Vinteren er ovre for denne gang, og foråret er virkelig kommet til Skåne. Planterne i orangeriet vil nu blive sat ud i haven efter en lang vinterhvile.


TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSON

Det har været endnu en mild vinter, og alle planterne i orangeriet har overlevet, og sådan ser det også ud til at være gået med de planter, der har stået på friland i haven hele vinteren. Vi har en del følsomme planter på friland, som formentlig ikke vil overleve en rigtig kold og streng vinter. Det gælder feks italiensk cypres, figen og rosmarin. Men dem vender vi tilbage til senere på sæsonen.

Denne måneds artikel handler om orangeriets planter og om, hvordan vi passer dem igennem året.

Det er lidt af en jungle i orangeriet om vinteren…

 

Skærmlilje, agave, blyrod, citron, nerie, oliven og rosmarin.

Det er primært disse planter, som vi vinteropbevarer i orangeriet. De trives alle ved fire-otte plusgrader og med kunstlysrør mellem 16.00 og 21.00 om aftenen. Jorden i krukkerne holdes let fugtig undtagen skærmlilje og agave, som næsten ikke vandes overhovedet hele vinteren. Så snart vejret og temperaturen udenfor tillader det, åbnes dørene til orangeriet, for at få så megen fugt som muligt ud. Fugt og mug er det største problem, det angriber planter, vægge, døre og loft i orangeriet. Så det er vigtigt at lufte ud, men kan være svært ved længerevarende kuldeperioder.

 

Skærmlilje, Agapanthus praecox

Vi vander liljen to gange i løbet af vinteren og kun med ganske lidt vand. For meget vand får løgene til at rådne. Vi har forsøgt at have den på friland vinteren over, men det gik ikke så godt; jorden tørrer aldrig op, og løgene rådner.

Om foråret sætter vi liljerne ud i smukke krukker på terrassen. Vi graver også nogle ned i bedet, de sættes i plastkrukker med hul i bunden.

Agapanthus er nem at passe, den skal bare vandes med lidt gødning, når krukken er rigtig tør.
De visne blomster fjernes for at fremme yderligere blomstring. Plantes om ca hvert tredje år.

 

Agave, Agave Americana


Alle vore agaver stammer fra den samme plante, som blev købt for mere end 20 år siden.

Planten døde for nogle siden. Den var blevet for stor for både orangeriet og mig. Det var ikke længere muligt for en person at løfte den. Den vejede næsten 30 kilo og var naturligvis fyldt med spidse pigge.

Vi har omkring 20 helt grønne agaver, som kommer fra den gamle moderplante. Desuden har vi fire stk., som har gule og grønne blade. De vandes overhovedet ikke om vinteren og om sommeren kun to-tre gange. Den er ekstremt tørketålende og elsker at stå i fuld sol hele udesæsonen. Den kan klare enkelte nætter med frostgrader.

Man får nye planter ved at samle de små planter, der kommer op i kanten af krukken. Skær dem forsigtigt fri, så der følger en stump rod med, og plant dem i små krukker.

Vi elsker agaverne for deres barske og dekorative udseende.

Blyrod, Plumbago auriculata

 

Vi har to krukker med blyrod. De er cirka en meter høje og en meter brede. Om vinteren taber den bladene, men om foråret kommer der nye og herefter de skønne blomster. De klippes kraftigt tilbage om efteråret, inden de sættes ind i orangeriet, hvor de placeres allerbagerst i et mørkt hjørne hele vinteren. Den skal have fugtig jord året rundt, må ikke tørre ud. Den skal også have næring ved hver vanding præcis som de fleste blomstrende planter.

Hvis den får vand og næring, blomstrer den hele sommeren og langt ind i efteråret.

 Citron, Citrus Limon

Vi har tre citrontræer, som er plantet i Vaso Festonato, terrakottakrukker fra Toscana. De ser ud til at trives godt i dem.

Citrontræerne blomstrer og giver frugt året rundt. Det er en fantastisk følelse at høste nogle citroner i december samtidig med, duften fra nye blomster breder sig i orangeriet.

Vi bruger selvfølgelig citronerne i madlavningen, men også, når vi laver limoncello, en italiensk likør, som skal nydes iskold en varm sommeraften efter middagen.

Citrontræerne er plantet i speciel citrusjord og vandes med lidt citrusnæring i vandkanden. Vores tre træer kunne godt trænge til at blive plantet om i ny jord, men de seneste år har vi i stedet lagt nogle centimeter kogødning oven på jorden i krukken.

Nerie, Nerium oleander

Hvis man kører på motorvejene i Italien, ser man ofte denne skønne plante i midten på motorvejen. Det er en skøn følelse at køre på de fine og jævne italienske autostradaer og desuden med blomstrende nerier at se på. Plantet i krukke i Skåne kræver nerien vand og næring hele udesæsonen, jorden må ikke tørre helt ud. Men i det varme Italien står den altså midt i trafikken uden en dråbe vand hele sommeren.

Nerien blomstrer fra maj, til vi tager krukkerne ind i november. Den trives i fuld sol og gerne med lidt skygge ved rødderne i krukkerne. Vand og næring kræves hele udesæsonen. Hele planten er giftig, så når den skal plantes om, sker det med handsker på.
Nerie, pelargonie, pergola og lidt sol. Smukkere bliver det ikke.

Oliven, Olea Europaea

Vi har cirka ti oliventræer i krukker, nogle af dem over ti år gamle. De er nemme at overvintre i orangeriet, men de kræver naturligvis ekstra lys og vand. De er ganske hårdføre over for kulde, og i milde vintre kan de stå ude næsten hele vinteren. De tåler ned til ti minusgrader enkelte nætter, men langvarig kulde med minusgrader døgnet rundt tåler de ikke.

Blomstrende oliventræ.

Nogle år er olivenhøsten meget stor, og vi har nogle gange høstet over to liter. Vi har også lagt dem i lage, men de bliver desværre ikke lige så gode, som dem du køber i butikkerne.

Vi har passeret forårsjævndøgn, og vi har stillet uret frem til sommertid. Nu begynder en skøn og aktiv periode, hvor alt det, vi har planlagt vinteren igennem skal gennemføres. Det er vigtigt ikke at stresse over det, men tage sig tid til at nyde foråret og den tid, der er lige nu.

Ciao! Ci vediamo!

 

Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her.