type vi egentlig mener, når vi taler græsser. Sådan en uordentlig bunke vil jo ellers ikke betegnes som smuk, men her i det blege vinterlys er græsser en god “filler”, som skaber interessante strukturer i bedet.

Sankt Hansurt er jo en klassiker som vinterstand. Nogle år klapper de sammen, når frosten kommer, men som regel vil de stå tilbage med tørre, rustrøde skærme.

Lad endelig staudernes frøstande sidde efter afblomstring! Her er det de ganske store kapsler fra liljer, og de er ret eksotiske efter dansk standard – og kombinationen med græsser er en vinder! Liljerne er jo ret ordinære før blomstringen, så det er en god ide at give dem en makker, som sommeren igennem kan give lidt fylde og danne bagrund for blomsterne, uden at tage opmærksomheden fra dem.

 
 

Hvis du vil gense bedene og de øvrige omgivelser, kan du læse artiklen her: ET ROBUST BYRUM – TOOSBYES TORV