Vi skal endnu engang besøge Jörgens sydlandskinspirerede have i Skåne. Sommertiden klæder haven godt – også selv om det måske ikke har været sydlandske temperaturer. Men så kan man måske tage den sydlandske indstilling til sig: “Dolce far niente.”


TEKST & FOTO: JöRGEN BENGTSON

Vi er nu inde i den fjerde og sidste uge af vores ferie, og det meste af tiden har vi tilbragt i vores have. Mange timer er gået med diverse projekter, men vi har også udøvet den svære kunst ikke at lave noget.

Steppesalvien Caradonna er afblomstret, men er stadig smuk, så vi klipper den ikke ned. Kæmpeverbenaen har taget over og blomstrer længe endnu.
På trods af, at de fleste af vi mennesker her i Skandinavien savner sol og varme, så trives planterne. De vil først og fremmest have vand, næring og lys. Og naturligvis lidt sol og varme – et citrontræ eller et oliventræ trives bedre i solskin og 22 graders varme end i skyet vejr og 15 grader. Jeg læste i avisen, at der er varmebølge i Italien, over 40 grader i Rom. Det er ikke havevejr.
Lavendler kan være følsomme over for fugtig jord, men de trives rigtig godt i år. Den sort, vi har, hedder ‘Hidcote Blue’, og en vigtig faktor er, at den står i sand- og ikke lerjord. Agaven vil også have det tørt, så det er vigtigt, at den står i fuld sol, og at der er hul i bunden af krukken til dræn.
Her kommer nogle sommerbilleder fra en solrig dag i slutningen af juli.

Haven kan engang imellem være et stressmoment med lugning og alt det, man skal nå. Men den skal fremfor alt være til nydelse, afkobling og refleksion. Se på kattene, de er mestre i kunsten at lave ingenting, eller “dolce far niente”,  som de siger i Italien. Ciao!