torsdag den 21. december 2017

EFEU, ISLANTERNER OG ROSENKÅL

DEKORATION
JULEKALENDER

Vintrene hos mig i den nordlige del af Sverige ofte ensbetydende med meget sne. De seneste år har dog været anderledes og budt på alt fra helt snefrit til, at sneen er kommet i slutningen af marts, hvor man allerhelst vil have, at det bliver forår.

TEKST & FOTO:  CHARLOTTE ANDERSSON, GARDENFLOW

Det er nødvendigt med sne heroppe for, at haveplanterne kan klare sig så godt som muligt. Uden sne og med voldsom kulde, som vi let får, er der stor risiko for, at de mest følsomme vækster fryser væk.

Mange af mine roser, Austinroserne bl.a., er frosset bort. Jeg har valgt at erstatte dem med hårdføre sorter, som kan klare de mest unormale vintre, i stedet for at håbe og tro, at de ’normale’ vintre vender tilbage, så selv mindre hårdføre roser også kan klare sig heroppe.

Når man har en have, sker der hele tiden forandringer, og man skal ikke lade sig gå på af dét, som man ikke har indflydelse på. Det gælder om at tænke i nye baner, at tilpasse sig og finde andre løsninger. Trods alt er det jo netop årstiderne og omskifteligheden i en have, der er det fascinerende, selv om man selvfølgelig ikke ønsker for megen modgang.

De år, vi har meget sne, er jeg nødt til at rydde havens gangstier for at have mulighed for at gå rundt i den, selv om det er vinter, og der ligger et tykt lag sne på marken. En del af udemøblerne står altid klar, og så er det hyggeligt at børste sneen af dem og anvende dem til en vinterlig siddeplads.


For at tilføre vinterlandskabet lidt grønt har jeg en håndfuld kurve og krukker med mos, grankviste, efeu og andet, som holder sig grønt om vinteren. Jeg flytter dem rundt i haven og supplerer med bl.a. lygter, når jeg får lyst, og det er dejligt vejr.

EFEU PÅ BØJLE
De af sommerens krukker, som stadigvæk er fine, står fortsat ude. Jeg bruger tit efeu, fordi de holder så længe – helt fra foråret, hvor de blev plantet, og et år frem.
Derimod overvintrer de sjældent udendørs hos mig, men jeg synes, det er tilstrækkeligt, at de klarer sig et helt år. Når det begynder at fryse, fylder jeg krukkerne med mos for at pynte dem lidt op. Jeg har brugt pudemos til disse to og har kantet dem med små lilla rosenkål.

ENKLE LYGTER
Med nogle simple glascylindre er det let at lave nogle enkle udelygter – sammen med et hvilket som helst grønt materiale.

Jeg fylder først en krukke med jord, sand eller lecakugler afhængigt af, hvad jeg lige har. Ovenpå lægger jeg mos eller stikker bløde kviste og grene ned. Her blev det en meget enkel løsning med kun mos ovenpå. Der behøves egentlig ikke mere, men har man lyst, kan man pynte med små kogler, hyben, bær eller hvad, man har adgang til.Jeg fik lyst til at lave nogle små lysmanchetter af lilla rosenkål, som jeg trådede med almindelig ståltråd. For at gøre det nemmere lavede jeg først et hul i rosenkålene med en mere stiv ståltråd.
Tændte lygter i haven er stemningsfuldt. Det giver haven liv, selv om den sover.

VINTERKRANS AF KRYPTOMERIA
En rigtig stor vinterkrans, som har fået plads i en af udesofaerne (kranse behøver ikke altid at hænge på døre) lyser op og gør mig rigtig glad, når jeg ser den fra køkkenvinduet.

Dét er nødvendigt, nu når det er vinter, og det varer flere måneder, inden haven kommer til live igen.

Så nu er det tid til frøkataloger, drømme om tulipaner, dahlier og planer for næste sæson. Det behøves også – alt har sin tid.

Jeg ønsker alle en rigtig skøn december og jul
/ Charlotte.


Du kan læse mere om Charlotte på hendes blog, som du finder her. Eller du kan finde hende på instagram under navnet: @charlottegardenflow.

1 kommentar:

 1. Na, det lader til jeg kan komme igennem i dag.
  Ja, lygter i haven giver en helt speciel stemning, jeg har ofte tænkt på man burde bruge dem noget ofter end kun her ved juletid. Og islygter, hvis det er frostvejr, er bare super.
  Vi drømmer osse om sne, men det meste nedbør har nu været til den sjaskede side.
  Dine rosenkålkranse er altså sjove. Lige da jeg så dem uden at have læst teksten, troede jeg det var tørrede rosenknopper. hihi
  tak for dine artikler, spændende og lærerigt at høre om jeres have i et lidt anderledes klima. Forhåbentlig kommer der mere fra dig ?
  Mange julehilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE