onsdag den 4. oktober 2017

HØSTASTERS - SOMMERENS SIDSTE FARVEL

PLANTEPORTRÆT

Det tynder ud blandt de blomstrende planter i øjeblikket. Men der er stadig én, der troligt bidrager til lidt farvelade i disse måneder, og det er høstasters. Og så er den endda særdeles trendy.


TEKST & FOTO:  HENRIK MIKAELSEN


Vi har fat i en af de helt store plantefamilier, når vi taler asters, med et utal af sorter i et utal af farver og alle højder. Vi begrænser os i dag til den del af slægten, der går under betegnelsen høstasters. Navnet siger næsten sig selv; det er netop nu i efteråret, at de brillerer med deres klaser af blomster, mens alt andet er klappet sammen eller i hvert fald er tonet ned til en neutral masse af grønt-i-grønt. Men ikke disse høstasters. De står med hovederne hævet over resten af bedene og påkalder sig opmærksomhed på lang afstand. Hvis altså de har holdt sig oprejst. De har en risiko for at vælte, især når blomsterne er sprunget ud, og toppen dermed bliver ekstra tung. Skulle det ske, kan du håbe, at den lander rigtigt - det kan faktisk være meget flot med de massive klaser af blomster flettet ind mellem andet i bedene. Ellers kan du med fordel sørge for af binde stilkene op i god tid, enten med pinde og snor eller ved at stikke kviste ned mellem stænglerne i foråret.

Aster betyder stjerne, og alle asters har netop det til fælles, at blomsterne minder om mangetakkede stjerner. Som regel har de en tydelig gul midte, men ellers fås blomsterne i en række blå eller violette toner og hvide, gerne iblandet lidt rosa.

HØSTASTERS
Aster novae-angliae

Aster novi-belgii

Som sagt sidder blomsterne i klaser, og det kan gøre det lidt udfordrende at benytte dem i buketter, for de kan være lidt svære at få placeret pænt i forhold til det øvrige indhold i buketten. Til gengæld holder de ret godt, så det er ikke tilfældigt, at høstasters ofte indgår i tankstationsbuketter. Desuden har de en uvane med, at blomsterne visner en ad gangen, så nogle er triste brune duske, mens andre er ved at springe ud. Dvs. at det tit kræver en lille afpudsning, inden man bruger dem i buketter. Den slags kan man bedre abstrahere fra, når de står i store grupper i bedet. De indgår ofte i de såkaldte præriebeplantninger, og det forstår man godt, for de er eminente partnere til græsser. Dels for at tilføre farve, men også fordi de tit får nogle rigtig grimme ben. De er klart smukkest, hvis hovederne bare lige kan titte frem over noget andet.


Men placeringen inde i staudebedet kan også give lidt udfordringer, for asters har en uvane med at sende udløbere ind mellem sine naboer. Det kan være lidt belastende, så man skal enten være over den i tide og styre dens territorie - eller give den en placering, hvor den kan få lov at få noget plads.
Netop fordi det er en en af de sidste blomster i haven, så er høstasters tit omsværmet af sommerens sidste svirrefluer og sommerfugle. Så sørg endelig for at have rigeligt af dem i din have, specielt hvis du kan nyde synet indefra. De gør sig allerbedst i store plamager, så vær ikke fedtet med pladsen. De er nemme at flytte og nemme at formere ved deling, og du ser ofte mange eksemplarer rundt omkring på plantemarkederne.Det er bestemt meget passende, at høstasters har fået tilnavnet sommerens sidste farvel, for når den blomstrer, så fornemmer man, at nu er det slut - men sikke en måde at afslutte en sommer på!


FAKTA

NAVN: Aster novae-angliae/Aster novi-belgii
DANSK NAVN: Høstasters
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØR: Fuld hårdfør
JORDBUND: Fugtig, almindelig havejord
VÆKST: Opret med relativt stive stilke
STØRRELSE: 80- 150 cm
BLOMSTRING: September/oktober
ANVENDELSE: Staude som prydplante i haven og til buketter

5 kommentarer:

 1. Tak for den historie, der er mange, der har moret sig over mig, når jeg siger, at asters er invasive, men det skriver du netop her, så det er ikke helt forkert, hvad jeg siger. Men de er jo kønne lige nu og et flot indslag i haven.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle siger: "Hårdfør og giver hurtigt fylde i bedet". Andre siger "Invasiv". Jeg giver dig helt ret - man skal styre den, hvis ikke man have den blander sig med andet i bedet. Til gengæld synes jeg den er god til flette sig ind på en flot måde, så jeg tilgiver at den er lidt dominerende. :)

   Slet
 2. Skønne farveklatter i efteråret. På denne tid af året ville jeg ofte ønske jeg havde endnu flere. Men udløberne driller om foråret, så det en balancegang.
  Jeg har faktisk to forskellige, der har "lavet" sig selv, dvs det er frøplanter der dukkede op. Men de er ualmindelig yndige. De løber en del men de er så lette og elegante i løv og blomst at de ikke generer de andre stauder, i forhold til de "rigtige" sorter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende at du har fået dine helt "egne". Nogle gange kan man være heldig med at lade frøplanter stå og vise hvad de kan blive til!

   Slet
 3. What a lovely adjustment. Even though we specialize in grass and lawns, we can always appreciate a nicely done dry stone or desert garden. Thank you so for you kind information

  SvarSlet

ANNONCE