onsdag den 15. november 2017

GAMLE DANSKE ÆBLESORTER I KOLONIHAVEN

KOLONIHAVE 
GÆSTEREDAKTION

Gamle landbohaver havde en abildgård - en lund af frugttræer. Bonnie forsøger at lave det samme, men i miniformat, så hun får plads til en række gamle æblesorter i sin lille kolonihave. 


TEKST & FOTO: BONNIE HALLIslutningen af sommeren startede jeg på projekt "frugthaven". Der blev etableret et aflukket haverum med et espalier og et højbed til urter, men så gik jeg lidt i stå. I mellemtiden har jeg haft travlt med at lave haveplaner til andre og er derfor ikke rigtig kommet videre - før nu. Haverummet "frugthaven" ligger bag drivhuset ud mod vejen. På tegningen har jeg forsøgt at illustrere barkflisen i rummet med brune prikker. Frugthaven er på cirka 40-50 m2. Der er også frugttræer og buske i andre dele af haven fx. har vi hindbær, brombær og taybær på vestsiden af huset - men det meste er samlet her.


Frugthaven indefra


Frugthavens indgang, som venter på, at en rose og loganbær dækker rammen.

Skitse af haven med frugthaven øverst

Det ville også have været fedt med en køkkenhave, men man kan ikke få det hele i en kolonihave på 400 m2 inkl. bygninger, og frugt er altid godt, når der er børn. Den yngste af mine drenge kører som en kompostkværn, så det giver god mening med en masse frugt-ting.

Frugthaven er anlagt med udgangspunkt i, at jeg gerne ville have espalier med frugttræer - æble, pære og blomme. Hvis man planter træer, der er podet på svage stammer, og hvis man så planter dem med retning mod nord i en vinkel på 45 grader, kan man bedre styre væksten, så de ikke bliver så store, og samtidig giver de mere frugt.

Hvis man skal have plads til rigtig mange forskellige sorter, som jeg gerne vil, skal træerne beskæres til søjletræer. Man kan godt købe træer, der allerede er etableret som søjletræer, men det er ikke de gamle danske sorter, som jeg gerne vil have.

Normalt, når man køber de gamle danske sorter, er de allerede beskåret med henblik på at blive prydtræer med kroner. Hvis man skal kunne forme træerne til søjletræer, er man faktisk nødt til at starte med små et-årstræer, som ikke er beskåret endnu. Det betyder selvfølgelig, at der er noget længere til målet, men til gengæld er træerne meget billigere.Højbed med medicinske urter til te og siddeplads i frugthaven

Et-års træerne er så små, at de dårligt kan ses på billederne, men de er der. Blomstergården ved Viborg har speciale i de gamle danske frugtsorter. Her kunne jeg med få undtagelser bestille alle de sorter, som jeg gerne ville have. Jeg har plantet æblerne Ritt Bjerregaard, Karen Blixen, Holstener Cox, Guldborg, Rød Gråsten, Ildrød Pigeon og Rød Ananas. Af pærersorter har jeg sat Herrepærer, Conference og Grev Moltke. Herudover er der plantet tre blommer: Rivers Early Prolific, Kirkes og Reine Claude Noir. Andetsteds i haven har jeg et trio-blommetræ med sorterne Opal, Italiensk Sveske og Victoria, så vi får blommer nok. Alt i alt er det en måde at få rigtig mange forskellige sorter på, når man har begrænset plads.Udover frugttræerne har frugthaven fået loganbær, to slags blåbær i surbund, rabarber, solbær (hvor jeg bruger bladene i urte-the), et figentræ, en rød hyld og diverse medicinske krydderurter til te.Drivhus på vej i vinterhi. Frugthavens bagindgang ved siden af drivhuset

Det hele er stadig meget tomt. Især nu, hvor efteråret er over os. Jeg mangler at lave den sidste del af rammen/kanten rundt om espalieret og fylde jord på, men ellers kommer der ikke til at ske så meget mere i år.

Det er rigtig sjovt at anlægge et helt nyt haverum. Hvis jeg havde ressourcer nok eller en masse fliser eller mursten, så ville jeg gerne have haft flisebelægning i stedet for flis, men nogle gange er det det muliges kunst, og måske får jeg pludselig en masse lækre marksten, mursten eller anden belægning en gang i fremtiden.

I det hele taget er enhver have jo i konstant udvikling. Man ændrer hele tiden på noget - tilføjer og planter nyt - eller fjerner noget, som alligevel ikke fungerede. Eller ens stil og smag udvikler sig. Det er det, der er det sjove.Rucolasalat på vej - håber jeg

Jeg har forspirret noget rucolasalat, som jeg vil prøve at dyrke i drivhuset her til vinter. Faktisk kan man dyrke mange forskellige ting om vinteren, inkl. hestebønner. Sara fra Skillnadens Trädgård dyrker helt utrolig mange spændende vintergrøntsager. Jeg "fandt" hende ved en tilfældighed, fordi hun havde et interview med kong Monty Don på Sofiero for ikke så længe siden. Super inspirerende - og jeg vil prøve at gøre hende kunsten efter - i mikroformat, for jeg når ikke så meget i år. Men hun kan virkelig udnytte sit drivhus om vinteren. Og det er jo skønt, når det er muligt at udvide havesæsonen - i hvert fald, hvis man får haveabstinenser allerede i januar, som jeg gør.


Haven og drivhuset er ved at gå i vinterhi. Drivhuset er blevet isoleret, og de frostfølsomme planter er rykket ind, og dahliaknoldene ligger til tørre. Jeg har isoleret en større del af drivhuset i år, cirka 80 procent.

Sidste år var det kun et lille lukket område inde i drivhuset, der var isoleret, og det var besværligt at komme ind og ud for at se til rigets tilstand herinde. Så i år er området udvidet. Jeg har en elektrisk varmeblæser derinde.

Jeg startede sidste år med pottevarmere. De kan give en grad eller to mere end temperaturen udenfor, men rækker slet ikke, når frosten for alvor sætter ind. Så gik jeg over til en gasvarmer, men da den trak flammen bagud og nær havde fået fat i mit hår, så gik jeg over til el med termostat. Det er dyrt, men en prioritering, hvis man synes, at drivhus om vinteren er sjovt.Vinterdrivhus med små salatplanter på forsøgsbasis


Jeg har plantet de små (sølle) rucolaplanter ud. Jeg har aldrig prøvet det før, så jeg aner ikke, om det har gang på jord. Nu får vi se. Som en klog mand skrev på min Instagram forleden: "Den, der ikke opsøger heldet, render aldrig ind i det" - så det har jeg tænkt mig at prøve om jeg kan. Rende ind i lidt vinter-salat-held.


Du kan læse meget mere om Bonnie og hendes haveliv på bloggen 'Projektkolonihave', som du finder lige her
Er du vild med Bonnies havestil, så besøg også sitet,  Gardening By Hall, hvor Boonie tilbyder rådgivning til udvikling af den private have


6 kommentarer:

 1. Sikke meget, du får plads til. Jeg er godt nok spændt på, hvordan du styrer så mange frugttræer på så lidt plads. Jeg har selv 6 søjletræer og ved, at lidt smågrene skal de have for at der er plads til frugten. Jeg håber, du skriver mere om projektet. Spændende.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth. Jeg har set Kong Monty Don gøre det - så jeg vil også prøve. Men jeg tror, at du har ret i, at man skal være en del over dem. Deres grene til begge sider kan være 25 cm. Går det ikke, så er det j ikke værre end at man må fjerne et par stykker. Kh. Bonnie

   Slet
 2. Kære Bonnie.
  Tusind tak for den smukke gennemgang af din frugt have. Jeg går selv med sådan en drøm i maven. Har allerede besluttet at et lille stykke af vores eng, skal bruges til at opfylde min drøm.
  Vi mangler kun at finde nogen der kan slå engen og så er det igang med at købe frugttræer.
  Knus Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heike. Sikke en luksus, at have en hel eng at tage af. Det lyder godt nok fantastisk. Så kan det jo virkelig blive til noget. God jagt med at finde en til at slå engen, så du kan komme igang.
   Hilsen Bonnie

   Slet
 3. Spændende med dine espalier træer. Frugt og bær er altid et hit. Bare det at kunne gå en "spisende" runde i haven er hyggeligt for alle store og små.
  Loganbær? Hvor gode er de? Og især hvor frostfølsomme? Jeg har hørt om den men aldrig set eller smagt dem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor. Jeg ved det faktisk ikke, for den er lige sat. Det primære problem er vist også, at de sjældent får varme nok til at modnes helt - og derfor har tendens til at være sure. De skulle være bedst som marmelade. Nu prøver jeg - og er de for sure, så får noget andet pladsen. Der er kun sat en enkel plante og min have er for lille til ting, der ikke fungerer. Så ryger den op og ud.
   Kh. Bonnie

   Slet

ANNONCE