”Lottes lille have” har jeg kaldt min have, for lille, det er den – ca. 100 m2. Jeg flyttede ind i rækkehuset med den lille have i 2012 og havde ikke før boet i noget med en tilhørende have. Haven bestod dengang af en græsplæne og en rose, en hortensia og lidt høstanemoner.


TEKST & FOTO: LOTTE SØRENSEN

I starten havde jeg ikke nogle ideer til, hvordan haven kunne ændres. Men som foråret kom, begyndte der så småt at ske noget. Tanker og ideer til, hvordan haven kunne komme til at se ud, kom så småt til mig. Plantelister blev lavet. Et bed langs den lille sti ned mod skuret blev gravet. Planteskoler og plantemarkeder rundt omkring blev besøgt, og den ene skønne plante efter den anden flyttede ind i haven. Der blev sået og plantet og lånt bøger om haver og planter. Lidt efter lidt fik jeg ændret haven til det, jeg gerne ville. Udfordringerne i haven er nu at få plads til alle de planter, jeg ikke kan leve foruden.

I foråret 2016 fik jeg anlagt en træterrasse oppe ved huset. Her har jeg de fleste af mine krukker.

Roser holder jeg rigtig meget af. På grund af pladsmangel er der desværre kun ca. 25 forskellige roser, og de er nøje udvalgt.

Tv : Rosen Princess Alexandra of Kent


Jeg prøver på at have så stor en variation af planter, som det nu er muligt.

I haven er der en lille sti ned mod pergolaen og skuret. Her der er i efteråret lagt en hel del allium på begge sider af stien.
Det bliver spændende at se, når de lilla og hvide bolde kommer frem.

Klematis elsker jeg også, de fylder ikke så meget nede ved jorden.
Her er det Clematis triternata ‘Rubromarginata’, der kravler i Discovery æbletræet.
Vand i en have er også vigtigt for mig. Det er dejligt beroligende at lytte til lidt vandplask.
Da der ikke kan være et havebassin, er der placeret et par krukker med vand udstyret med solcellespringvand.

Her om vinteren opbevares nogle af krukkerne under havebordet, som er dækket af kraftig plastik og sat tæt op ad huset. Andre er til overvintring i det isolerede haveskur. Det ser ud til, at det meste har klaret vinteren, som dog ikke er ovre endnu.

 

Lige nu nyder jeg vintergækkerne og glæder mig til, at foråret kommer.
Som de fleste haveelskere kan jeg slet ikke vente med at komme i gang. 
Du kan se meget mere til Lottes skønne have på hendes blog og instagramprofil.