søndag den 22. oktober 2017

HORTENSIAER OM EFTERÅRET

PLANTER
GÆSTERDAKTION / OKTOBER

Er du fan af hortensia? Så læs med her, hvor Jörgen viser en af de planter, der i den grad bidrager til den sydlanske stemning i hans have.

TEKST & FOTO: JÖRGEN BENGTSONVi er midt i oktober, og efteråret er kommet med regn og stærk vind. Hortensiaerne trives med det fugtige og relativt varme efterårsvejr. Det er først, når minusgraderne gør sin entré, at hortensiaerne bukker under.

Men der er stadig nogle uger tilbage af efteråret, og det er fascinerende at se, hvordan hortensiaerne forandrer sig dag for dag. De klare farver, som blomsterne viste i sommer, blegner og går så småt over i gråt og til sidst brunt.

De fleste havehortensiaer blomstrer på forrige års skud. Så hvis det bliver et sent og koldt forår med minusgrader, er der en risiko for ingen eller sparsom blomstring. Der findes også sorter, der blomstrer på både årsskud og sidste års skud. Vi lader de brune blomster sidde vinteren over og beskærer først sent i foråret, hvor man tydeligt kan se, hvad der har taget skade eller er dødt i løbet af vinteren. Hortensiaerne er sene til at blive grønne om foråret, bladene kommer først i starten af maj.

Hortensia vil gerne have fugtig og muldrig jord for at trives. Eftersom vi har sandjord, tilfører vi hvert år rhododendronjord og kogødning. Hvis foråret eller sommeren bliver varm og tør, så vander vi meget og længe.

Det er ikke helt let at finde hortensiaer i det varme og tørre klima omkring Middelhavet, men de findes. Rejser du derimod til Nordfrankrig eller frem for alt til Bretagne, så er hortensia meget almindelig dér. I Bretagne er der hortensia i næsten hver eneste have, hvilket er utroligt smukt i kombination med de smukke stenhuse.

Der findes mange sorter af hortensia, og variationerne i blomsternes farve er stor. Den farve, som planten har, når du køber den, kan være helt anderledes et år senere. Farven varierer oftest fra røde nuancer til mørkeblå, afhængigt af jordens surhedsgrad. Jo lavere PH-værdi og surhed, jo mere blå bliver blomsten.

Vi har også nogle hortensiaer i krukke, men blomstringen har været sparsom i år. Vi tror, det skyldes frosten i begyndelsen af maj. Hortensiaer i krukke har det bedst i skygge, da jorden i krukken jo hurtigt tørrer ud i solen.

De stærke farver i hortensiaens blomster kræver en grøn og rolig baggrund. Her er det græsplæne, buskbom og taks, som giver roen.

November nærmer sig, og døgnets lyse timer bliver færre og færre. Snart går vi ind i en tid, hvor det fysiske havearbejde stopper, men haven og tankerne omkring den findes jo altid i hovedet, og det varer ikke længe, inden vi begynder at tænke på foråret. Men der er nogle måneder endnu, og vinterhvilen kommer til at gøre os godt. Ciao!
Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her.


2 kommentarer:

 1. Uha, det må da koste på vandregningen, at have så fine hortensia på sandjord. Godt gået.
  Jeg holder meget af hortensia, men har kun en pistling i haven, eftersom den er så vandkrævende, og jeg vil/kan ikke rende hver dag haven rundt med vandkanden. men ofte får jeg en i potte i sensommeren til at friske sommerkrukkerne op, og det passer mig fint. For så fine og frodige fritudplantet har jeg opgivet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Jeg er fan!
  Efterhånden har jeg en del hortensia i haven både de almindelige og dem, der blomstrer på årsskuddene. For mig fungerer de almindelige hortensiaer bedst i krukker, hvor de til gengæld trives og vokser overvældende. Jeg synes de er lidt svære at passe ind i bedene, men det ser fint ud hos dig med den enkle sammensætning.
  Annabel, Limelight og et par mere af de hortensiaer, der blomstrer på årsskuddene er meget lettere for mig at indpasse i staudebedene.
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE