torsdag den 20. juli 2017

ET GENSYN MED NYTTEHAVER


SOMMERLÆSNING

Det er sommer, og vi begynder at høste frugterne af vores arbejde i haven. For jer med nyttehaver/køkkenhaver oven i købet i meget bogstavelig forstand. Asparges og jordbær, de første gulerødder, for slet ikke at nævne tomaterne, agurkerne og ikke mindst alle de dejlige krydderurter, der for alvor får grillmaden og salaterne til at smage af sommer. Vi tager en inspirationstur rundt til nyttehaverne.

TEKST: HENRIK, RED. HAVEFOLKET
Jeg har ikke selv en nyttehave - endnu. Godt nok er der i min have efterhånden en række bærbuske, en del æbletræer og så selvfølgelig diverse krydderurter, men det er ikke, fordi jeg egentlig forventer noget udbytte. Men når jeg støder på en rigtig nyttehave - altså en have, man ikke dyrker for sin prydværdi - så bliver jeg virkelig draget mod den, og jeg mærker et lille stik af misundelse, for jeg vil vist egentlig gerne have sådan én. Og hvem siger, at en nyttehave/køkkenhave ikke kan være en lige så stor fornøjelse at opholde sig i som en prydhave? Vi har samlet en række artikler med eksempler på nyttehaver anlagt ud fra meget forskellige tilgange, og som viser, at springet til en vis grad af selvforsyning måske slet ikke behøver at være så stort,.

De eksempler, vi har fundet, har det til fælles, at man kan fornemme glæden ved at få ting til at gro, og ikke mindst minder de os om, at planter er en væsentlig del af hele vores eksistens. Læs med, og kom gerne med dit eget input i kommentarfelter her på siden.


Ø HAVEN I AARHUS Ø
I disse år bliver der skabt en hel ny bydel i Aarhus. Som i mange andre byer er man i gang med at forvandle havneområdet fra containerhavn til boligområde. Mens det står på, er det en forunderlig blanding af dyre, mondæne lejligheder, byggepladser, murbrokker, en strandbar, tomme oplagsområder - og så en have. En have, der har fået plads, så længe alt dette står på. Velkommen til Ø-Haven.


BESØG I EN KÅLGÅRD
Kålgård, sådan én må da være et kedeligt sted, kun med kål! Men det er også meget andet, for det er den gamle betegnelse for en køkkenhave. Vi skal besøge en have af den særlige variant, der vel kan betegnes som arketypen på en sunken garden. Køkkenhaven er fra Vestjylland, hvor der som bekendt blæser en vældig vind.
Læs mere >>

ØKOLOGIENS HAVE I ODDER
Lige i udkanten af Odder ligger der en økologisk have - fra før det blev moderne. En have, hvor videndeling og fællesskab altid har været drivkraften, og nu ligger den der som den mest naturlige ting i verden og minder os om, at der gik noget og nogen forud for de byhaver, folkehaver og bugnende hylder i supermarkedet med Ø-mærkede varer, som vi i dag regner for en selvfølge. Læs mere >>

ENDELAVE LÆGEURTEHAVE
Ude i sommerlandet kan man af og til falde over små, uventede perler. Især når man har øje for haver. En af dem finder man ude i farvandet mellem Horsens fjord og Samsø. Her ligger den lille ø Endelave - og her har man en særlig besøgshave: En lægeurtehave.
Læs mere >>


SOMMER I HAVERNE I DEN GAMLE BY
Kommer du til Århus, må du absolut besøge Den Gamle By, for det er en oplevelse, især når du ser den med den haveinteresseredes øjne. Kommer du ikke lige på de kanter foreløbig, kan vi her på HAVEFOLKET tilbyde dig en virtuel tur, hvis du læser med her.

6 kommentarer:

 1. En dejlig inspirerende og oplysende artikel - godt med focus på andet end roser osv. Og skønne steder der omtales.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt det kunne bruges - og så kan artiklerne nydes i tørvejr!

   Slet
 2. Husker godt de artikler. Rigtig gode. Min urtehave er nu ikke så flot, og slet ikke nu.. Den trænger hårdt til en lugning. Men jeg har ferie om en uge, såå håber jeg at kunne få lavet nogle af hængepartierne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist hængepartier i de fleste haver i øjeblikket. Det vejr vi har hjælper ikke rigtigt på det :)

   Slet
 3. Det var en dejlig tur rundt til spændende steder i det jyske. Og med dine gode formidlingsevner bliver det ekstra seværdigt. Rigtig god idé at sætte fokus på småtingsafdelingen, hvor de fleste danske haveejere velsagtens befinder sig, og hvor man sagtens kan få plads til både det spiselige og det dekorative side om side. Jeg mener slet ikke det ene udelukker det andet (og her tænker jeg ikke på fransk potager-havekunst), men simpelthen på at grønsager og krydderurter i sig selv er dekorative.
  Også fint at gøre opmærksom på alle de fællesskaber der opstår og udvikler sig omkring havedyrkning. Imponerende hvad folk kan gøre i samarbejde og ganske frivilligt!

  Mange tak!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rosen Ulla :-)
   Det er vist oveni købet en trend lige nu, at lade urterne fra køkkenhaven vandre ind i prydhaven og - omvendt. Det forstår man godt, for som du skriver, så er mange vældigt dekorative også.

   Slet

ANNONCE