onsdag den 5. juli 2017

PÅ RUNDTUR I DANSKE HAVEANLÆG

SOMMERLÆSNING

Der er spændende, sjove og smukke haverum overalt i Danmark, og mange af dem er lige for næsen af os, uden at vi måske tænker så meget over det. Nu er det sommer, og du bevæger dig måske lidt mere rundt i landet end ellers. Vi har samlet en vifte af vidt forskellige have- og byrum, som vi tidligere har besøgt, som inspiration og opfordring til at tage dine havebriller på, når du er på tur.


TEKST: HENRIK, RED. HAVEFOLKETKlimaet i Danmark indbyder ikke ligefrem til det store udeliv, som vi kender det sydpå. Måske er det derfor, at mange af vores pladser og torve ofte kun bliver benyttet af en enlig statue og måske nogle småinvalide duer. I bedste fald på en torvedag et par gange om ugen. Men der begynder så småt at ske noget med en del af dem i disse år, hvor det er tydeligt, at man ønsker, at byens pladser skal bruges mere aktivt af borgerne. Bispetorv i Århus er et glimrende eksempel på det. Det grønne indgår på nye måder i dette, og det er bestemt interessant for os havefolk. Så opsøg byen pladser, og se, om ikke der er en sommeroplevelse til dig dér.

Det samme gælder byens parker. Der vel næsten ikke en by i dette land, som der ikke har en park. Eller "et anlæg", som vi ofte kalder dem i Jylland. Også her kan man mærke, at disse haverum nu bliver brugt mere intensivt til motion, grill og luftning af hunde og børn, og det liv er da hyggeligt at betragte, så stik hovedet indenfor, hvis muligheden byder sig.

Hvis byens parker ikke er nok, så er der i hvert fald nogle rigtig fine haveanlæg ved landets slotte og herregårde. De ligger strøet med jævn hånd over det ganske land. Enkelte steder skal man slippe en skilling for at komme ind, men mange steder er det ganske gratis.

I ferieperioden kommer du sikkert forbi mange museer, og omkring rigtig mange af dem er der
skønne haveanlæg, enten som en del af museets formidling eller blot til lyst og nydelse. Husk at give dig tid til også at få denne oplevelse med. Der er da heller ikke noget skønnere end at hvile ud i en dejlig have, når man har brugt fusserne godt på at gå igennem en udstilling.

Så skal du jo i øvrigt huske at få alle de små haveoplevelser med. Jeg dyrker sporten med at se på rundkørsler, og det hænder da ofte, at vi lige må tage et par runder for at få det hele med. Mange af dem er nemlig rigtig flotte og spændende som haverum. I det hele taget er der masser af haveinspiration rundt omkring på gader og stræder, så nyd sommeren, og sæt tempoet ned, der er masser af grønt at se på.
BISPETORV I AARHUS
Belægninger kan være smukke. Store pladser kan være flotte og monumentale. Men nogle gange savner man bare noget grønt og noget mere liv. I Aarhus har de byttet en parkeringsplads ud med en ny grøn oase midt i byens centrum. Kom med og se, hvad der sker, når brosten veksles til græs og træer.
Læs mere >>


HAVERNES SVAR PÅ VANILJEKRANSEN 
Sommeren har budt på mange ture rundt om i landet, og der er jo heldigvis meget skønt at kigge på, når man kører gennem landskabet. En af de ting, man lægger mærke til, er rundkørsler. Der kommer flere og flere af dem, og heldigvis bliver de ofte betragtet som små haverum med beplantning og andre elementer. Her skal vi besøge en næsten ny rundkørsel ved Malling - vi tager et par runder.
Læs mere >>


AMALIEHAVEN - ET STUDIE I STEDSEGRØNT
Vi skal til en af landets mest fornemme adresser og besøge en have, der ud over at være omgivet af diademer og sildesalat også er et studie i effekten af at integrere stedsegrønt i et haveanlæg. Det handler om Amaliehaven i København. Parken ligger som en lille perle i aksen fra Marmorkirken til Operaen og er dermed nabo til Amalienborg.
EN HAVE MED PATINA 
Når man interesserer sig for haver, opdager man, at der er en komponent, som er uendelig kostbar, og som kan være svær at opnå: fornemmelsen af tid. Det var dét, der fangede mit blik under et besøg i haven ved museet Ordrupgaard i Ordrup nord for København. Mens træerne er nøgne, og blomsterne lader vente på sig, ser vi os om efter det, der viser alder.
Læs mere >>

KROKUSTÆPPET I KONGENS HAVE
Hvert forår lægger Kongens Have i København græs til et særligt optrin. Foran Rosenborg Slot rulles der et levende tæppe ud bestående at krokus - i massevis. Et betagende syn, som man aldrig kan blive træt af. Det er storslået og alligevel så enkelt. Og så kan du gøre det efter i din egen plæne.


BEDE I KUMMER
Nogle byer gør meget i plantekummer, og nogle gør det oven i købet sjovt og inspirerende. For nogle uger siden kom jeg i Lyngby forbi disse kummer, som jeg gerne vil dele med jer, for det er da både anderledes og farverigt.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE