Jeg ønsker mig en ny lille koloni af vintergækker i haven, og lige nu er faktisk det bedste tidspunkt at tage hånd om vintergækkerne. Den hurtigste måde at formere vintergækker på er nemlig ved at dele dem.


TEKST & FOTO: LONE

Vintergækker spreder sig ved frø, men det går helt anderledes langsomt end ved fx erantis. Man kan i stedet lægge købte løg, men det er sådan med vintergækker, at de taber lidt af deres kraft, når løgene tørrer, og det betyder, at etablering vintergækker fra nyindkøbte løg kan være en lidt langsommelig affære.

Vintergækker er til gengæld ualmindelig flittige til at sætte sideløg, hvilket er årsagen til, at man ofte ser dem stå i store grupper. For at få dem spredt ud over et større stykke, skal de dog have lidt hjælp, hvorved man også motiverer dem til at yngle sideløg.

Har du vintergækker i haven allerede, så kan du grave op og dele. Alternativt, så har du garanteret en nabo eller haveven- eller veninde, som gerne deler en klump med dig.

Vintergækkerne deles bedst, når de blomstrer, eller når de lige er afblomstret. Man graver ganske enkelt en klump op og sørger for, at der er lidt jord ved, så den ikke tørrer ud. Får du en klump foræret, så får du det bedste resultat ved at gå hjem og plante dem ud straks efter, så løgene ikke når at tørre.

Man deler planterne op i små grupper á to-tre løg og planter klumperne ud hver for sig. Sæt løgene i en plantedybde på ca. otte cm, og hold en god indbyrdes afstand. Efter en to-tre år vil grupperne være blevet synligt større, og man har fået etableret sig en ny lille koloni.