fredag den 7. juli 2017

JØRGENS ROSER

ROSER

Vi er inde i midsommerugen, og roserne står i fuldt flor. Det er et fantastisk tidspunkt at opholde sig i haven med alle de dufte og synsindtryk, der findes overalt. Det er nu, man skal nyde det, og det forsøger vi virkelig at gøre.
TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSONDet varme sommervejr har indfundet sig her i Skåne, og vi håber, det holder indtil sommerferien. Jeg vil kort beskrive de roser, vi har. Først kommer her rosen ’Alchymist’, en klatrerose/rambler af rang.Den er meget kraftigtvoksende og kræver hvert år en kraftig beskæring med beskærersaks og sav. Vi har to ’Alchymist’, som dækker den venstre side af drivhuset. Som alle roser vil ’Alchymist’ have meget vand og næring, specielt om foråret inden blomstringen. Den blomstrer fra begyndelsen af juni til midten af juli.

Lige overfor står to ’Mme Alfred Carriére’. De markerer indgangen til vores potager-urtehave. ’Mme Alfred Carriére’ er også meget hurtigtvoksende. Vores eksemplarer er efter tre år nu næsten tre meter høje og lige så brede, så de kræver kraftig beskæring. De blomstrer fra juni til langt ind på efteråret.

Mme Alfred CarriéreLangs med muren står to ’Flammentanz’. Også de er meget kraftige og rigtblomstrende. En sund og pålidelig rose, som bare kræver to ting: vand og næring. Om foråret fjerner vi nogle centimeter af den gamle jord og lægger en blanding af kogødning og rosenjord på. Nogle uger senere komplementerer vi med NPK-granulat – og meget vand.

Flammentanz

På forsiden af huset har vi fem forskellige Austin-roser. Lige nu byder de gæster og forbipasserende velkommen med fantastiske blomster og en dejlig duft. Sorterne hedder ’Geoff Hamilton’, ’Constance Spry’, ’Queen of Sweden’, ’Leander’ og ’Gentle Hermione’.


Vi har plantet tre styk hvert sted, så totalt var der 18 planter fra begyndelsen. De er fuldstændig ens i vækst og form bortset fra ’ Constance Spry’, som bliver lidt højere. I foråret beskar vi dem lidt og tog de grene væk, som stak op. Ellers er de meget lette at passe.


Vi slutter af med den romantiske rose ’ Souvenir de la Malmaison.’. Den er lidt følsom, især over for flerdagsregn. Så kan det ske, at blomsterknopperne rådner. Trods vejret viser den sig i år fra sin bedste side med mange og store blomster. Rosen har fået sit navn efter slottet Malmaison uden for Paris, hvor Bonaparte-parret boede i begyndelsen af 1800-tallet.

Souvenir de la Malmaison
Roser vil også gerne have meget solskin, så vi håber, at juli og august bliver rigtig varme og solrige.
Ciao!


Vil du gerne se mere om roser her på HAVEFOLKET, kan du læse videre her:


TIL TE HOS DRONNINGEN I BERNSTORFFS ROSENHAVE
"Jeg har lovet at vende tilbage til Bernstorffs gartneri og rosenhave. I dag skal vi til te hos dronningen. Dronnings Louises tehus ligger nemlig i Bernstorff Slotspark og er så sødt. Det er oplevelsen også, for det er lidt som at være med i et eventyr. Kom med."

GODNATSANG FOR EN ROSE
Hvis du vil have skønne roser til næste år, skal de lige have lidt kæl og klap og et ekstra put inden vintersøvnen. Læs her hvad rosenelskere gør i efteråret.


NYMANS ROSER
Englænderne kan bare noget med roser. Ofte ser man i de engelske haver smukke bede med kombinationer af stauder og roser, men ind imellem kan man også falde over en rosenhave, der bare smukt præsenterer udbuddet. Tag med til Nymans i Sydengland.


ROSENLINKS
Vi vil ikke hævde at have fundet de vises sten her i HAVEFOLKET. Men at have nogle sten at træde på gør én tryg. Derfor har vi samlet en række rosenlinks her.


PÅ HAVEVANDRING BLANDT TANTE GRØNS ROSER
HAVEFOLKETs første læserarrangement valgte vi at lægge i Tante Grøns have. Hun er indbegrebet af "Nordjyllands rose", og fordi det er rosens dag i morgen får du nu hele floret. 


ROSER HER, DER OG ALLEVEGNE
Vi har bedt Nette om at fortælle om sin rosenpassion, om sin lille kolonihave og om sine roser. 
Velkommen indenfor hos Nette.
Læs mere >>

KLATREROSER, TOPPEN AF POPPEN
Nå, så er det nu, vi skal bruge din hjælp! Hvilken slyng- eller klatrerose vil du anbefale? Det kunne vi godt tænke os at høre! For vi har mange læsere, der går og drømmer om kaskader af roser, der klatrer i højden. Sig frem, hvilken du vil anbefale? 2 kommentarer:

 1. uhmm, jeg kan næsten dufte roserne gennem skærmen. Eller osse er det mine egne der "svæver" gennem vinduet, hihi.
  Alchymist er en af dem der står meget højt på ønskelisten. Men vi skal liige finde ud af hvor den kan stå. Den er jo ikke helt lille.
  Dine roser er ualmindelige flotte, man kan se de får en ekstra god behandling. Et spørgsmål? Har du problemer med rosenvisnesyge? Det har nemlig huseret her.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Sikke nogle pragteksemplar af roser I har. Imponerende. Det med at fjerne det øverste lag jord vil jeg huske til næste forår. Tak for tippet :-)
  Hilsen Lotte

  SvarSlet

ANNONCE