onsdag den 17. maj 2017

DEN STORE GENBRUGS-TULIPAN-PLAN

HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / MAJ


Jeg har planlagt næste års tulipaner. Vi skriver stadig maj, og jeg har både bestilt og betalt de tulipaner, jeg har udset mig, ikke bare til 2018, men forhåbentlig til en del år fremover. Det med holdbarheden vender jeg tilbage til.TEKST & FOTO: MONICA LANGELUND


Jeg har noteret, hvor mange løg, der skal ligge hvor, hvor høje de ca. bliver, og hvornår de ca. blomstrer. Det er på ingen måde noget, jeg plejer at gøre. Jeg er egentlig både ustruktureret og har svært ved at holde overblik. Jeg er ’kognitivt udfordret’ på netop de områder pga. mange års kronisk stress. Så meget desto mere grund tror jeg, der er til, at det her bare var noget, jeg ville lykkes med. Jeg vil nemlig virkelig gerne have det helt store tulipanflor i min have, endnu mere end det er i år, og jeg har allerede godt med tulipaner i haven i år. 
Ikke nok med at jeg har købt og betalt løgene. Jeg har også tegnet en sirlig plan over, hvordan løgene skal lægges, i hvilke bede i min 200 m2 have. Det er i øvrigt højden på tulipanerne, jeg har skrevet i parentes ud for hvert navn, ikke antal.

Det er nu, mens tulipanerne i haven blomstrer, at jeg kan farvekoordinere med de tulipaner, jeg allerede har. 


Tulipanen er en skøn blomst. Så absolut en af mine favoritter i haven. Det er fascinerende at følge den fra dens sprøde, lukkede start, til den til sidst takker af i et åbent strutskørt. Sidste år futtede de hurtigt af pga. det usædvanlig varme forår. I år har de holdt helt utrolig lang tid pga. det kølige forår. Det har været med til, at jeg sat pris på det kolde vejr i år.
Få blomster findes i så mange farver og som enten enkelte, dobbelte, spidse eller runde. Der er en tulipan for enhver smag. Og jeg vil så gerne kunne plukke buketter af dem, som jeg kan nyde indenfor, især når foråret er i sit kølige, lunefulde hjørne som i år.


Jeg plukkede mig en buket for nylig og hev løbende tulipanerne op af vasen for at sammenligne farver med de tulipaner, der efterfølgende kom op i haven, og som jeg ikke nænnede at plukke af. Min mand grinte lidt af, at jeg konstant hev tulipaner op fra vasen og løb ud i haven med dem. Og ja, jeg nærmest løb. Jeg kan blive virkelig ivrig. Jeg googlede løbende tulipaner og sammenlignede farverne på tulipanerne i buketten med dem, jeg fandt på nettet. Processen fyldte en del i mit hoved, faktisk glippede mange andre ting omkring mig imens, men tulipaner havde jeg i det mindste styr på.

Jeg satte de første tulipanløg i haven for 6-7 år siden. Jeg husker, jeg købte én enkelt pakke løg i supermarkedet, og i stor uvidenhed lagde jeg løgene i det nærmeste bed ved huset – surbundsbedet, hvorefter der det efterfølgende forår dukkede et par sporadiske skriggule, liljeformede tulipaner op. Jeg var hverken imponeret eller begejstret. Jeg må have valgt tulipanposen i blinde i sin tid. De næste løg lagde jeg først forrige år, hvor jeg købte adskillige poser med løg, som jeg omhyggeligt havde udvalgt, og denne gang var begejstringen noget større. Faktisk så stor, at jeg ret hurtigt kunne se, at det ville blive dyrt at købe tulipaner hvert år. Min viden om tulipaner var minimal, og jeg syntes ikke, jeg fik svar på en stor del af mine spørgsmål, når jeg søgte på nettet. Kom tulipanerne fx igen hvert år?Den bedste hjælp til at lære om tulipanløg har jeg fået fra Instagram, hvor garvede havefolk tålmodigt har forklaret mig, at man kan grave løgene op og gemme dem, efter bladene er visnet ned. Det forlænger holdbarheden. Og det forsøgte jeg så. Jeg gravede alle de løg, jeg havde lagt i efteråret, op efter afblomstring i maj måned, satte dem i plastikspande, indtil bladene var visnet ned og kunne fjernes - herefter gemte jeg løgene efter anbefaling i nylonstrømper i kælderen sommeren over.

Jeg havde glemt, hvad der var af løg i de forskellige strømper, da jeg fandt dem frem i efteråret 2016, hvor jeg oveni havde suppleret beholdningen med flere løg. Jeg vidste bare, at hver strømpe indeholdt hver sin tulipantype.

Det var tilmed forbavsende få, der var blevet dårlige. Så langt, så godt. Jeg lagde de nye løg ud i bedene og de gamle løg i krukker. Yderligere overblik – såsom navnene på tulipanerne - havde jeg absolut intet af, jeg var bare glad for at kunne se frem til så mange tulipaner næste forår - som altså er nu.Udvalget i år er da også både alsidigt og indbydende. Men jeg har sat flere af tulipanerne uhensigtsmæssigt denne sæson, hvilket har været medvirkende til, at jeg er endt med så ambitiøs en tulipan-plan for næste år.

For det første står mange af dem i ens farveklatter, hvilket bliver en tand for Gavnø slot-agtigt at se på for min smag. Midt i min have er der desuden to mindre bede bygget op om nogle højbede. Her har jeg i år nogle Darwin hybrid-tulipaner stående. Darwin hybrider er, udover de lave botaniske tulipaner, de mest sikre at sætte i haven, især hvis man ikke graver løgene op efter blomstring. Det er enkle, ranke og meget høje tulipaner, som man kender dem fra især de røde og gule Apeldoorn- tulipaner, man finder i mange gamle haver. Mod slutningen af blomstringen er de ikke bare høje, selve blomsten er også blevet meget stor. Det er måske ikke de mest elegante tulipantyper i en verden af gudeskønne tulipaner, men dét, at de er mere stabile, opvejer det. I min have skal de bare have en ny plads. I haven handler alt jo som bekendt om 'rette plads til rette plante'. De store lyserøde tulipaner herunder er Darwin hybriden 'Design Impression'. Det er også den, der er et billede af i fire forskellige stadier længere oppe i indlægget.Til efteråret sætter jeg dem i staudebedene langs hegnet til naboerne, hvor jeg ikke har planer om at grave alle tulipanløg op hvert år. Det bliver simpelthen for omstændigt. For at gøre det overskueligt for mig selv laver jeg de bede overvejende med Darwin hybrider. Og de ikke-Darwin hybrider, der ender sammen med de andre, må leve så længe de gør. Jeg skal ikke til at trampe rundt i tide og utide i mine staudebede. Selv de højrøde og knaldgule tulipaner får lov at blive stående.

Jeg er som mange andre ikke specielt begejstret for kombinationen af de to farver, men til næste år supplerer jeg med flere Darwin hybrider i henholdsvis pink, lyserød og hvid. Jeg spottede noget i den stil længere nede af vejen forleden, og det bløder den rød/gule kombination op.

Hvis jeg giver Darwin hybriderne de optimale forhold: laver godt dræn, kapper hovedet af stilken efter endt blomstring (for at løget ikke bruger krudt på at sætte frø) og tilfører god gødning – så kan mine tulipaner forhåbentlig holde en årrække i jorden uden at blive taget op.

Så er der alle de mere raffinerede tulipaner. De, der indlægget igennem er vist en del billeder af. De dobbelte, de flerfarvede, de unikke. De holder sjældent flere år i jorden, hvis man lader dem ligge, så dem har jeg tænkt mig at grave op hvert år. Lidt som yndlingssko, man passer på og tager frem ved særlige lejligheder.Fordelen er så også, at man kan lege med farvesammensætningerne, hvis man ellers husker at notere farver og tid for blomstring, der er jo både tidligt og sentblomstrende tulipaner. Det er dét, jeg har kastet mig ud i med min tulipanplan. På den måde er jeg pludselig blevet dus med diverse tulipannavne som ’Blue Diamond’, ’Angelique’ og ’Exotic Emperor’ - tulipanløg, jeg som udgangspunkt havde lagt i min have uden at interessere mig for, hvad de hed.

Det har været lidt af et detektivarbejde at parre navnene på mine elektroniske kvitteringer med det, jeg havde stående i haven. Ikke fordi navnet i sig selv er vigtigt, jeg betragter ikke mig selv som en 'tulipan-snob', men det kan have betydning for planlægningen af et bed: farvekoordinationen, registrering af højde og blomstringstidspunkt. Det er stadig ikke alle mine tulipaner, jeg ved, hvad hedder. Mange af dem i krukker har jeg f.eks. ikke styr på. Og det er helt ok.Da mange af disse stærkt forædlede tulipantyper desuden synes at være lavere end Darwin hybriderne, egner de sig bedre til mine mindre bede midt i haven. Så nu har jeg altså lavet en meget detaljeret tulipanbeds-plan, hvor jeg har navngivet bedene med navne som ’trafiklys-bedet’, 'drama queen-bedet’ og ’solnedgangsbedet’. Jeg har lavet en tegning med en masse tulipaner, der indikerer de forskellige bede, og den har jeg scannet ind, så jeg næste år kan rykke rundt på farverne og lave nye farvekombinationer. 'Trafiklysbedet' og 'soft pastel-bedet' er dem med overvejende Darwin hybrider. I 'solnedgangsbedet' og 'dramaqueen-bedet' har jeg i år brugt kurve til løgene. Det er områder, jeg bruger til henholdsvis sommerblomster og grøntsager, så dér kan jeg rode mere rundt i jorden, når jeg lægger løg. I 'oh so crisp-bedet' og 'girly girly-bedet' lægger jeg løgene ned individuelt mellem stauder, men bedene er let forhøjede og ikke særlig brede, så jeg kan nemmere komme til uden at træde ind i bedet. Og så er der krukker til 'alt det løse'. Til efteråret 2017 bliver der ekstra meget arbejde, fordi jeg skal have en del Darwin hybrider i jorden i 'trafiklys-bedet' og 'soft pastel-bedet', men herefter håber jeg, at jeg kan nøjes med at supplere lidt løbende med nye tulipaner i de store staudebede. De resterende bede skal løgene så op fra og i hvert år. Men jeg synes, det er arbejdet værd. Og jeg tror traditionen og rutinen vil gøre mig godt. Nåh ja, og så vil jeg så forglemmigej til at supplere buketterne med.


Jeg har aldrig været så organiseret – med noget, tror jeg. Det har været sjovt, men også mentalt udfordrende at skabe planen. Jeg tænkte sågar på tulipaner, når jeg skulle sove. Og dybest set er det altså alt sammen af de to grunde, som jeg indledte indlægget med at nævne: Jeg vil rigtig gerne have mange tulipaner i min have, og jeg vil nødig bruge en formue på tulipanløg hvert år. Hvis jeg havde skudt planlægningen til efteråret, havde jeg ikke kunnet overskue det, fordi jeg ikke kunne se farverne for mig. Tulipan-iver lærer stressramt hoved at planlægge. På den måde ender jeg måske tilmed med at få en genbrugs-tulipanhave. Helt i dén ånd jeg forsøger at lave have i generelt.

Et lille NB:
Skulle der sidde en tulipannørd derude, der nærstuderer min plan, og som spekulerer på, hvad 'Sweet Celebration' er for en tulipan - jeg har placeret den i mit trafiklys-bed - så kan jeg sige, at det faktisk er meningen, det skal være den tidligere nævnte 'Design Impression'. Men apropos tulipannavne, så går jeg ikke op i dem for navnene skyld alene, og den her kommer jeg konstant til at kalde noget forkert og har ikke fået det rettet. Så vidt jeg ved, findes der slet ikke en 'Sweet Celebration' tulipan.


Du kan se meget mere fra Monicas have på hendes instagram-profil, som du finder ved at klikke lige her.

10 kommentarer:

 1. Tusind tak for en dejlig artikel! Du har ikke bare sans for tulipaner og genbrug og havemennesker - men også for sprog!

  SvarSlet
 2. Jeg er helt vild med din tulipan-plan!! Herligt og stort stykke arbejde du har lagt i den:) Får helt lyst til at gå i gang med præcis samme øvelse - har dog desværre ikke så mange bede at gøre godt med! Og har nok i virkeligheden heller ikke overskud til den del, der hedder grave op og sætte ned igen... Men bortset fra det - hele processen lyder skøn. Kender kun alt for godt, hvordan man pludselig kan gå rundt med bede og blomster i hovedet - og drømme om det om natten;) Håber at det giver pote næste forår! Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine ord. Dejligt at kunne inspirere selvom det kniber med pladsen i din have,...og med overskuddet. Man skal kun gøre det der virkelig fanger een i haven. For mig har tulipanerne så været 'dét' :-).. Mh Monica

   Slet
  2. I Claus Dalbys Haveklub har han i sidste uge fortalt, at han har lært i Holland, at tulipaner, som skal komme igen, bare skal stå tørt og solbagt om sommeren. Det er jeg så slumpet til at gøre rigtigt, for de fineste af mine tulipaner står under udhænget på et tag, hvor solen steger ned om sommeren, og jeg tilmed ofte glemmer at vande.
   Det er vildt imponerende, hvad du har udrettet på tulipanfronten, og jeg kom til at grine højt over din beskrivelse af, hvordan du spænede ud i haven med en tulipan ad gangen fra din vase. Jeg elsker, når folk går passionerede ind for noget ; )

   Jytte
   www.danishknitdesign.com
   Slet
 3. Ja det er sjovt at lege med tulipanfarver.. Jeg gør det osse , men ikke SÅ planlagt som dig. Jeg skriver op i hvilke bede der mangler, og noter en ønskeseddel til indkøb. Den bliver oftest så lang at jeg må stryge nogle, av snøft.
  Men jeg har nogle meget gamle sorter, som jeg suppelerer op med. De små løg står til "opfedning" i urtehaven, og dem går jeg og sætter farvede snore på alt efter farven, når de begynder at blomstrer. Så kan jeg bedre fordele dem i bedene hvor de passer.
  Jeg er ikke så energisk som dig, så jeg graver ikke grupperne op i bedene, medmindre de er blevet for tætte og skal tyndes. De "fine" tulipaner må holde det de kan.
  For resten!!!! Er der nogen der har haft frostskader i tulipanerne?? Jeg har fået nogle mystiske "fregner" på bladene i nogle af bedene. Det er især i de bede der ligger mest udsat for vind og nattefrost. Eller er det en svamp, oh ve oh skræk.
  Jeg tror jeg skal skrive den tulipan op med de frynser du viser. Den er rigtig yndig,
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er helt sikkert mere garvet end mig så måske ender jeg på sigt mere som du gør med tulipanerne :-). De små i seperate områder er en god ide! Og det med snorene har jeg også gjort i år fordi jeg skulle kunne kende forskel på løgene i et opgravningsbed. Frynsetulipanen kan jeg desværre ikke huske navnet på. Den er fra forrige år og jeg ved ikke hvor kvitteringen er. Mon ikke det er sådan en papegøje-agtig sag? Og jeg har set en del på Instagram der har haft problemer med frostskader. Jeg slap heldigvis. Mh Monica

   Slet
 4. Flot at du har lavet en fin oversigt over dine forskellige tulipaner. Jeg planlægger at anlægge et bed til tulipaner i min kommende køkkenhave. Tulipanerne skal være til afskæring til vaser.
  Kh. Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Tulipaner til buketter er en super ide! Det var det jeg ville med mit lille skærebed
   men så nænnede jeg ikke at klippe dem alle af og har taget til fra mange steder i stedet. Mh Monica

   Slet
 5. Rigtigt spændende indlæg og gode fif til, hvordan man klarer det med, at tulipanerne ikke ligner sig selv, når man skal lægge løgene. Jeg har også længe spekuleret på, hvordan man klarede den. Beth Chatto skriver på sin hjemmeside, at de opbevarer opgravede tulipanløg i potter, og så planter dem ud i bedene når de er i blomst, for så kan man se, hvordan det passer sammen. Det skal jeg prøve næste år.
  VH Signe

  SvarSlet

ANNONCE