Beplantninger langs byernes veje er ofte en lidt kedelig omgang – hvis der altså overhovedet er noget grønt. Ved en renovering af Gentofte bymidte var de heldige at få lidt spændende grønt med i købet. Lidt vildt og frodigt, som skifter form igennem sæsonerne. Kom med på en bytur.


TEKST & FOTO: HENRIK

Vækster inde i en by har hårde odds. Specielt i en større by har de det svært, så svært at man traditionelt er gået efter robusthed, når det gælder kommunale beplantninger. Det grønne, ud over sommerblomster, er ofte ret anonyme buske, måske lidt bjergfyr, men i hvert fald noget, der kan tåle salt, skygge, tørke og sågar en enkelt tissetår i ny og næ. Derfor vækker det særlig opsigt, når man støder på en beplantning som denne i Gentofte. Stauder i massevis, urteagtige planter, der ellers regnes for skrøbelige i forhold til planter med stive grene.

Omkring et vejkryds på Gentoftegade er der nu opstået en fin plads – eller rettere en plads på hver side af vejen. Granitmure skærmer ud med vejen og trafikken og danner vægge, der kan møbleres op ad med bænke og de obligatoriske affaldspande.

Store bede ligger som øer i en flade af granit. Nogle af kanterne er af granit, andre består af en jernkant. Granit går også igen i plinte og kuber, som kan bruges som siddepladser, men som også fungerer som skel mellem fortov og “torv”.

Faktisk strækker forskønnelsen – ja, det kalder man den slags projekter – sig langt op ad gaden med små lommer af beplantning ved sideparkering og buslæskærme. Men ved krydset bliver det til en samlet pladsdannelse. Ved første øjekast ser pladserne ud til at spejle hinanden på hver side af vejen, men der er forskel. Det skyldes først og fremmest, at de bygninger, der omkranser gadekrydset, lægger den nordlige del i skygge en stor del af dagen. Den sydlige nyder derimod godt af aftensolens stråler, og det giver et mere livligt rum.

Det kompenseres den nordlige side så for med et minimalistisk springvand bestående af vandstråler, der skyder op af belægningen. Rød og grå granit er lagt i store, samlede flader med fliser i forskellige geometriske former. Her imellem er der lagt nogle bånd med chaussesten. Det er et fint mønster til sådan en belægning, da den ingen “retning” har, men flyder ud mellem bedene. Hjemme i haven kunne samme ide bruges med brudte betonfliser.

Jernrammerne holder den frodige beplantning på plads, og de opstammede træer vil med tiden give en skovagtig stemning.

Plantevalget er en skøn blanding af storkenæb, hosta, stjerneskærm, rudbekia, bregner, høstanemoner og meget andet. Altså planter, der fylder godt ud, og som giver forskellige oplevelser igennem året. De skiftes til at blomstre og tilfører forskellige farver til bedene. Men den dominerende farve er grøn, og det er det, der giver denne følelse af frisk frodighed.

I foråret vælter der op med forårsløg, men det er klart, at svagheden ved den slags bede er, at der vil være nogle måneder, hvor de vil se lidt afpillede ud. Men sådan er det jo med stauder, og det er vist til at leve med.

Meget forfriskende indslag i bybilledet og et eksempel, som tåler efterligning – også i vore private haver rundt omkring.

 
HVOR: Gentoftegade i Gentofte
BYGHERRE: Gentofte Kommune

RÅDGIVER: GHB Landskabsarkitekter