fredag den 24. november 2017

DE VINTERGRØNNE VÆKSTER

PLANTER
GÆSTEREDAKTION / NOVEMBER

Efter inspiration fra de klassiske italienske haver har vi en hel del vintergrønne planter, som giver struktur og farve til den ellers grå vinterhave. Og resten af året danner de grønne vækster en rolig baggrund for alle de stærke farver, som er i haven om foråret, sommeren og det tidlige efterår.

TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSON
Det hedder egentlig "städsegröna" vækster på svensk, hvilket indikerer, at planten er grøn altid. Vintergrønne planter derimod beholder bladene vinteren over, men bladene behøver ikke være grønne. Det er avnbøgen f.eks. ikke. Så artiklen her burde måske hedde "De stedsegrønne vækster", men jeg synes, vintergrønne lyder smukkere.

BUKSBOM
Buxus sempervirens
Sempervirens betyder "altid grøn", og buksbom er vel den plante, som vi først tænker på, når vi vil have en lille grøn hæk eller en rund grøn kugle i haven. Den vokser langsomt og er dyr i indkøb, hvis man vælger større planter. Men de er fantastisk smukke og meget populære i alle slags haver.

Risikoen er, at de dyre indkøb viser sig at være en dårlig investering på grund af den forfærdelige sygdom, buskbomkvistdød. På trods af den risiko, så sælges der stadig mange buksbom på planteskolerne, men jeg er bange for, at den våde sommer, som vi har haft i år, vil bevirke, at mange haver bliver ramt af svampen.


TAKS
Taxus baccata
Taks bliver kaldt "Hækkenes Rolls-Royce", og vi forstår hvorfor, når vi ser den i italienske og engelske haver. Det er den klassiske plante til hække, men den også god som solitær vækst til formklipning. Her i efteråret har vi sat 30 styk 130 cm høje planter forskellige steder i haven, dels som lave hækpartier, dels som fritstående planter. Vi glæder os allerede til den første formklipning til næste sommer.

Taks, eller Yew, som den hedder på engelsk, er hårdfør i vækstzone 1 og 2 her i Sverige, og det er værd at notere sig for dem, der bor på steder med lange og kolde vintre.


Taks trives også udmærket i krukker, men bør beskyttes, hvis minusgraderne dominerer i længere perioder.


HYBRIDTAKS
Taxus media 'Hillii'
En næste fuldgyldig erstatning til den ægte taks, Taxus baccata, er hybridtaksen 'Hillii'. Den tåler vinteren meget bedre og er næsten lige så smuk. Den vokser også meget langsomt de første fire-fem år. Vi plantede en 35 meter lang hæk i sommeren 2011, og planterne var på det tidspunkt 50 cm høje. Nu, seks år efter, er de cirka 80 cm høje. Vi skal altså være tålmodige, eftersom vi ønsker, at hækken skal blive to meter høj.

På billedet ovenfor er det lave hække af 'Hillii' til venstre og mellem de 2 to søjletaks til højre. På billedet nedenfor danner Hillii-hækken baggrund for hortensiaerne.


SØJLETAKS 
Taxus baccata 'Fastigiata robusta'
Søjletaksen er en favorit i vores have takket være dens smalle og søjleagtige vækstform - som en italiensk cypres til det nordiske klima. De mørkegrønne nåle giver en herlig tyngde til hele haven, og jeg kan forestille mig effekten, når planterne når tre meters højde. 

Irish yew hedder den på engelsk, og den vokser hurtigere end 'Hillii' og den normale taks. Den bør klippes og afpudses på siderne, hvis man vil beholde den slanke søjleform.


ITALIENSK CYPRES  
Cupressos sempervirens
Italiensk cypres eller ægte cypres, som den også kaldes, er vores store stolthed i haven. De blev udplantet på friland for to år siden og har overlevet to milde vintre her i Skåne. De vokser ganske hurtigt, ca. 30 cm pr år, og ser ud til at have etableret sig. Men en rigtig kold vinter kan lave om på det, så vi er taknemmelige, så længe de er her. I Italien og rundt om Middelhavet bliver de 30 meter høje, og de er meget almindelige i Toscana, hvor de kanter veje og indkørsler til villaer og palazzo'er.

Til venstre står en italiensk cypres. Til forskel fra taksen skal man være forsigtig med beskæring af den italienske cypres. Den skyder nemlig ikke nye friske skud og nåle på gammelt ved. Cypressen kan blive meget gammel, over 1000 år. 

De vintergrønne planter danner en base og struktur, som er den vigtigste ingrediens i vores middelhavshave. De danner vægge og rum, som vi derefter kan dekorere med alle de andre middelhavsplanter. Om vinteren giver de skønhed, ro og harmoni.

Ciao!

Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i 

vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her.

8 kommentarer:

 1. Skønne billeder. De grønne giver rigtig karater og skønhed nu, især med rimfrost på.
  Jeg har faktisk aldrig købt buskbum. Jeg har mange i haven, men det er nogle jeg selv har lavet. Både en småbladet og den alm. De stammer fra et binderi kursus jeg var på i min ungdom. Der hapsede jeg et par stiklinger af hver slags, og de ældste er nu flere meter og faktisk for store, men fuglene elsker at putte sig i dem så jeg trimmer dem bare hvert år. Og èn er blevet stammet op. Taksene er så gamle de spreder frø og småplanterne er nu ved at blive til en sjov lav hæk. Ensartet bliver den ikke.
  En tanke? hvor mange meter hæk skal I klippe hvert år? Det må da blive nogle stykker. Og flot når de kommer til at stå færdige i højde og drøjde.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gunvor! Ja, hvad kan det bli...måske 100 meter haek. Men vi klipper ikke alt på en gang :)

   Slet
 2. Spændende og oplysende indlæg.Det er meget smukt med de stedsegrønne planter på alle årstider.Jeg fik meget ud af din gennemgang af forskellige taks.En misundelsesværdig have!

  SvarSlet
 3. Sikken en flot have. Gode billeder, hvor jeg tydeligt kan se de stedsegrønne former og deres effekt. Jeg fik virkelig mange gode ideer - jeg er ved at omlægge en bid af min have og vil gerne have flere faste former uden af klippe alt for meget. Det kan jeg med nogle af de stedsegrønne - jeg havde bare glemt dem, fordi det næsten altid er klippede buksbom, man ser. Nogle gange ligger det lige for. Der er bare nogen, der skal pege på det. Tak for et godt indlæg.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glader mig, det du skriver. Godt hvis artikeln kan inspirera og ge idéer.

   Slet
 4. Rigtig flot have, og rigtig fedt indlæg som har givet mig selv masser af inspiration!
  Den fremgangsmåde med at bruge mere grønt i haven tror jeg, jeg vil tage til mig og eksperimentere med den kommende sæson :)
  Kærlig hilsen Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, og lykke til med dine have-eksperiment :)

   Slet

ANNONCE