Kvæden er en lidt overset frugt og måske ret gammeldags. Det skyldes nok at den er lidt besværlig at anvende. Men måske skal du give den en chance?


TEKST & FOTO: HENRIK, REDAKTIONEN
Har du en gang duftet til kvædens frugter, er du ikke i tvivl – der er ikke noget, der har samme aromatiske duft. De er ret holdbare, så hvis du plukker nogle stykker, kan de ligge i ugevis i et fad i stuen og fylde rummet med en fantastisk duft. Den minder om en blanding mellem æble og pære, men er finere og alligevel mere gennemtrængende. Lader du kvæde indgå i retter eller syltning og saft sammen med æble og pærer, kan kvæde løfte æble-pæresmagen endnu højere og gøre den mere intens, uden du egentlig er i stand til at sætte fingeren på, hvad der helt præcis er forskellen.
Men i sig selv er kvæden fantastisk til marmelade, gele og kvædebrød. Kvædebrød er ligeså meget brød, som marcipanbrød er det – det dækker over en tørret kvædemasse, som er uovertruffen som tilbehør til ost eller skåret i stykker og trillet i sukker som en af julens delikatesser.Bemærk, at jeg ikke siger noget om, hvordan frugten smager i sig selv. Den er nemlig hård som sten og uspiselig uden at blive tilberedt. Selve tilberedningen er også lidt besværlig, for de skal koge meget længe for at blive møre. Til gengæld er frugterne udstyret med et højt indhold af pektin, som gør, at det normalt ikke er nødvendigt tilsætte anden stivelse, når du sylter med kvæder.

ÆBLEKVÆDE
Cydonia oblonga

Hvis kvæden får lov at vokse frit, vil den blive til et lille træ på 3-4 meter med en rund krone. Men den har en tendens til en mere tæt forgrenet vækst end f.eks. et æbletræ. Den vokser kvikt til, så vil du holde størrelsen nede, skal du være over den med saksen. Desuden vil den gerne sætte rodskud, og det stimuleres den især til ved beskæring, eller hvis grene knækker. Derfor ser du den tit som en stor busk i gamle hegn og forladte haver.

Blomsterne er meget smukke og lidt kraftigere end æbleblomster. De er let rosa, kopformede og ofte opadvendte. Den blomstrer i maj, og bierne er vilde med den. Bladene er kraftige og lidt læderagtige, og oversiden er kraftigt grøn og lidt blank. Bagsiden er let lodden og fremstår derfor næsten grålig.

Når frugterne viser sig, er de grøngule og dækket af et dunet lag. I oktober/november, når frugterne er ved at være modne, vil noget af det lådne fortage sig. Ellers nulrer du det bare af, når du har plukket frugterne.

Som sagt er det skønne ting, man kan lave af kvæder, og det sene modningstidspunkt gør jo, at megen anden sylten er overstået til den tid. Det er ikke uden grund, at kvæder også forbindes meget med jul og julens lækkerier. Hvis du ikke har en kvæde i haven, så gør dig selv den tjeneste at gå forbi din nærmeste tyrkiske grønthandler – der vil du kunne finde kvæder og opdage, at du ikke kan undvære dem i din have.

 

 

 

   
FAKTANAVNCydonia oblonga
DANSK NAVN: Æblekvæde
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Fuld hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord, gerne let kalkholdig jord
VÆKST: Opretvoksende busk eller lille træ
STØRRELSE: 3-4 meter
BLOMSTRING: Maj
ANVENDELSE: Frugterne kan anvendes til bagværk og syltes