Jeg måtte bare prøve det, og heldigvis kunne jeg lokke mine drenge med på ideen. I hvert fald den yngste på 10 år. Han havde nemlig også set alle programmerne om Haven i Hune. Flere gange faktisk.


TEKST & FOTO:  BONNIE HALL
Det første han udbrød, da vi trådte ind i haven var: “Se mor – det her må være Den gule Have.” Og det var det faktisk, og jeg havde endnu ikke nået et tømme bilen for tasker mv., før han var i gang med den første opdagelse af haven. Herligt, at vi var to nørder. Den ældste bevægede sig ikke hurtigere, end han plejer – og var mere afmålt. Men han brokkede sig i den mindste ikke.
Jeg er helt vild med dette smukke oversigtskort over haven. Det er så fint, at det kommer i en egetræsramme og op på væggen.

Vi havde booket Værkstedet til fire overnatninger, og det var i hvert fald ikke for meget. Værkstedet er faktisk et helt hus med plads til fire overnattende gæster og med eget bad og et lille køkken. Helt fantastisk pragtfuldt. Værkstedet ligger mellem Sydhaven og Nordhaven – mine favorithaverum i haven. Fra terrassen foran Værkstedet er det udsigt over Sydhaven. Her var der en masse roser og som i resten af haven også en masse formklippet taks og buksbom.

 

Værkstedet set fra Sydhaven

Generelt er det karakteristisk for haven, at en masse stedsegrønne og ofte formklippede træer og buske, især taks og buksbom, danner rammen og strukturen i haven og de forskellige haverum, som så fyldes ud af vildskab. Roser, stauder og sommerblomster i skøn kombination. Der er også brugt rigtigt meget efeu til at skabe vægge, og det er jeg personligt meget begejstret for. Efeu skaber rum og hule-hygge.

Terrassen foran Værkstedet med udkig over Sydhaven – det skønneste sted at spise morgenmad eller drikke eftermiddagste

Ved døren til Værkstedet står en ‘New Dawn’ rose. Den dufter helt fantastisk og indhyller hele terrassen i en skøn stemning. Generelt var Anne Just jo fabelagtig til at pakke alverdens ting og huse ind i beplantning. Det har jeg virkelig taget til mig. Hjemme har jeg plantet et hav af klatrende ting op ad alt, hvor det er muligt.

 

Sydhaven – her ses en masse formklippede stedsegrønne ting kombineret med vildskab. Det er lige som om, at man aldrig får set det hele. Man kan simpelthen ikke på een gang opfatte så mange detaljer, som der er i denne have. Det var derfor genialt at have flere dage til at studere den i. Jeg fik hver dag øje på noget nyt, som jeg ikke havde opdaget de forudgående dage. Det er selvfølgelig også en stor have, så det tager jo lidt længere at komme ud i alle hjørner og kroge end i kolonihaven.

 

Terrassen foran Værkstedet med udsigt over Sydhaven.

Sydhaven igen. Jeg elsker denne kombination af farvetoner. De mørke toner over rosa til hvid. Det fungerer super godt. En anden genial ting, som ses mange steder i haven, er rio-søjler, som vist på billedet. Det er en spinkel udgave af rionet, som er bukket til en cirkel og svejset sammen. Det er en nem og billig måde at lave en masse klematis-, rosen- og staudeholdere på. Det er helt klart en idé, som jeg vil forsøge mig med. Faktisk så jeg mange ting, som gav gode ideer til egen have. De fleste af mine billeder fra ferien er en smule alternative – fx vinklet fra under en bænk for at se, hvordan den er konstrueret – konstruktionen af en havelåge med rionet samt diverse låger, plankeværk og planteborde. Fx. blev jeg helt betaget af en bænk i et bed, som jeg havde set Anne Just og en hjælper lave i et af programmerne. Meget simpelt, men genialt. Man kan på den måde selv i en lille have få plads til mange flere siddepladser, end man havde forestillet sig.

Jeg vil lave denne bænk til bedet lige overfor min havedam

Der er utroligt mange pergolaer af forskellig størrelse og form. Nogle med beplantning på, andre uden, men alle skaber de rum i haven. Selvom Haven i Hune jo har et format og en størrelse, som få almindelige haver har, så kan man faktisk godt stjæle en masse af ideerne. Det er her lykkedes at skabe en intens atmosfære. Det er meget lettere i en lille have at skabe en hyggelig og fyldt have, det giver sig selv, men det er lykkedes her i en kæmpe stor have. Et haverum her svarer jo ofte til en hel have for almindelige mennesker, og i hvert fald for os med kolonihave.

 

I Palethaven ligger dette lysthus, som man kan gå igennem eller sætte sig i og nyde udsigten og roen. Roen – en anden ting, som er helt fantastisk ved at bo i Haven i Hune. Der er utroligt mange gæster i havens åbningstid, men hvis man bor på havehotellet, så har man adgang til haven uden for åbningstiden, og det er noget af det mest fantastiske. At gå en morgen- eller aftentur i haven helt alene og nyde roen, mens man studerer de forskellige rum, plantesammensætninger m.v. og hører fuglene synge.

Denne pergola, som ligger mellem Astersbakken og butikken, var tidligere beklædt med efeu. Det er fjernet nu, og i stedet er der plantet blåregn op ad stolperne. Det skal nok blive godt. Der er jo i forvejen rigtig meget efeu i haven, så det er fint med blåregn i stedet. Det bliver fantastisk smukt, når de er vokset til.

Endnu et eksempel på den stramme stedsegrønne ramme – kombineret med den løsslupne vildskab inde i bedene. Det var faktisk en af de ting, som fascinerede mig allermest ved haven. Den grundlæggende stramhed, som så efterfølgende er fyldt ud. Jeg har allerede lidt taks og buksbom i min kolonihave, men slet ikke nok. Jeg må i gang med at lave nogle små buksbomplanter, så jeg kan lave en lille lav hæk rundt om nogle af mine bede. Al den stedsegrønne beplantning giver ro for øjet. I min egen have foregår der jo virkelig meget med alverdens ting, der blomstrer, og jeg gør mig umage for at have en masse i blomst hele tiden. Men jeg må sige, at jeg faktisk er blevet lidt omvendt. Jeg vil have mange flere grønne planter i min have. Min kærlighed er i første omgang ud over buksbom faldet på bregner. Bregner giver den ro og huleagtige stemning, som jeg så gerne vil skabe herhjemme.

En anden meget karakteristisk ting er de mange smalle gange og stier. Meget smalle stier giver en labyrint-stemning. Når der så samtidig er plantet meget i højden både i form af høje bede, men også meget høje stauder og anden høj beplantning, så skaber det mystik. Man kan ikke overskue, hvor et haverum ender, eller hvad der sker længere fremme i haven. Det er de rigtig gode til. Det tager faktisk lidt tid at finde rundt i haven, og at finde bygninger kan også være en udfordring. Fx. er det såkaldte kaffehus i Eriks Have pakket så godt ind i beplantning – vist arkitektens trøst – at man ikke ser huset, før døren bliver åbnet. Jeg havde i hvert fald overset det på mine rundture i haven de første dage.

Jeg kan varmt anbefale alle havenørder at tage et par dage til Haven i Hune. Der er så skønt, og folk er søde. Det var også en dejlig oplevelse at få et par gode snakke med Claus Bonnerup og møde chefgartner Jeppe Urban.

Du kan læse meget mere om Bonnie og hendes haveliv på hendes hjemmeside, som du finder lige her. 

Lyst til at læse mere om Haven i Hune? Så har vi samlet en række af HAVEFOLKETS tidigere artikler her:

BESØG HAVEN I HUNE

HAVEREPORTAGE

Lad os først slå det helt fast. Vi synes simpelthen, at du skal besøge den selv! Den skønne have i Hune. Men hvis du nu bare ikke kan, eller hvis du har brug for en appetitvækker, før du kommer af sted, så læs med her. Du får nu en reportage fra Haven i Hune – rum for rum. 

TEKST & FOTO: LONE
HAVEPLAN: ANNE JUST. GENGIVET MED TILLADELSE FRA HAVEN I HUNE

ÅRETS GANG I HUNE – JUNI

SERIE: HAVEN I HUNE

Så nåede vi juni måned, og der er mere end frodigt i “haven ved verdens ende”. Jeppe og Co. knokler på og der er konstant nyt at gøre, og i den grad også nyt at få øje på. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: JEPPE

ÅRETS GANG I HUNE – MAJ

SERIE: HAVEN I HUNE

Så er der fuld gang i en overdådig blomstring i den nordjyske “paradishave”, og der er travlhed som aldrig før. Både inden- og udenfor hækkene. 

TEKST: MARIANNE & JEPPE
FOTO: JEPPE URBAN

ÅRETS GANG I HUNE – JULI

SERIE: HAVEN I HUNE 

Om det nu er debatten om, hvorvidt haven er i gang med en vitalisering, eller om den har tabt ånden, der gør, at besøgstallene er støt stigende, vides ikke. Men man kan roligt sige, at der er en levende have oppe i Hune. Hør her om livet i haven i den varmeste juli i mands minde.

TEKST: MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN

HAVEN I HUNE – AUGUST

SERIE: HAVEN I HUNE

Der er stadig mange besøgende i haven i august måned, selv om dette års augustvejr nærmest lader de velkendte grønne paraplyer gå fra hånd til hånd blandt gæsterne.TEKST: MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN & MARIANNE

HAVEN I HUNE – SEPTEMBER/OKTOBER

SERIE: HAVEN I HUNE

Efteråret har nu et fast greb i haven, og alt er under forvandling. Der er mere end travlt, og næste års blomsterflor og mange små hemmeligheder er under forberedelse. Følg med her i årets sidste besøg i Haven i Hune.

TEKST: MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN

HUNE I HØJDEN

TEMA: HØJDER I HAVEN

Hvis der findes en have her i Nordeuropa, som har gjort en dyd ud af at skabe højder og niveauforskelle i haven, så er det Haven i Hune her i lille Danmark. Kom med og lad dig inspirere af havens højdespringerkunst. 

HAVEN I HUNE, ET EVENTYRLAND

SERIE: HAVEN I HUNE

Vi skal høre om Jeppe Urban – og hvem er det? Jo, det er landskabsarkitekten og blomsterdekoratøren i Haven i Hune – Anne Justs og Claus Bonderups have oppe i det forblæste og rå Nordjylland. Ham skal vi her lære at kende – og hvorfor? Fordi vi i HAVEFOLKET nu lancerer en ny serie om Jeppe og haven i Hune.

TEKST & FOTO: MARIANNE

ÅRETS GANG I HUNE – APRIL

SERIE: HAVEN I HUNE

Der er fuld gang i klargøringen af haven. Nyt hus, forspiringer og “en halv million” andre ting. Kig med her.

TEKST: JEPPE URBAN & MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN

ÅRETS GANG I HUNE – MARTS

SERIE: HAVEN I HUNE

Det er forår, og der er travlt i haven på trods af, at det har været en dejlig mild vinter. 

TEKST: JEPPE URBAN & MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN

SANSEHAVEN I HUNE

SERIE: HAVEN I HUNEAlle haver er sanselige, men nogle haver er så stimulerende for vores sansesystem, at de overgår andre og samtidig sætter sig i hukommelsen som en lille varm lykkedråbe, lige til at tage frem af mindernes store hav. Sådan en have er Haven i Hune – tag med på sansetur i Vendsyssel.

TEKST & FOTO: MARIANNE