En af de havetrends, der ser ud til at være kommet for at blive, er den naturlige tilgang til haven. En have, hvor biodiversiteten er i højsædet, og hvor den kultiverede have når andre niveauer. Hvor haven er mere naturvenlig og dermed byder på godter, der fremmer dyre- og insektlivet såsom vand, sten og områder med langt græs. Og så er der selvfølgelig alle planterne, som fremmer dyrelivet – ikke mindst mange vilde planter, der sagtens kan tøjles i den kultiverede have.


TEKST & FOTO: LONE
Står man over for ønsket om at skabe en naturhave eller måske bare implementere elementer i haven, så er nettet altid en god inspirationskilde, men der er også gode bøger om emnet, og i den forbindelse vil vi i dag lige nævne tre interessante bøger, der kan være til nytte.
NATURHAVEN, DEN MANGFOLDIGE HAVE
At anlægge en naturhave er ikke det samme som at lade hele matriklen overtages af ukrudt eller lade haveaffaldet ligge til kompostering til åbent skue. En naturhave er ifølge forfatterne af denne nye bog et bevidst, æstetisk behageligt og ikke mindst naturvenligt valg, som kræver omtanke, planlægning og viden. Men for mange kan det også betyde en lettelse af de ellers lidt tunge haveopgaver som fx at kunne reducere græsslåning til få gang hen over sommeren. Bogen indeholder en praktisk vejledning til at komme i gang med omlægningen, hvad enten man vil gå 100% ind i begrebet eller bare plukke lidt hist og her. Det er formuleret let tilgængeligt af de tre forfattere, der er uddannede biologer og til daglig arbejder med naturformidling.
Forfattere: Katrine Turner, Lilli Gruwier, Lars Brøndum
Forlag: Turbine
Sider: 180
Vejl. pris: 280 dkr.

 

APOTEKERHAVEN, DYRK DINE EGNE MEDICINSKE PLANTER
Mange af de medicinske planter er velegnede, når man søger planter, der er gode for havens biodiversitet. I samme åndedrag kan man hurtigt blive fanget af planternes egenskaber ud over at bier og sommerfugle er vilde med dem, og denne bog giver viden på netop dette felt.
De medicinske planter kan dyrkes, hvor der er plads, om det så er i nyttehave, bede eller i krukker. Bogen indeholder grundige plantebeskrivelser med instruktive fotos, beskrivelse og historisk baggrund, dyrkningsvejledninger, nyttefunktion, videnskabelige fakta og ikke mindst tips til konservering.
Forfattere: Elizabeth Millard
Forlag: Turbine
Sider: 198
Vejl. pris: 250 dkr.
MAD MED NATURENS VILDE PLANTER

Så går vi lige et skridt videre. For når man inviterer naturen indenfor, hvorfor så ikke også få glæde af den i køkkenet. Denne kogebog tager fat i, hvilke af de vilde planter, man kan spise, og giver forslag til tilberedningen. Som forlaget beskriver det: “Nogle vilde urter kan man tørre og lave te af. Andre kan bruges i salater eller puttes i middagsretter, hvor de tilfører smag og er med til at gøre maden smuk og indbydende.” Bogen omfatter 54 af de mest almindelige spiselige planter, svampe og bær og giver vejledning i, hvor de kan findes og – ikke mindre vigtigt – hvornår.
Forfattere: Anne Mæhlum, Jim Hensley, Nina Dreyer Hensley
Forlag: Politikens forlag
Sider: 296
Vejl. pris: 300 dkr.

 

Har du allerede erhvervet dig en af de tre bøger herover, så lad os meget gerne høre din mening om den. Har du i øvrigt en anden yndlingsbog om naturhaven, så skriv også meget gerne om den i kommentarerne herunder til glæde for andre læsere, der tænker på at give sig i kast med en naturhave.