søndag den 2. juli 2017

SOLSKIN OG REGN

HAVEDAGBOG
GÆSTEREDAKTION / JUNI

Solskin i nogle dage efterfulgt af regn og så solskin igen - sådan har vejret set ud i de seneste uger. Det er jo perfekt vejr til vores haver, selvom det måske er blevet til lidt rigeligt regn.

TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSONVi har en del nye bede i haven i år. I foråret læste jeg om kombinationen af allium 'Purple Sensation' og tulipanen 'Queen of Night' her på Havefolket, og jeg fornemmer, at det er en populær kombination i mange haver. 

Vi har tilføjet steppesalvien 'Caradonna', irisen 'Heavenly Blue' og kæmpeverbena, så vi får blomstring fra maj til september.

Poolen er klar de dage, hvor solen skinner, og det er dejligt at tage en lille svømmetur og bagefter smide sig på en liggestol og bare nyde det. Vi ved, at der er mange, som synes, at en pool ikke hører til i en have, men for os er den som et smykke, som passer perfekt til vores type have. Den er allersmukkest når solen skinner.

Vi er stadig igang med at anlægge haven, det er den sidste del som er ved at være færdig. Stilen bliver naturligvis den samme med buksbom, lavendel, grus, kalksten med mere, som middelhavsinspirerede indgredienser.

Strukturen og linjerne i haven begynder at tage form. De lige og stramme hække suppleres i bedene med blandt andet lavendel, perovskia, steppesalvie og roser.Vi håber, at solen kommer til at dominere hele sommeren. Men vi mærker nu forskellen mellem solrigt tørt vejr uden regn i en lang periode - og sol nogle dage og derefter regn i nogle dage. Alle planter trives bedst med det sidste alternativ, for man kan ikke erstatte regn med vanding. Regn er naturligvis meget mere effektivt. 

Terrakotta-sol fra Impruneta, Italien. Den skinner på terrassen, og der går aldrig en sky for den.

Næste gang skriver jeg om roser. Ciao!

Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i 
vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her.

6 kommentarer:

 1. Kære Jörgen, det ser godt ud, meget stærke mediterrane aner, og jo der hører bestemt en pool til. Der skal være vand i haven, og kan man svømme i det, så meget bedre.
  Venligst
  Henrik www.minfranskehave.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Henrik! Ja, en pool er ganska vanlig i havrens i Provence och i vissa delar av Italien. Vi bader ofta...trots året väder. Och tak for din video fra Le Pavillon på din blogg, det ser dejligt ud.
   Hilsen Jörgen

   Slet
  2. havrens? det blev fejl... haverne i Provence...

   Slet
 2. I en have som din, er det næsten et must at have en pool eller lign. Den passer perfekt. I en tilgroet vildhave som min er det nok bedst at nøjes med en "svømmesø" til salemandere og haletudser. hihi.
  Det er utrolig flot så sydlandsk din have virker. Er det ukrudtsdug, man kan se på billederne af dine kommende bede?? Har du det under alle bede? Eller er det bare midlertidlig.
  Det med rigelig regn, er nu ikke her. Det var asketørt i onsdags. Vejrfolket lovede masser af regn torsdag fredag. Vi fik knapt 20mm, så jorden er lige akkurat fugtig. Men jeg slap da for at vande urtehave denne gang.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor, for dina venlige kommentarer :)
   Ukrudtsdug bruger vi kun i gångarna i haven, under singeln. Ikke i bederne, det du ser er kun tillfaelligt, så at ikke ogräs/ukrudt tar over helt.
   Men regn har du vel fått nu?
   Hilsen Jörgen

   Slet
 3. Ikke en pool, men en sø bliver det til i vores have. Har netop gravet søen ud ved håndkraft (heldigvis sandjord). Det ser godt og lovende ud i Jeres have, og en pool er slet ikke at foragte. Smukke linier der skaber rum med beplantningen. :-) God sommer.

  SvarSlet

ANNONCE