fredag den 6. oktober 2017

SÅDAN GEMMER DU DE DEJLIGE DALIAER

PLANTER

De fås i alle farver og størrelser, former og facetter. Dahliaer eller georginer handler det her selvfølgelig om. Vi har skrevet om dem før, men tager dem altid gerne lige op igen på dette tidspunkt, hvor tiden for optagning nærmer sig.TEKST & FOTO: LONE

Man kan da kun bliver glad indeni, hvis man som blomsterelsker kører forbi et syn som dette i en landbohave eller en pluk-selv-mark.En hel hob af dahliaer, der gavmildt kaster farver fra sig, er slet ikke til at stå for.Og heldigvis ser man dem efterhånden mere og mere. Især hvis man kører sig en tur på landet og nyder landbohaver. Her dyrker mange dem i flokke som disse, hvor der bare er rigeligt at plukke ind af.

Inden længe rammer den første frost, og så er det tid til at tage dahliaknoldene ind, hvis de skal gemmes til næste år.

Der er mange måder at gøre det på. Vores bedste erfaringer er at tage dem op, rense dem for jord, lade dem tørre helt op og så gemme dem tørt og frostfrit, til de igen skal forkultiveres i det tidlige forår.

Du kan finde vores erfaringer beskrevet noget mere udførligt i artiklen: Vinteropbevaring af dahlia og andre knolde

Her finder du ganske enkelt en trin-for-trin vejledning til at gøre os kunsten efter. Egentlig er det slet ikke den store kunst. Der er bare lige et par ting, der skal gøres ordentligt. Fx er det vigtigt, at de virkelig er tørre, før de gemmes, så de ikke rådner.

Skulle du have rigtig mange og mangel på plads, så kan vi anbefale dig at læse Vagns råd. Han driver en mængde dahliaer hvert eneste år i sin landbohave i Boes, og alle hans gode råd står i artiklen: Georgnierne i Boes.

I artiklen fra haven i Boes får du at vide, hvordan Vagn gemmer en stor del af sine knolde i et dertil indrettet rum i laden. Men også hvordan han har forsøgt sig med at gemme knolde under åben himmel i en kule foret med halm.

Skulle du i øvrigt være helt uden mulighed for at kunne gemme knolde, så fortvivl ikke. Eksperter mener, at de små knolde, du køber, ikke giver mindre planter end de store svulmende knolde, man har, når man selv gemmer år efter år. Til gengæld er du sikker på altid at have den samme yndlingsplante, når du gemmer dem selv. For det kan desværre nogle gange være lidt svært at finde helt de samme gode planter igen.

Har du gode eller dårlige erfaringer med køb af dahliaknolde, så er du velkommen til at dele dem med os herunder. Gode tips til overvintring er også velkomne til glæde for læsere, der er nye udi dahlia-opbevarings-disciplinen.

1 kommentar:

  1. Jeg har bedst erfaring med opbevaring inde i flamingokasser. Der går det nogenlunde, der smutter altid et par stykker , men da de andre kan deles, så skidtpydt.
    Men opbevaring i kule ude, har jeg kun prøvet en gang, og der blev holdt fest i muse og mosegiseverden. De åd alle knolde. Jeg håber de fik ondt i maven af forstoppelse.:)
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE