fredag den 17. marts 2017

EFTERSYN AF KRUKKEPLANTERNE

KRUKKERNE

Det har været en rigtig dejlig weekend med plusgrader samt skyfri himmel, og jeg vil tro, at der er mange af jer, der som jeg har brugt en del af tiden i haven. 

TEKST & FOTO: KARINA


Mit allerførste gøremål i haven var denne weekend at få klippet staudebedene ned og få fejet i alle haverummene. Umiddelbart lyder det jo som en rimelig overkommelig opgave i min lille have, så det overraskede mig da en smule, at jeg nemt fik brugt en hel lørdag blot på det. Det lykkedes at komme i hus med både soignering af bedene samt fejning. Dernæst gjaldt det om at få set til de overvintrede krukkeplanter.
Planterne, som jeg overvintrer i vores haveskur, består kun af seks afrikanske liljer og to små oliventræer. Alle planter har som noget nyt stået inde i vores uopvarmede skur ved et stort vinduesparti, så jeg var ret spændt på at se, hvordan de havde klaret sig gennem vinteren.Jeg startede med at flytte alle krukkerne ud på det lille terrassedæk lige foran, og allerede dér var det tydeligt, at de havde klaret det forskelligt.Umiddelbart ser det ud til, at de blå skærmliljer er dem, der har klaret sig bedst, hvorimod den hvide stort set ikke havde nogle levende blade tilbage. Det overraskede mig egentligt en smule, da jeg har hørt - og også tidligere har erfaret - at de hvide er mere modstandsdygtige over for kulde. Helt opgivende er jeg nu ikke, for mon der ikke skal dukke lidt nye skud op, hvis de bare får tiden til det. Det tror jeg. Ihvertfald fik alle planter lidt kærligt nusseri og en tur ude under solens stråler, hvilket sikkert var tiltrængt.De to små oliventræer havde klaret det glimrende, så de kom tilbage på deres plads ved det lange trallebord, hvor de får lov at blive stående, uanset om temperaturen falder, da jeg er overbevist om, at de nok skal kunne klare lidt vejrlige udfordringer.Efter en hel dag med knokleri i haven var lidt forkælelse på sin plads, så sammen med ispindene, koldskålen og grillpølserne kom et par vibeæg også med mig hjem fra indkøb. 

Hvad med dig, har du fået set til dine overvintrende krukker. Lad høre, og del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet herunder. 

8 kommentarer:

 1. Her hos os er det også lidt forskel på hvordan krukkerne har klaret vinteren. Langt de fleste krukker har stået i drivhuset vinteren over, citrustræerne i havestuen. Oliventræerne har smidt en masse blade, de plejer de at gøre, så det er jeg ikke urolig over. Der er fint gang i krukkerne med kæmpeverbena og hortensiaerne er også begyndt at få knopper (den ene har jeg været lidt bekymret for, nu kan jeg vit ånde lettet op). Meen citrustræerne uha uha, det er lidt pinligt. De har trods opholdet i havestuen været udsat for omsorgsvigti form af manglende vand og(alt for sen) indpakning. Ret mange blade er ynkelige, men heldigvis ingen dyr i dem som der var sidste år hvor de boede i kælderen. Her tabte de også en del blade, så jeg håber, at de kommer sig igen, nu hvor plejen er skruet godt op. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt der ikke er dyr i dine citrustræer! Det har jeg selv været ude for og ende faktisk med at måtte kyle dem alle ud. Oliventræer syntes jeg også er gode til at komme til hægterne igen.
   Det lyder samlet set til at vinteren har været ok mod dine planter :-)

   Slet
 2. Jeg har haft små olientræer til at stå længst inde i et hjørne på vores store overdækkede terrasse, og de ligner sig selv på en prik. Har ikke smidt et eneste blad. Jeg har en stor rose i krukke, som jeg fik sidste år. Den har stadig bladene, om end de er ved at visne lidt nu. Har vandet lidt løbende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre :-)
   Mine havde heller ikke smidt et eneste blad og de stod i et uopvarmet skur uden at få vand overhovedet!

   Slet
 3. Har haft 4 krukker med tulipaner og 4 krukker med hortensia stående i et uisoleret skur med 2 små vinduer, stående vinteren over. Krukkerne med tulipaner,som var en 5-6 cm høje, kom ud i det fri forrige weekend. Hortensiaerne står stadig i skuret. Kan se der er fine knopper på dem. Men ved ikke rigtig om hortensiaerne skal ud i denne weekend, eller om jeg skal vente lidt vi kommer et stykke ind i april. Tror jeg sidste år ventede til april. Måske man skulle begynde at lave nogle notater når hukommelsen svigter lidt ;-)Men i hvert fald skal der i denne weekend rives blade sammen, klippe de sidste stauder ned og drysse lidt valmuefrø ud - god haveweekend ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Da jeg tog mine krukker ud sidste lørdag var det egentligt meningen at skærmliljerne skulle ind igen, men det kom de ikke. Tror ikke at der sker noget så jeg vover pelsen.
   Kender godt det med hukommelsen Leif. Noter og fotos er vejen til succes :-))

   Slet
 4. Grundet manglende hele weekender bliver oprydning og nursing af overvinterne planter, lavet meget hist og pist. Men et kort kik, viser at størstedelen er i live. De fleste har stået i drivhuset, enklelte i lysthuset. Der er ovenikøbet nogle glædelige overraskelser. En bakke med frø af havegloxenia, sået forrige år og næsten opgivet, har små grønne spirer, Jubii.
  Glæder mig over der er andre end mig der glemmer diverse tidspunkter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Hehe nej Gunvor jeg har kæmpet med hukommelsen i flere år og jeg er endnu ikke fyldt 40 - Alt for mange tanker og idéer at holde styr på tror jeg :-))

  Det lyder som en god overraskelse du har fået dig med de små spirer.
  Held og lykke med dem :-)

  SvarSlet

ANNONCE