onsdag den 26. april 2017

APRILSVEJR

HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Aprilsvejret har det i den grad været omskifteligt. Regn, blæst, sol, kulde og sne nogle steder. Blæsten har specielt været en udfordring for mig, når jeg skal tage billeder af haven. Der er ikke mange makrobilleder, der er blevet skarpe. Men april har for alvor sat gang i stauderne. Jeg glædes over hver eneste af mine planter, som kommer igen fra sidste år.

TEKST & FOTO: LOTTE SØRENSEN 
Roserne er klippet ned og gødet med hestegødning. En aften, hvor de lovede regn til natten, var jeg ude at strø kalk i haven. Jeg tror den fik lige rigeligt, jeg lignede et spøgelse, da jeg kom ind.
På den anden side af hækken ud mod stien opdagede jeg, at der var kommet en massiv vækst af skvalderkål, en ukrudtsplante jeg ikke før har haft. Den skal bekæmpes, før den når ind i haven.
Krukkerne er fyldt op med forårsblomster og løg. Er blæsten for hård, bliver de sat i ly under bordet, der er dækket med plastik. Drømmen om et rigtigt lille drivhus vokser. Ture til forskellige planteskoler er atter i gang, og jagten på nye spændende stauder er gået ind.
På billedet til venstre: Løjtnantshjerte. Der var varslet nattefrost flere gange, men heldigvis har der ikke været frost her i haven, og det var godt, for løjtnantshjerte er blevet stor og står allerede med fine hjerter og har nået en højde på 90 cm. 
Midt for: Pæonen har mange knopper i år. Hvis haven var stor, ville jeg have masser af dem. Jeg elsker bonderoser. 
Til venstre: Blandede lilla blomster med rød grønkål.
Discovery-æbletræet står klar til at blomstre.
Sanguisorba 'Rock and Roll' med smukt grønt løv blev købt sidste sommer og er virkelig en af mine favoritter.


Til min fødselsdag fik jeg en pose dahliafrø. Jeg må indrømme, at jeg blev overrasket over, hvor hurtige de er til at spire. Der gik kun tre dage, før små spirer dukkede op. Sådan her ser de ud efter fem dage. Farverne på dem kendes ikke, så det bliver sjovt at se, hvordan de udvikler sig.

På billedet til venstre herunder: Clematis alpina står lunt op ad husmuren. Til venstre: Primula 

Hver år skal jeg have denne primula til krukkerne. Den lyser så dejligt op med sin gule farve.

Pilebladet pære i blomst for første gang
Bispehue er en sød lille staude. De hjerteformede grønne og bronzefarvede blade og den lille fine blomst, der svæver let henover.

Et lille drivhus og en buket af forglemmigej og anemoner.


En løgbakke er hængt op på skuret og fungerer som hylde med trifolium og martsviol.

På billedet til venstre herunder: Krokus. Til højre: Løjtnantshjerte


I forhaven har jeg et bed, jeg forsøger at holde i hvide og grønne farver. Den hvide løjtnantshjerte er ikke så langt fremme som den røde, men der er også flere skyggetimer her.

Hasselurt, en plante jeg skal have flere af til bunddække.
Saxifraga til venstre. Til højre: Ny akeleje i hvide og limegrønne farver.

Terracotta-springvandet. Krukken er behandlet med et produkt, der hedder vandglas. Jeg søgte på YouTube, hvor der ligger en video om, hvordan man behandler krukker med vandglas, for at få dem til at holde tæt. Springvandet er ligesom det andet et solcellespringvand, der kun fungerer, når der er sol eller let overskyet. 


Du kan se meget mere til Lottes skønne have på hendes blog og instagramprofil. 


4 kommentarer:

 1. Av du minder mig om et hængeparti, kalk til haven!! Det er hermed noteret..
  Det er en umanerlig yndig primula, du har der. Lille og sød. Er den til at overvintre? du skriver du har den i krukker?
  Jeg har et lidt ambivalent forhold til hasselurt. Den er fin og grøn det meste af året. Men nu hvor myrerne har slæbt den rundt allevegne, såå er det ved at være ukrudt.
  Må jeg godt drille dig lidt? Sætternissen har vist været på spil, det er vist ikke en krokus du har med, det ligner da en hyacint, fnis.
  Jeg håber at vi snart slipper for nattefrosten, tulipanerne ser snart lidt slidte ud.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor :-)
   Ja den er sød den gule primula eller kodriver. Jeg køber en ny hver år og de kommer fint igen. Jeg har den i en krukke nu, men når den er færdig med at blomstre, planter jeg den ud i haven. Jeg var slet ikke klar over at hasselurt spreder sig så meget, og så med hjælp fra myrer :-)
   Ja ups jeg har da skrevet forkert, selvfølgelig er det en hyacint og ikke en krokus.
   Nattefrosten må meget gerne stoppe ja, min løjtnantshjerte der er 90 cm høj, er ikke vild med det. Håber maj kommer med lunere vejr. Rigtig god aften til dig :-)
   Kærlig hilsen Lotte

   Slet
 2. Jeg kan se at der er fint gang i din have tros kulden, men altså hvor vi savner varmen nu. I mit drivhus sker der ikke så meget, planterne venter på varme, og sådan er det også i bedene. Jeg krydser fingere for at næste uge bliver god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja stauderne gror faktisk ganske fint trods det kolde vejr, men vi vil da gerne have et par ekstra plus grader.
   Rigtig god weekend
   Kh Lotte

   Slet

ANNONCE