torsdag den 27. april 2017

DESIGN DIN HAVE

BØGER

Er du designer? Hvis du har en have, så er du. Alle de beslutninger, du tager om farver, former, højder og placering, er design. Alle dine overvejelser om, hvad din have skal indeholde af siddepladser, legehuse, køkkenhave, stier og parkering, er design. Men er du bevidst om, hvorfor du vælger, som du gør, eller vil du gå til det hele lidt mere systematisk? Så er der hjælp at hente i den nye udgave af "DESIGN DIN HAVE".

TEKST: HENRIK
FOTOS: BIRGITTE BUSCH OG NINA EWALD


Når man har haft have i nogle år, kan man se tilbage på de erfaringer, man har gjort sig. En del af disse er som regel også en samling halvkedelige oplevelser, hvor man bagefter tænker: "Hvorfor valgte jeg også den farve? Hvorfor tænkte jeg ikke på, hvor skyggefuldt der egentlig er i dette hjørne? Hmmm... det var jo egentlig en helt anden stil, jeg skulle have valgt." Når man elsker blomster, haver og alt, der gror, kan man nemt lade sig rive med og lade følelserne og humøret bestemme, men i langt i de fleste tilfælde vil man være rigtig godt hjulpet af at have en plan - en haveplan. Og det er vejen hen imod sådan én, som Birgitte Busch og Nina Ewald hjælper dig med i bogen "Design din have". Om du så ender med at stå med en egentlig plan i hånden, afhænger jo nok af, hvor systematisk og struktureret du er, men du vil under alle omstændigheder blive guidet omkring alle de overvejelser, du skal gøre dig, og alle de spørgsmål, du skal stille dig selv (og din familie), når du arbejder med din have.


Første halvdel handler om at skærpe din opmærksomhed omkring havens elementer, stil og funktion. Du bliver hjulpet til at få kortlagt alle de funktioner, du gerne vil have i din have, og måske også give dine ønsker et realitetstjek.

Det kan være en stor hjælp at lægge sig op ad en bestemt havestil, for så er der mange valg, der næsten giver sig selv. Her hjælper bogen dig med at matche stilen til den have, du faktisk har, for der er nogle retningslinjer, du bør indordne dig under, for at resultatet bliver vellykket. I tråd med dette får du også tips til, hvordan du kan få styr på de kvaliteter og muligheder, din have allerede har, og som du skal have med i din videre plan. Eller hvordan du kan få begyndt, hvis du bogstaveligt talt står med en helt bar bund.


Vi har alle nogle billeder i vores hoved af, hvordan vi gerne vil have, at haven skal komme til at se ud. Her giver bogen dig også tips til, hvordan du kan fastholde disse billeder i fx et mood board (du kan se et eksempel på HAVEFOLKET her) og gøre det muligt at forklare andre, hvad du forsøger at opnå. Det kunne fx være ved at besøge andre haver og tage fotos af, hvad du finder interessant både af haverum og planter.

Du kan også finde gode eksempler på de sociale medier, hvor især Pinterest og Instagram er velegnede - her vil vi da ikke undlade at anbefale HAVEFOLKETs profil på Instagram.


I den anden del af bogen dykker forfatterne ned i værktøjskassen, og du får lært nogle vigtige grundlæggende færdigheder, som kan være rigtig værdifulde, hvis du selv vil lave en haveplan. Du lærer, hvordan man måler op. Det kan jo nogle gange være vanskeligt i en have med træer og buske eller bede, som ikke må betrædes. Dernæst vises, hvordan du kan tegne din plan således, at det ikke kun er dig, der forstår den, men så du også vil kunne give en anlægsgartner planen i hånden og lade ham give tilbud og arbejde efter den.

Du får også en beskrivelse af, hvordan du kan lave planteplaner, og det er nok her, mange af os kunne spare mange penge, ærgelser og ømme rygge ved kun at flytte rundt på planterne på papiret i stedet for ude i bedene og i øvrigt få købt de rette planter til at fylde bedet. Når du laver planen på papiret, kan du bedre forholde dig nøgternt til farver, former, højder og krav til jordtyper.

Haven skabes og nydes ved at være i den, men med "Design din have" i hånden kan du forbedre dine odds for at lykkes med dine havedrømme ganske betragteligt.


TITEL: Design din have
FORFATTER: Birgitte Busch og Nina Ewald
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Birgitte Busch og Nina Ewald
UDGIVELSE: 2017
SIDER: 192
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget NICE

3 kommentarer:

 1. Lyder som en spændende bog. Den ville nok være god hvis man stod og skulle starte på ny.
  Min have er "designet" næsten af sig selv. hæ, Og efter de forhåndende værende planter. Og diverse forandringer kommer naturligt alt efter som træer vokser og buske tyndes osv.
  Men jeg har lovet sønnike at hjælpe dem med deres "nye" have. Måske skulle de have bogen i havegave.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Hej - hvor kan man købe bogen henne? Jeg har arbejdet hos plantorama de sidste par år og der købte jeg "Design din have med højbede" af Nina Ewald sammen med et par andre havebøger, men jeg kan ikke finde den her.

  SvarSlet
 3. Du kan købe den på Saxo her: https://www.saxo.com/dk/design-din-have_birgitte-buschnina-ewald_indbundet_9788799671939 til knap 300 kr. Du kan også godt bestille den på plantorama.dk, men den skal afhentes i butikken, tror jeg :-)

  SvarSlet

ANNONCE