søndag den 5. marts 2017

LOTTES LILLE HAVE

HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / MARTS


”Lottes lille have” har jeg kaldt min have, for lille, det er den - ca. 100 m2.
Jeg flyttede ind i rækkehuset med den lille have i 2012 og havde ikke før boet i noget med en tilhørende have. Haven bestod dengang af en græsplæne og en rose, en hortensia og lidt høstanemoner.


TEKST & FOTO: LOTTE SØRENSEN Istarten havde jeg ikke nogle ideer til, hvordan haven kunne ændres. Men som foråret kom, begyndte der så småt at ske noget. Tanker og ideer til, hvordan haven kunne komme til at se ud, kom så småt til mig. Plantelister blev lavet. Et bed langs den lille sti ned mod skuret blev gravet. Planteskoler og plantemarkeder rundt omkring blev besøgt, og den ene skønne plante efter den anden flyttede ind i haven. Der blev sået og plantet og lånt bøger om haver og planter. Lidt efter lidt fik jeg ændret haven til det, jeg gerne ville. Udfordringerne i haven er nu at få plads til alle de planter, jeg ikke kan leve foruden.I foråret 2016 fik jeg anlagt en træterrasse oppe ved huset. Her har jeg de fleste af mine krukker.

Roser holder jeg rigtig meget af. På grund af pladsmangel er der desværre kun ca. 25 forskellige roser, og de er nøje udvalgt.

Tv : Rosen Princess Alexandra of Kent


Jeg prøver på at have så stor en variation af planter, som det nu er muligt.

I haven er der en lille sti ned mod pergolaen og skuret. Her der er i efteråret lagt en hel del allium på begge sider af stien.
Det bliver spændende at se, når de lilla og hvide bolde kommer frem.


Klematis elsker jeg også, de fylder ikke så meget nede ved jorden. 

Her er det Clematis triternata 'Rubromarginata', der kravler i Discovery æbletræet. 

Vand i en have er også vigtigt for mig. Det er dejligt beroligende at lytte til lidt vandplask. 
Da der ikke kan være et havebassin, er der placeret et par krukker med vand udstyret med solcellespringvand. 

Her om vinteren opbevares nogle af krukkerne under havebordet, som er dækket af kraftig plastik og sat tæt op ad huset. Andre er til overvintring i det isolerede haveskur. Det ser ud til, at det meste har klaret vinteren, som dog ikke er ovre endnu.Lige nu nyder jeg vintergækkerne og glæder mig til, at foråret kommer. 

Som de fleste haveelskere kan jeg slet ikke vente med at komme i gang. 

Du kan se meget mere til Lottes skønne have på hendes blog og instagramprofil. 

18 kommentarer:

 1. Sikke et lille paradis, den tætte bomsterkoncentration må gøre det helt vidunderligt at træde ud i haven en sommermorgen. Det er meget smukke blomster portrætter du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Ja der er virkelig blomsterkoncentration her og jeg nyder virkelig at gå ud i haven en sommermorgen.

   Slet
 2. En skøn have med masser af variation

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - ja der er ikke to ens planter i haven.

   Slet
 3. Jeg følger med stor fornøjelse din have på Instagram, men har vidst ikke set din blog før. Det bliver der rådet bod på - det er i hvartfald hyggeligt at høre lidt om dine tanker for haven her :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Jeg burde nok have lagt min Facebook side på i stedet for blog da den er mere aktiv. Dejligt du vil følge
   med :-)
   Kh Lotte

   Slet
 4. Det må være noget af en opgave at "styre sig" med hensyn til plantekøb til sådan en have. Din have virker på billederne større end de 100kvm du skriver. Du har virkelig fået den smuk og frodig.
  Dine krukker med vandsjov i?? Sætter du dem i ly om vinteren eller tømmer du dem bare?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor.
   Jeg har utrolig svært ved at styre mig med hensyn til plantekøb. Jeg ser
   selvfølgelig altid på hvor stor planten bliver og så bliver der kun købt en af hver. Jeg får ofte at vide
   at have ser meget større ud, men desværre er den kun 100m2 (kunne god bruge 1000 ....).
   Vandkrukkerne tømmes ja og sættes under havebordet dækket med plastik.
   Kh Lotte

   Slet
 5. Det er meget imponerende hvad du har fået ud af dine få kvadrat meter. 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Frk.Anemone. Her er hver eneste kvadrat meter fuld udnyttet.

   Slet
 6. Jeg er imponeret over hvordan du har udnyttet pladsen i din lille have 25 roser er flot sammen med alt det andet du har. Dejligt indlæg med masser af inspiration til os med små haver :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - det glæder mig hvis du kan finde inspiration i min have :-) Jeg havde heller ikke selv troet at en lille have kunne rumme så meget.

   Slet
 7. Hej Lotte
  På trods af den beskedne plads ser din have dejlig frodig og varieret ud. Jeg glæder mig til at følge haven hen over sæsonen. Dine små solcellespringvand er jeg ret så nysgerrig på. Dem håber jeg også at se nærmere på, når solen igen får forårsfornemmelser.
  Kh Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   Mange tak. Sidst i marts finder jeg springvandet frem igen, jeg laver en lille billede reportage om det og sætter det på et nyt blogindlæg :-)

   Slet
 8. At få så megen variation til at gå op i højere enhed på det relative lille stykke jord, kræver sit talent. Det besidder du bestemt. Skøn artikel og dejlige billeder ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for de rosende ord Leif :-)

   Slet
 9. Jeg finder det spændende at læse om andre folks haver og deres tanker omkring haven, men jeg finder det ekstra spændende at læse om en LILLE have. Jeg har nemlig også selv en lille have (selvom den er dobbelt så stor som din...(!) Det er vist første gang jeg har kunnet skrive det...! :)
  Jeg er også altid nødt til at begrænse mig, så heldigvis har jeg kastet min kærlighed på clematis...da de jo ikke fylder så meget forneden...og jeg har adskillige meter plankeværk...næsten rundt om hele haven.

  SvarSlet
 10. Wow - sikke mange lækre billeder. Og det er da ganske meget, du har fået ud af 200 m2. Haven ser dejlig frodig og "fyldt" ud. Lige som jeg elsker en have :-)

  SvarSlet

ANNONCE