onsdag den 14. juni 2017

SOMMER I HAVERNE I DEN GAMLE BY

MUSEUMSHAVER

Kommer du til Århus, må du absolut besøge Den Gamle By, for det er en oplevelse, især når du ser den med den haveinteresseredes øjne. Og kommer du ikke lige på de kanter foreløbig, kan vi her på HAVEFOLKET tilbyde dig en virtuel tur, hvis du læser med her.


TEKST & FOTO:  HENRIKVi har lavet artikler herfra før, og vi kommer her nok også igen. Den Gamle By i Århus er bare et mægtigt inspirerende sted - også for havefolk som os. For år tilbage besøgte jeg museet sammen med min nevø og niece, og deres kommentar til stedet var, at 'det var noget gammelt skrammel'. Ikke alle er åbenbart lige nemme at imponere, men mange af os har en umiddelbar kærlighed til gamle skæve huse og ikke mindst til de haver, der klæder den slags. Vi starter ved drivhusene - i høj sol, så lyset er lidt skarpt.

Handelsgartneriet Bernstorff
Museet har faktisk et lille gartneri, som producerer planter til salg. I rækker af mistbænke dyrker de forskellige planter, primært krydderurter, og i formeringshuset opformeres potteplanter af gamle sorter pelargonier og en lang række forskellige duftgeranier. I Paradedrivhuset står potterne udstillet på rad og række.


Ved mistbænkene er der blevet plads til nogle bistader, som huser nogle særdeles velopdragne bier, så både børn og voksne kan stikke snuden helt ned i staderne, men selvfølgelig kun når bierne røgtes. Det smukke gule hus med de stablede potter var oprindelig gartnerens bolig. Der gad man godt bo, ikke?


Bag gartnerboligen ligger bulladen, der er en bygningskonstruktion, som rækker helt tilbage til middelalderen. På denne dag var der her et ekstra udsalg af sommerblomster og stauder. Overalt i byen er statister med til levendegøre byen, og selv gæssene spiller med. Gamle potter med patina er i den grad med til at skabe stemning. Man nænner næsten ikke at bruge dem, for så ødelægger man jo opstillingen.Apotekerhaven
Rundt om hjørnet og ind i en baggård. Her finder du en have med alverdens lægeurter. Mange vil du kende som helt almindelige krydderurter, mens andre er mere eksotiske. De rammes ind i sirlige bede af brede trærammer, og haven er opdelt i flere rum af lave, klippede buksbomhække. De enkle, pyramideformede klatrestativer er vældig inspirerende. De kræver lidt mere end almindelig fingerfærdighed at gøre efter, men jeg tror, det skal prøves en dag. Med til haven hører også et smukt lysthus fra 1760 - en tid hvor det blev moderne at opføre den slags huse, som ikke havde noget praktisk formål, men hvor man kunne sidde indenfor og se ud på naturen og iagttage og undres.Borgmestergårdens Have
Denne fine have er formel og anlagt til ren nydelse. Alt i haven er til pynt og præget af stram orden som f.eks. det smukke parterre af formklippede buksbom. Det er borgerskabets have med græs, som skal klippes og holdes tæt og grønt, som tusinder og atter tusinder græsplæner er blevet det, siden dette haveelement blev introduceret. I haven finder du endnu et lysthus, hvor borgerskabet kunne være i haven beskyttet mod solen, som ville give den uklædelige solbrændthed, som hørte arbejderne til.

HUSMANDSHAVER
Bag Frk. Wahlstrøms hus og Uldspinderiet finder du en række små haver, som de har set ud ved mange husmandssteder og små byhuse. På en lille stump jord kunne man avle grønsager og frugt til at supplere husholdningen med og måske endda sælge lidt. Her var der plads til nogle høns, gæs og bier, men også prydhave med mange af de planter, vi idag forbinder med cottagehaven, som jo er den engelske udgave af denne havetype.

EILSCHOUS BOLIGER
Bag disse friboliger for præsteenker og borgelige jomfruer finder du endnu en række små byhaver ligesom husmandshaverne. Disse er anlagt på en skråning og er interessante at tage et kig på, hvis du vil se, hvordan du kan udnytte sådan et terræn til nyttehave. De er dog også værd at opsøge, fordi haverne indeholder stager til humle. Det har jo tidligere været en ret væsentlig plante at have i husholdningen, da det som bekendt er en hovedingrediens i fremstilling af øl.


Der er masser af inspiration at hente rundt om i de danske museumshaver - måske du skulle planlægge et besøg i en af dem i den kommende ferietid?

HVOR:
Den Gamle By
Viborgvej 2
8000 Århus C
WEB:

Vil du læse mere om Den Gamle By, Så har vi tidligere artikel til dig her:MUSEUMSHAVER

Selvom efteråret byder på regn og kulde, er det absolut ikke for sent at tage en tur til Den Gamle By i Århus. For de haveinteresserede er her faktisk en skøn, lille køkkenhave med masser af stemning.
7 kommentarer:

 1. Jeg er ret begejstret for klatrestativet. Det er første gang, jeg ser modellen. Er det en klassisk model , eller findes den kun i Den Gamle By? Har du nogle cirka-mål? Den store udfordring må vel være at få de øverste ender af stolperne savet ud i bestemte vinkler, så stativet ikke bliver skævt.
  Tak for et godt indlæg!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg også! Jeg har forsøgt at tage fotos af det og aflure hvordan det er lavet. Jeg har ikke set det andre steder - om det er en bestemt traditionel måde at lave stativer på ved jeg ikke. Men smart og enkelt er det. Og det der ser enkelt ud er ofte også det sværeste at lave; som feks. i dette tilfælde at få savet de helt rette snit! Stativet er mandshøjt så jeg vil tro det er lavet af 5x5 eller 4x4 lægter. Lad os høre hvis du får produceret sådan et stativ! :-)

   Slet
 2. Det er "hundred" år siden jeg har været i Den gamle by. Der er vist sket meget i den siden dengang.. De skønne gamle huse og haver kan jeg slet ikke huske.
  Når du har luret stativet lægger du så en byggeanvisning på, så vi andre fumlefingre måske kan finde ud af det, hihi. Jeg har ellers haft stativer af hasselgrene, enkelt og billigt, men de holder jo ikke evig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sket RIGTIGT meget i Den Gamle By - nu er den nyere tid jo også kommet med.
   Det er et vældigt fint stativ, men som du nævner kan mindre jo også gøre det - især hvis man er fumlefingret! :-)

   Slet
 3. Sikke en dejlig reportage fra Den Gamle By. Jeg har været der et par gange om sommeren, men dette indlæg fik mig til at tænke at jeg må derned igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så hyggeligt - også bare at gå rundt i gaderne :-)

   Slet
 4. Jeg er nu normalt ikke så nem at imponere - men i modsætning til din nevø og niece var jeg også ganske imponeret over haven i Den Gamle By. Så smuk og fantastisk. Vi besøgte haven i sommer efter at have holdt flere i Haven i Hune. Der er en helt særlig stemning og den har du til fulde fået med i din artikel. Jeg vil utrolig gerne tilbage, men det er desværre ikke så tit, at vi er på de kanter. Det måtte også gerne være ved juletid. Det skulle også være helt fantastisk.

  SvarSlet

ANNONCE