onsdag den 8. november 2017

NOVEMBER I KARENS HAVE

HAVETANKER

Den lave vintersol og de gyldne farver på træer og buske byder på smukke dage og friskhed i luften med røde kinder og kolde næser.
Den første rimfrost på græsset har vist sig.

TEKST & FOTO: KAREN HAUBRO

De sidste æbler er samlet op fra græsset, og i tiden, der er gået siden oktobers havefortælling, er der blevet lavet chutney af æblerne og de grønne tomater tilsat gode mængder af hvidløg, ingefær og chili. 
Der har duftet sødt af ovnbagte tomater. Så sent som 5. november blev de sidste chilier høstet og drivhuset ryddet for tomatplanter og visne blade på vinstokken. 
Drivhuset står nu tilbage med kun en gammel kurvestol med et tæppe til katten. Der er plads på bordet til at få bundet en krans eller en vinterbuket. Måske når jeg at gøre drivhuset rent i år, ellers må det vente til foråret.
Sultne eller tørstige myg har siddet i de rådne æbler, og solsorten har nydt godt af alle de halvrådne æbler under æbletræet.En gåtur i haven på denne årstid byder på små aktiviteter som at lukke hønsene ud i haven velvidende, at de på denne årstid ikke gør den store skade i bede og andre steder.


De skraber lystigt i jorden og finder masser af godbidder og leverer stadig æg på deres plads i redekasserne, og heldigvis finder hønsene selv ind på deres siddepinde næsten i det øjeblik, solen forsvinder ned under horisonten. I sommer sov de på en siddepind ude i hønsegården og ville ikke sove i hønsehuset.

Katten minder mig om, at vandtanken skal tømmes, inden der bliver dagsfrost.


Det er stadig blomst i min timian i højbedet, og det dufter godt, når den kommer i simremaden eller i chutneyen og de ovnbagte tomater. Det er også tid at sætte hvidløg i højbedet.


Mine tallerkensmækker vokser stadig flittigt, og snerlerne har taget magten i hindbærrene, der er færdige for i år.Georginerne holder stadig stand, selvom masser af blæst og regn er ved at tage livet af dem. Næste år byder forhåbentlig på nye sorter, og dem, jeg er mest glad for, bliver gravet op og gemt, og resten bliver foræret væk.

Der har længe været spindelvæv overalt, og når først rimfrosten sætter ind, bliver de ekstra smukke.


Husløgene har overvintret flere sæsoner i lerpotterne i ly af brændeskuret, og farverne er stadig fine.
Min vortemælk står med fine farver, og jeg håber, den klarer vinteren.Vi ses til december!

Husk at nyde de lyse timer i november, og tænd et stearinlys i drivhuset eller i et glas, der hænger i æbletræet. Det gør haven levende også i de mørke timer.


Du kan læse meget mere om Karen i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 

4 kommentarer:

 1. Dejligt :) Både med tomaterne og dyrene og alt det andet i denne fortælling :)

  SvarSlet
 2. Stemningsfyldt beskrivelse og foto af bl.a. rådnende frugt og nedfaldne blade. Jeg kan lugte november i haven, når jeg ser det.

  SvarSlet
 3. Ja november har osse sin skønhed, man skal bare kikke lidt efter den. Det er nu havelanterne bliver tændt og nydt. Selv om jeg faktisk fik dem til brug på teressen om sommeren, så er det her om vinteren vi bruger dem mest..
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Smukke, smukke stemningsfulde billeder!

  SvarSlet

ANNONCE